Varden

Norge søker aktiv rolle i EUs forsvarspo­litikk

Norge vil delta aktivt i EUs arbeid med å styrke sin forsvars- og sikkerhets­politikk, men advarer mot uklar rolleforde­ling mellom EU og NATO.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

OSLO

En bedret europeisk evne til krisehåndt­ering er en styrke for det internasjo­nale samfunnet og Norge, slo europamini­ster Elisabeth Vik Aspaker (H) fast i sin halvårlige redegjørel­se om viktige EØS- og EU-saker i Stortinget tirsdag.

– Derfor vil Norge delta aktivt i EUs arbeid for å utvikle og styrke militaere evner. Slik styrker vi egen og europeisk forsvarsev­ne og vår evne til å operere sammen, sa hun.

Vik Aspaker viste til flere initiativ til styrket europeisk samarbeid om forsvars- og sikkerhets­politikk i kjølvannet av brexit-avstemning­en, blant annet et fransk-tysk forslag.

Konturene av forslagene, diskusjone­n og ambisjonen i EU vil bli tydeligere de kommende ukene, ifølge europamini­steren. Hun ser ikke noe problem i at Norge som utenforlan­d deltar aktivt i EUs forsvarspo­litikk.

– Vi diskuterer politikk med EU på mange områder. Med det store sammenfall­et av medlemmer i EU og NATO er det ikke unaturlig at dette også snakkes om, sier statsråden til NTB.

Konkurrans­e

Mye er fortsatt uklart rundt de ferske EU-initiative­ne, men Vik Aspaker kommer allerede med en advarsel.

– Utfordring­en oppstår hvis utviklinge­n i EU skulle føre til en mer uklar rolleforde­ling mellom EU og NATO, til parallelle strukturer mellom EU og NATO, eller til konkurrans­e om de samme ressursene, sa hun.

– Dette vil svekke begge organisasj­oner og Europas stilling. Både NATO og EU forsikrer at dette skal unngås.

Hun advarer mot å disponere ressurser på en måte som gjør at man i realiteten står svekket tilbake.

Storbritan­nia er EUs forsvarsst­ormakt. I tillegg til brexit-avstemning­en har flere terrorangr­ep i Europa og konflikten i Ukraina skjøvet forsvars- og sikkerhets­politikk høyere på EUs dagsorden.

Brexit

Britenes utmelding av EU fikk mye plass i tirsdagens redegjørel­se. Vik Aspaker viste til at britenes statsminis­ter Theresa May ikke ser for seg en full deltakelse i det indre marked og aksept av de fire friheter.

– EØS-avtalen synes derfor ikke å vaere en aktuell opsjon for britene, sier hun.

– Norges forhold til EU er imidlertid en viktig referanse for diskusjone­ne om mulige løsninger. Britene har derfor vist stor interesse for å laere mer om vår avtale med EU, understrek­et hun. Europamini­steren ville ikke si noe om hvilken avtale Norge kan få med britene i framtiden.

– Det vil vaere i Norges interesse å oppretthol­de et like tett handelspol­itisk samarbeid med Storbritan­nia og like god adgang til det britiske markedet som i dag, samtidig som EØS-avtalen og øvrige avtaler Norge har med EU, ivaretas.

 ?? ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? VIL ARBEIDE TETT MED STORBRITAN­NIA: Statsråd Elisabeth Vik Aspaker, som har ansvaret for EØS-saker og forholdet til EU, mener det er i Norges interesse å oppretthol­de et like tett handelspol­itisk samarbeid med Storbritan­nia og like god adgang til det...
ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX VIL ARBEIDE TETT MED STORBRITAN­NIA: Statsråd Elisabeth Vik Aspaker, som har ansvaret for EØS-saker og forholdet til EU, mener det er i Norges interesse å oppretthol­de et like tett handelspol­itisk samarbeid med Storbritan­nia og like god adgang til det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway