Varden

Pepperkake­bakerne lager jungeltog

Bakermeste­rne på Blåklokka kjevler for harde livet. De må få ferdig toget som skal ha plass til slanger, apekatter og kenguruer.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

BAMBLE

Det er ganske mange vogner som må til hvis man skal få plass til alle slangene og apekattene i jungelen. For ikke å snakke om alle kenguruene, for de kan hoppe. Tenk at de kan hoppe tolv meter. Det har de 20 ungene i avdeling Blåklokka i Grashoppa barnehage laert, for de har nemlig hatt jungeltime­r ...

Hm? Kanskje de må legge over et nett med sjokolade eller melis; så dyrene ikke hopper sin vei?

Det er tidlig morgen, men de små morgenfugl­ene har allerede knyttet på seg forkle. De klemmer deigklumpe­n ned i bordplata og legger alle krefter på kjevla for å få deigen til å bli så flat som mulig.

Når den er sånn passe flat, legger de et lite ark over og skjaerer ut en firkant. Alle deigfirkan­tene skal brukes til kort- og langside i jernbanevo­gnene.

Skal pynte toget

De har ennå litt tid. Fristen for å levere fra seg pepperkake­toget er 24 november. Janne Skonnord tror nok de kommer til å bake nesten så lenge, men så er det jo et stort tog de skal lage. I fjor lagde de gapahuken sin. Den ble kjempeflot­t med vegger og tak og sitteplass­er også mye melis og godtepynt.

Hva de skal pynte toget med har de ikke blitt enige om, men det kan vel tenkes at toget til jungelen blir dekorert med både seigmenn og nonstop.

Barn hjelper barn

For tiende gang inviterer Krogsveen i Bamble til pepperkake­baking. Små og ganske store barn inviteres til å bake pepperkake­hus. Siden det er jubileum håper de hus, tog og alt annet rart blir større enn noen gang tidligere.

– Ungene kan lage akkurat det de vil, sier Henrik Tangen. Han er primus motor og kan fortelle at de har fått inn en halv million til sammen. De ferdige resultaten­e blir stilt ut på Brotorvet, og inntekten av budrundene går til inntekt for SOS-barnebyer.

Smaker på deigen

Noen av pepperkake­bakerne har kastet forkle, men Oskar og et par til holder ut. Nå som de har holdt på så lenge, kan de kanskje smake litt på deigen også? Oskar tar en liten forsiktig smak. Jo, det var ganske godt ...

- Blir det sjokolade-togskinner, spør jeg.

– Neeei. Det er det dummeste de har hørt. Akkurat som toget til jungelen kan kjøre på sjokolade!

 ??  ?? PEPPERKAKE­TOG: Magnus (t.v.), Lewis, Charlie, Zakarias, Katelyn, Oscar og Leon viser fram pepperkake­deler som først skal stekes og så limes sammen til jungeltog.
PEPPERKAKE­TOG: Magnus (t.v.), Lewis, Charlie, Zakarias, Katelyn, Oscar og Leon viser fram pepperkake­deler som først skal stekes og så limes sammen til jungeltog.
 ??  ?? JOBB: Det er ganske mye jobb å lage pepperkake­r.
JOBB: Det er ganske mye jobb å lage pepperkake­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway