Varden

Vil ikke bøye seg for US

Europa bør ifølge EU-kommisjone­ns president JeanClaude Juncker ikke bøye seg for USAs krav om å øke forsvarsbu­dsjettene.

- BRUSSEL

Juncker mener utviklings­hjelp og humanitaer bistand også bør medregnes som sikkerhets­politiske bidrag, ifølge Reuters.

– Jeg bryr meg ikke om at våre amerikansk­e venner innsnevrer spørsmålet om sikkerhett il militaeret, sier han. Det gir mer me- ning åse« modernesta­bilitet s po- litikk» som noe som består av mange komponente­r.

– Ser man på hva Europa gjør innen forsvar samt utviklings­hjelp og humanitaer bistand, så er sammenlign­ingen med USA noe ulik. Men dagens politikk kan ikke kun dreie seg om å øke forsvarsut­giftene, sier han.

Krever økning i løpet av året

USA truet sist uke igjen med å svekke sin forpliktel­se til Nato hvis ikke allierte i Europa øker forsvarsbu­dsjettene innen året er omme.

– USA vil møte sine forpliktel­ser, men hvis landene deres ønsker å unngå at USA modererer sin forpliktel­se til denne alliansen, må hver enkelt hovedstad støtte opp om vårt felles forsvar, sa USAs nye forsvarsmi­nister James Mattis. USA finansiere­r 70 prosent av alliansens utgifter.

Ifølge Juncker er ikke meldingen ny.

– Det har vaert beskjeden fra USA i mange, mange år. Jeg er veldig imot at vi lar oss bli presset, sa Juncker under en pause i en internasjo­nal sikkerhets­konferanse i München.

Brexit vil ta mer enn to år

Jean-Claude Juncker mener det vil ta mer enn to år å bli enige om alle avtaler som skal til for at Storbritan­nia kan forlate EU.

– Jeg tror ikke at det vil lykkes innen 24 måneder å få tilrettela­gt alle avtaler rundt Storbritan­nias sorti fra EU, sier Juncker under en internasjo­nal sikkerhets­konferanse i München ifølge Reuters.

Juncker sier at 20.000 lover må endres i Storbritan­nia før landet kan forlate unionen, og legger til at britene ikke har rett til å ferdigstil­le bilaterale handelsavt­aler mens de fortsatt er en del av EU.

52 prosent av britene stemte 23. juni i fjor for å forlate EU. Artikkel 50 i Lisboa-traktaten setter i gang den inntil to år lange utmeldelse s prosessen. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May har sagt at hun vil aktivere artikkelen innen utgangen av mars.

(NTB-Ritzau-Reuters)

 ??  ?? forsvarsbu­dsjettene. EU-kommisjone­ns president Jean-Claude
forsvarsbu­dsjettene. EU-kommisjone­ns president Jean-Claude

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway