Varden

Amina hedret av Fritt Ord

- SKIEN

HEDRET: Amina Bile (18) fra Skien har fått prisen Fritt Ords Honnør. – Dette var stort. Jeg er veldig takknemlig, sier hun.

Pristildel­ingen ble kunngjort tirsdag. Amina fikk prisen sammen med Nancy Herz fra Haugesund og Sofia Srour fra Nøtterøy.

I tillegg har også bergenser/ bosnieren Leo Ajkic fått prisen.

De tre jentene har fått fellesnavn­et «De skamløse jentene» etter at Nancy Hertz brukte det uttrykket i et debattinnl­egg i Aftenposte­n i fjor.

De har satt dagsorden med temaer som aereskultu­r, kjønnsroll­er og sosial kontroll av kvinner i minoritets­miljøer.

Satt spor

«De har satt sine egne dagsordene­r i hittil underbelys­te debatter. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligh­eten.

De snakker og skriver ut fra vidt forskjelli­ge erfaringer som enkeltmenn­esker, som oftest uten organisasj­oner i ryggen. Modige unge kvinner har inspirert dem, og nå ser vi at mange kommer etter», skriver styret i stiftelsen Fritt Ord i en pressemeld­ing.

Generasjon­sskifte

– Vi er ikke de første som tar opp denne debatten. Men det nye nå er at det har skjedd et generasjon­sskifte. Nå er vi unge jenter som snakker om dette, sier Amina.

Hun er fra Skien og går i 2. klasse på Porsgrunn videregåen­de skole. Hun er leder av Sosialisti­sk Ungdom i Telemark, og hun står på 4. plass på stortingsv­alglista til Telemark SV.

Bok på gang

Prisen Fritt Ords Honnør er på 100.000 kroner. Den er en påskjønnel­se som deles ut hvert år for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytnin­g til en aktuell sak.

– Jeg var ikke helt klar over hvor stort denne var før nå, sier Amina. Hun er vaert takknemlig for prisen og hederen, og forsikrer at pengene vil komme til nytte i prosjekter hun holde på med.

Ett av dem er en bok. Den har hun ikke lov til å si så mye om, bortsett fra at hun skriver den sammen med de to andre kvinnelige prisvinner­ne, og at den skal komme ut på forlaget Gyldendal.

Selve tildelings­arrangemen­tet vil finne sted 15. mars i Fritt Ords lokaler i Oslo.

 ?? FOTO: STINE VIDDAL ØI ?? Amina Bile fra Skien har fått prisen Fritt Ords Honnør.
FOTO: STINE VIDDAL ØI Amina Bile fra Skien har fått prisen Fritt Ords Honnør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway