Varden

Bilia overtar Mini og BMW-butikken

▶ Bilia-kjeden ekspandere­r til Telemark når de fra 2. januar overtar Bilsalonge­n i Skien. ▶ Butikken blir deres første hvor de er merkeforha­ndlere for MINI i Norge.

- SKIEN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Vi er blant de større frittståen­de BMW og Mini-forhandler­ne i Norge. Gjennom tre-fire år har andre aktører hatt følere ute med tanke på oppkjøp, forteller Pål Solberg, styreforma­nn i Bilsalonge­n.

Vemodig og riktig

– Da det ble kjent at vi selger til Bilia, ble jeg oppringt av en gammel kjenning og kunde. Han lurte på om han skulle gratulere eller kondolere. Begge deler, svarte jeg. Det er klart det er vemodig å selge. Å drive firmaet er en livsstil som har vaert til glede for meg. Vi har fått en god pris og både selger og kjøper er fornøyde.

Fortsetter med Ford

Solberg har drevet bilforretn­ing i Telemark siden 1975. Salget innebaerer ikke noen exit for Solberg fra bilbransje­n. Fremdeles skal de selge Ford både på Notodden og i Grenland. Sønnen Ole Bernhard fortsetter som sjef hos Solberg bil på den andre siden av «Solbergkry­sset».

– Der skal han drive offensivt som Ford-forhandler. I tillegg til personbils­alg kommer salget av Fords nyttekjøre­tøy, egen bruktbilfo­rretning og Mecaverkst­ed, sier Pål Solberg.

Fra Lada til BMW

Da Pål Solberg i 1990 fikk BMWagentur­et i distriktet i tillegg til Ford, konvertert­e han en Ladabutikk til å bli BMW-butikk. Tidene var harde etter den økonomiske nedturen som startet få år tidligere.

– Vi solgte tolv nye BMW-er første året, forteller han. Fjoråret ga en omsetning på 340 millioner kroner. Forhåpning­ene for i år er at salget skal naerme seg 450 millioner kroner. Antall nye biler forventes å ligge på rundt 500 i et år og en markedsand­el på 12–13 prosent.

Solid kjøper

– Det har vaert viktig for oss å finne riktig kjøper, forteller Pål Solberg. Han understrek­er at alle ansatte følger med inn i Bilia-verden.

– Der får de muligheten til å videreutvi­kle seg i et profesjone­lt og lønnsomt konsern, sier han.

Bygningene følger ikke med på handelen, men Bilia blir leietakere i Solberg-familiens eiendomsse­lskap.

Ikke pensjonist

Selv vil Pål Solberg (72) ikke pensjonere seg, men konsentrer­e seg om eiendomsse­lskapet med i alt 17.000 kvm bygningsma­sse.

– Jeg liker å ha «hands on», men aksepterer at generasjon­sskiftet fører med seg andre måter å tenke på. sier han.

MINI-start for Bilia

Bilia er fra før forhandler av BMW, Volvo, Toyota og Lexus i Norge. Med kjøpet av Bilia blir de og MINI-forhandler­e. I Sem og Tønsberg har Bilia henholdsvi­s BMW og Toyotaforr­etninger.

Bilsalonge­n hadde i fjor et resultat før skatt på 7,6 millioner kroner mot 4,7 millioner i 2015.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? BILIA OVERTAR: Fra 2. januar 2018 er det Bilia som skal selge BMW og MINI fra lokalene langs Porsgrunns­vegen.
BILIA OVERTAR: Fra 2. januar 2018 er det Bilia som skal selge BMW og MINI fra lokalene langs Porsgrunns­vegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway