Varden

Sofasurfer seg rundt

En gang lå ni russere over hjemme hos Jonas Enge (29). Han har i flere år brukt nettverket «couchsurfi­ng». Neste uke overnatter han selv på en sofa på Island.

-

å ytterdøra står det et couchsurfi­ng-klistremer­ke. Jonas Enge åpner døra. – Velkommen, smiler han bredt. Inne i leilighete­n på Hovenga er det fargerikt. En stripete rye, rød sofa og ulike bøker som vitner om interesse for ulike kulturer. Jonas setter seg ned i sofaen med en kopp kaffe.

– Jeg reiser ofte alene og det å møte mennesker og oppleve nye kulturer synes jeg er spennende. Jeg har utelukkend­e positive erfaringer, forteller han.

– Utenom en gang, legger han til etter en kort tenkepause.

– Jeg og en kamerat reiste til Praha. Den amerikansk­e jenta vi hadde snakket med på forhånd, og som vi skulle overnatte hos, var veldig full da vi møtte henne. Det ble slitsomt, så vi droppet det.

Laerer mer om kulturen

Jonas Enge er medlem i nettverket couchsurfi­ng.com. 11 millioner reisende er registrert i nettverket i over 150.000 byer i hele verden. Konseptet er enkelt. Ved å opprette en profil på nettstedet vil man få mulighet til å overnatte på sofaer i hele verden – helt gratis.

Bare i Skien og Porsgrunn har nettsiden over 1.000 medlemmer.

Reiselivse­kspert og redaktør i magasinet Vagabond, Helge Baardseth, har bare positivt å si om det å sofasurfe.

– Jeg er selv medlem på nettsiden, og har tatt imot besøk to ganger. Det var to ulike besøk. Første gang det banket på døra var det en amerikaner full av tatovering­er, som kom kjørende på en Harley Davidson. Jeg må innrømme at jeg ble litt skeptisk da han kom, men det viste seg at han var svaert trivelig, forteller Baardseth.

– Så kom det en kar fra Østerrike på besøk og han var alle tiders han og. Selv har jeg bodd hjemme hos noen i Praha, og jeg må si at det er et veldig fint system. Du kan reise på en måte som er billig, samtidig som du laerer landet og folket der å kjenne på en helt annen måte enn om du legger deg inn på et hotell.

Måtte avvise noen

Som med alle nettsamfun­n er det viktig å vaere forsiktig. Å velge verter med gode referanser og å lese profilene nøye er gode tips å ta med seg. Det kan også vaere lurt å ha en ”backup”-plan hvis ting ikke går som planlagt.

Anniken Erlandsen (20) fra Siljan har vaert medlem på nettsiden i et år, men har foreløpig ikke hatt noen på overnattin­g.

– Det har vaert flere som har tatt kontakt, men det har vaert eldre menn i 40 års alderen. Jeg har sjekket referansen­e og det ser bra ut, men jeg har allikevel sagt nei. Jeg skjønner ikke helt hvorfor de kontakter meg, og ikke noen på samme alder som dem selv, sier Anniken Erlandsen.

– Grunnen til at jeg er registret i dette nettverket er at jeg liker å reise og jeg vil gjerne laere om andre kulturer. Jeg er student og har ikke så mye penger. Dette er en bra mulighet til å laere litt samtidig som det er billig.

Hun mener at referansel­øsningen på nettsiden er sikringen, men at man allikevel må bruke hodet før man inviterer eller overnatter selv.

Sofasurfer­ene bruker ikke bare nettsamfun­net for overnattin­g.

– Man kan legge ut reisene sine på couchsurfi­ng.com, slik at andre brukere kan se hvor man er. Jeg kom i kontakt med en gutt fra Tyskland som var på reise i Thailand samtidig som meg. Det var hyggelig.

Anniken studerer i Oslo og har en plan om å reise etter nyttår.

– Ja, jeg har planer om å ta en pause fra studiene etter jul, og da kommer jeg til bruke sofasurfin­g, smiler hun.

Godt alternativ

–Det er ofte overskudds­folk som åpner hjemme sine, og de er ofte ute og reiser selv. De kjenner til behovet, og for dem som reiser over tid er det viktig med nye impulser og rimelig overnattin­g, sier reiselivse­kspertHelg­e Baardseth.

– Har det skjedd en utvikling i våre reisevaner?

– Dette er en nisje, og det er nok en god del unge mennesker som bruker dette. Disse reiser på grasrota, enkelt eller luksuriøst. Man kan jo vaere heldig eller uheldig. Uansett så mener jeg at langt flere bør benytte seg av dette, slår han fast.

Hjemme hos Jonas Enge i Porsgrunn henger det et bilde ved inngangsdø­ra. Der er mange av gjestene fotografer­t og satt i glass og ramme.

– Alle har på seg disse grønne briller, ler han og holder fram et par lekebrille­r.

– Det er en greie jeg synes er festlig.

SOFASURFER:

 ??  ?? Jonas Enge (29) bor i Porsgrunn. På denne sofaen har mange gjester overnattet
Jonas Enge (29) bor i Porsgrunn. På denne sofaen har mange gjester overnattet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway