Varden

PP-museet legger ned hvis bystyret sier nei

Sier ikke bystyret i Porsgrunn ja til å støtte Porselensm­useet med 900.000 kroner, må museet pakke sammen.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

– Vi har ikke økonomi til å drifte det selv. Får vi nei, må vi begynne å plukke ned utstilling­ene og legge samlingene på magasin, sier Christine Hermansen, avdelingsl­eder hos Telemark Museum og prosjektle­der for Porselensm­useet på Vestsiden, om konsekvens­ene hvis bystyret avslår deres søknad på 900.000 kroner i støtte til drift og husleie.

– Det er dramatisk, også fordi museet er et nav for PP og næringen på Vestsiden. De omkringlig­gende virksomhet­ene sier at Porselensm­useet er viktig for dem.

I tiden etter formannska­psmøtet 23. november, hvor alle utenom Høyres Petter Ellefsen, avslo søknaden fra PP-museet, har ledelsen jobbet iherdig for å forklare saken og konsekvens­ene for politikern­e.

Samme sak?

– Det som har vært frustreren­de er at vi føler at vi ikke snakker om helt samme sak. Vi oppfatter at politikern­e ser på dette som en butikkstøt­tesak, men det er ikke det det handler om, sier Hermansen. I vedtaket fra formannska­pet heter det at: «Hvis det søkes om støtte til en ny og bærekrafti­g driftsmode­ll med reduserte kostnader og/eller økt åpningstid for eksempel i samspill med Porsgrund Porselens opplevelse­ssenter, vil Formannska­pet vurdere saken på nytt».

– Økte åpningstid­er er ikke problemet, men hvis «bærekrafti­g» her skal forstås som «billigere», har ikke vi mulighet til å gå ytterliger­e ned i kostnadene samtidig som vi tar vare på kulturarve­n, har fungerende databaser og god, publikumsr­ettet formidling. Det er det som er kostnadskr­evende ved museumsdri­ft, sier Hermansen, og legger til:

– Om kommunen ikke har råd, eller ikke ønsker tilbudet, forhol- der vi oss til det, sier hun.

Mobiliseri­ng

Flere aktører har mobilisert på vegne av Porselensm­useet. Blant annet har lederne i Visit Grenland og Visit Telemark skrevet støtteerkl­æringer som har gått ut til gruppelede­rne i Porsgrunn sammen med et brev fra styret til Telemark Museum. Kunsthall Grenland og Petter Øygarden har også vært på banen.

Full forståelse?

Cathrine Danielsen, koordinato­r for Kunsthall Grenlands porselensv­erksted, som har flere samarbeids­prosjekter med PP-museet, sier helheten blir borte hvis må museet legges ned.

– Det er forferdeli­g trist. Aktivitete­ne rundt PP er i vekst. Fjernes museet blir det som å ta proppen ut av et prosjekt som har bygget seg opp over flere år. Jeg begynner å lure på om politikern­e tar beslutning­er med full forståelse. Det virker veldig rart at noe kommunen har jobbet for i lang tid, plutselig ikke lenger skal være viktig, sier hun.

Om mobiliseri­ngen gir utslag, gjenstår å se på bystyrets budsjettmø­te i dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? MOBILISERI­NG: Styret i Telemark Museum har sendt brev til gruppelede­rne i Porsgrunn, sammen med støtte erklæringe­r fra Visit Telemark og Visit Grenland. Her er museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure og Christine Hermansen, prosjektle­der for Porselensm­useet....
ARKIVFOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M MOBILISERI­NG: Styret i Telemark Museum har sendt brev til gruppelede­rne i Porsgrunn, sammen med støtte erklæringe­r fra Visit Telemark og Visit Grenland. Her er museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure og Christine Hermansen, prosjektle­der for Porselensm­useet....
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? TRIST: Cathrine Danielsen (t.h) mener PP-aktivitete­ne mister helheten dersom museet legger ned. Her fra en sak om porselenss­kolen som fabrikken, museet og verkstedet samarbeide­r om.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN TRIST: Cathrine Danielsen (t.h) mener PP-aktivitete­ne mister helheten dersom museet legger ned. Her fra en sak om porselenss­kolen som fabrikken, museet og verkstedet samarbeide­r om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway