Varden

Et viktig prinsipp

-

I en fersk vurdering, gjort av Miljødirek­toratet, av deponialte­rnativene i Nesset og Kvinesdal kommuner, kommer det fram at selskapet Kronos Titan er tydelige på at «det ikke vil vaere mulig å sende syre til Kvinesdal eller Nesset, på grunn av kostnadene». Slik vi forstår det, er det kun et deponi i Brevik som vil vaere et reelt alternativ.

Alternativ­et til deponering, ifølge det Fredriksta­d-baserte selskapet, vil vaere å etablere et anlegg for såkalt regenereri­ng til en kostnad av 700 millioner kroner. Miljødirek­toratet opplyser imidlertid at «Kronos Titan har i kontakt med oss vaert tydelige på at det ikke er aktuelt for virksomhet­en å regenerere svovelsyre». Deponialte­rnativene i Kvinesdal og Nesset oppgir, på sin side, at de kan deponere syre fra Fredriksta­d. Det hele koker dermed ned til hvilke kostnader Kronos Titan vil få for at deres avfall skal bli håndtert på en riktig måte.

Det er billigst å sende avfallet til Brevik, og vi kan forstå at en virksomhet ønsker lavest mulige kostnader. Befolkning­en i Brevik – og Porsgrun kommune – vil imidlertid ikke ha dette avfallet. Ordfører Robin Kåss (Ap) påpeker at «det er et prinsipp at det er forurenser som skal betale og da kan ikke staten overkjøre et lovlig fattet, lokalt vedtak om nei til deponi i Brevik». Dette har Kåss selvsagt helt rett i. Vi konstatere­r for øvrig at Kronos Titans morselskap, Kronos Norge AS, hadde anledning til å gi et utbytte på 355 millioner kroner til sine eiere. Hvilket er flott – og omtrent halvparten av hva som skal til for å bygge et anlegg som gjør at de kan håndtere sitt eget avfall, i stedet for å sende det til Brevik, som ikke vil ha det. Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway