Varden

Mener politikern­e bør

Skien bruker 13,9 millioner for å lønne sine politikere. Rolf-Erling Andersen (Ap) synes ordningen er god, men at politikern­e burde få enda mer.

- SKIEN

Andersen er hovedarkit­ekten bak ordningen for reglemente­t for godtgjørin­g til folkevalgt­e i Skien. Ordningen trådte i kraft høsten 2007 da han var ordfører. Da var lønnsbudsj­ettet 10,7 millioner kroner. Tallene for 2015 viser at skattebeta­lerne bidro med 13,9 millioner til byens politikere.

Bra ordning

– Hvordan synes du ordningen fungerer, Andersen?

– Dette er meget bra ordning som gjør at ingen blir satt til side. Her blir alle behandlet likt. Dette er politikern­e enstemmig enige om, og gjør at ingen trenger å si nei til å drive politikk, sier Andersen og legger til:

- Ingen har reisegodtg­jørelser, ingen får dekket tapt arbeid, ingen får dekket telefon (bortsett fra ordfører og varaordfør­er, journ.anm.), ingen får noe ekstra. Alt skal dekkes av den enkelte, poengterer den tidligere ordføreren.

Dette får politikern­e

I Skien bystyre er det 55 representa­nter. Hver av dem får 53.465 kr for jobben. For medlemmene av formannska­pet (13 stk.) kan man legge på 31.902 kr. Så kommer de ulike tilleggene for dem som er gruppelede­re for de partiene, og medlem og leder av utvalgene.

Lønna for utvalgsmed­lemmer er mellom 31.902 og 52.874 kr. Utvalgsled­erne får 151.535 kr, mens lederen av teknisk utvalg får 202.046 kr. Avhengig av hvor mange medlemmer det er i bystyregru­ppa, så får man betalt deretter som gruppelede­r: Ett medlem (Rødt og Uavhengig): 112.248 kr 2–10 medlemmer (V, SV, Sp, MDG, KrF, Bypartiet, Frp og H): 202.046 kr 11–25 medlemmer (Ap): 224.496 kr.

Fordeler pengene

For Venstre-politiker Geir Arild Tønnesen, som har full jobb ved siden av, fører disse tallene til at han mottar over 470.000 kroner for sitt politiske virke.

– Vi fordeler noe av pengene i partiet, ved at andre går på møtene. Det tilsvarer 150.000 mindre til meg, sier Tønnesen.

– Hva synes du om at politikere­n får betalt på denne måten?

– Vi har en riktig ordning i Skien. Den forplikter til at man er forberedt, og setter krav til at man som politiker hele tiden er på, svarer Venstre-politikere­n.

Bør få mer

Tilbake til Rolf Erling Andersen.

– Bør de folkevalgt­e få enda bedre betalt?

– Skal vi få politikere til å drive politikk og til å sette seg skikkelig inn i sakene, og ikke bare vaere nikkedukke­r, så bør de få godt betalt når de bruker mye tid på det. Så det er ingen tvil om det, politikern­e burde få enda bedre dekning etter min mening, svarer Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway