Varden

Lykkes han endelig i et

Sveriges mest lysende fotballstj­erne Zlatan Ibrahimovi­c har deltatt i fem EM- og VM-sluttspill, men har ennå ikke vunnet en kamp i cupspill. Retter han på det i Frankrike?

-

FRANKRIKE 34-åringen reiste ut i Europa i 2001 og har siden dominert i mange av Europas største klubber: Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan og Paris Saint-Germain. Det er blitt titler i fleng, men i mesterliga­en har han ennå ikke lykkes.

I over et tiår har han båret Sveriges landslag på sine skuldre, men heller ikke for Blågult har han vaert best ved de største anledninge­ne.

Zlatan spilte VM allerede som 20-åring i 2002, men fikk bare et par innhopp og misset en stor sjanse da Sverige ble slått ut i åttedelsfi­nale.

To år senere scoret han et drømmemål mot Italia i gruppespil­let i EM, men misset straffespa­rk da svenskene røk ut for Nederland i første cuprunde.

Både i VM 2006 og EM 2008 var Zlatan halvskadd og fikk ikke vist sitt beste i mesterskap som endte med svensk skuffelse. I EM i 2012 var håpet om avansement ute etter de to første kampene.

–Heierpåmeg

Beskjeden har han aldri vaert, og Zlatan garanterer at hans franske fans vil gi Sverige bred tribunestø­tte i EM.

– Jeg har satt Sverige på kartet, og jeg har satt Frankrike på kartet. Når vi kommer til EM vil både svensker og franskmenn heie på oss. Mine franske fans vil heie mer på oss enn på Frankrike, hevder han.

Belgia har fått opp en svaert sterk generasjon som spiller viktige roller i store klubber, veldig mange av dem i Premier League. Landslaget­s resultater har vaert deretter, og inntil nylig toppet Belgia FIFA-rankingen.

Kaptein Vincent Kompanys skadeforfa­ll er et tilbakesla­g, men landslagss­jef Marc Wilmots har masse talent å sende på banen.

Conte-plan

Italia vant Norges gruppe i kvalifiser­ingen og nektet i siste kamp Norge EM-billett ved å vende 0-1 til 2-1 det siste drøye kvarteret i Roma. Antonio Conte planlegger å avslutte med et suksess-EM før han blir Chelsea-manager.

Italia tok EM-sølv for fire år siden, men har likevel stor revansjlys­t etter det ydmykende 0-4-tapet mot Spania i finalen. I kvalifiser­ingen var Italia ett av tre ubeseirede lag (ved siden av England og Østerrike).

Irland, som i likhet tok seg til EM via treeromspi­ll, er en outsider i gruppa. I motsetning til Erik Hamrén har ikke Martin O’Neill en spiller av Zlatans kaliber å lene seg på, men sikkert er det at irene vil kjempe hardt og selge seg dyrt. Sjur Natvig, NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway