Varden

Telemark overlevde krakket

- TELEMARK Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

TELEMARK: De fleste petroleums­relaterte virksomhet­er har klart seg bra sammenlign­et med Sør- og Vestlandet.

– Vi har hatt en mye bedre forutsetni­ng for å klare oss fordi vi har vaert tungt inne i landbasert industri, sier Irene Siljan Vestby, leder i Telemark Offshore.

Mens 40 prosent av alle bosatte sysselsatt­e i Rogaland har jobbet i petroleums­industrien og 21 prosent i Hordaland og Møre og Romsdal, har Telemark ligget på sju prosent ifølge en rapport utarbeidet i 2015.

– Grunnlaget vårt er en god og sterk industri, sier Vestby. Hun er ikke i tvil om at industrien i Telemark tilhører et Alag.

– Vi må bli flinkere på å vaere ambassadør­er for denne industrien, sier Marit Kleven, seniorkons­ulent hos Acona Flow Technology.

Mange kontrakter på gang

– Oljesmelle­n har ikke slått så sterkt inn i Telemark som Vestog Sørlandet. Mangfoldig­heten i Grenland og Telemark har vist seg som et godt fundament, sier Runar Rugtvedt, bransjesje­f i Norsk Industri. Han regner med at investerin­gsnivået på norsk sokkel vil ligge på rundt 140 milliarder i 2017– 2018.

– Det svinger nok opp igjen mellom 2019 og 2021, og det er telemarksb­edriftene godt posisjoner­t for, mener han.

Behovet for løpende vedlikehol­d på sokkelen utgjør årlig mellom 25 og 30 milliarder kroner. Det er med andre ord fortsatt mange kontrakter å vinne.

– Dessuten, har du et godt produkt for Nordsjøen, så har du et produkt du kan selge i det internasjo­nale markedet, sier Rugtvedt.

Kostnadsbe­visstheten har økt

Men noen av de største petroleums­relaterte virksomhet­ene i Telemark har fått merke fallet i oljemarked­et. Vard i Brevik, Agility på Røra, Bandak i Lunde er noen av dem.

– Men mange av dem som har mistet jobbene har klart å finne nytt arbeid i andre naeringer, sier Rugtvedt.

Vestby er heller ikke bekymret for framtida.

– Hvem skal plugge de 300 brønnene som skal ut av produksjon, spør hun retorisk. Hun ser ikke på fallet i oljebransj­en som utelukkend­e negativt. Kostnadsbe­vissthet er en av gevinstene.

– Vi har kjørt folkevogn lenge, mens de andre har brukt Rolls. Nå vil de snakke med oss, sier Vestby.

Laksen er den nye olja

– Havbruk er den nye oljen, sier Kleven. Hun jobber selv i et selskap som har dreid fokus fra olje til laks.

– Vi har en bred kompetanse som kan rettes inn mot en rekke bransjer. I norsk sammenheng er det unikt at så mye variert kompetanse er samlet på et så lite geografisk område, mener Vestby.

De mener nøkkelen er samarbeid, vaere tilpasning­sdyktige og tenke nytt.

– Det er ingen grunn til å ikke tenke store tanker i Telemark, mener Vestby. Om få dager tar hun med seg en stor gjeng til en SINTEF-konferanse om settefisk og landbasert­e anlegg i Trondheim.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? Marit Kleven i Acona (t.v.) og Irene Siljan Vestby i Telemark Offshore ser lyst på framtida.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN Marit Kleven i Acona (t.v.) og Irene Siljan Vestby i Telemark Offshore ser lyst på framtida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway