Varden

Den grønne lung en som møtested HELSE

– Å tilrettele­gge for fysisk aktivitet i naerområde­t er det viktigste en kan gjøre, mener frisklivs koordinato­r i Midt-Telemark, Svein Olav Forberg.

- b Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no b BØ

Onsdag var Forberg og en rekke andre aktører med tilknytnin­g til fysisk aktivitet og folkehelse i Telemark samlet til temadag om turveier med universell utforming. Naer 40 deltakere fikk oppleve tettstedsp­erlen Evjudalen i Bø der turmulighe­tene er mange og tilpasset brukere med behov for ulike hjelpemidl­er.

Terskelen må vaere veldig lav

«Sykkeltaxi», trehjulssy­kkel for voksne, rullator og hjulspark var blant hjelpemidl­ene som var stilt til rådighet under sammenkoms­ten. Frisklivs koordinato­r i Midt-Telemark, Svein Olav Forberg, peker på viktighete­n av at kommunene satser på utvikling av aktivitet slunger, slik Evjudalen er et konkret eksempel på.

– Når en arbeider med fysisk aktivitet, ser en at terskelen aldri kan bli lav nok for aktivitet. Det handler om å få terskelen så lav at alle kan aktivisere­s, sier Svein Olav Forberg til Varden.

Som frisklivs koordinato­r for Bø, Nome og Sauherad ser han at det er mye å gripe tak i med hensyn til folkehelse.

– I Bø, Nome og Sauherad er det større utfordring­er knyttet til muskel- og skjelettpl­ager så vel som psykiske lidelseren­n i landet generelt. Dette vises i folkehelse­profilen. Derfor er grønne aktivitets­l unger viktige. Og de må vaere lett tilgjengel­ige, sier Forberg.

Spesielt tilrettela­gt

Åshild Øygarden (64) fra Bø er fast bruker av miljøanleg­get i Evjudalen.

– Jeg er så fornøyd! Bare den slake bakken inn i parken kommer, så blir det veldig bra, sier Øygarden som også brukte Evjudalen mye før dalen ble spesielt tilrettela­gt for brukere med rullestol.

– Hva er det som gjør parken så bra, slik du ser det?

– Her er flott å gå for sånne som meg. Selv kan jeg ikke komme meg så lett til fjellet eller skogen. Jeg er veldig glad for at det er blitt så bra her, sier hun.

Fokus på turveier i fylket

Roger Jensen hos Fylkesmann­en i Telemark opplyser at det jobbes med turveier en rekke steder i Telemark. Han er også klar på at anlegg som i Evjudalen er viktige sett i folkehelse­øyemed.

– Et anlegg som dette er bare fantastisk, mener Jensen.

 ??  ?? EN OASE FOR AKTIVITET: Åshild Øygarden (foran) stortrives som bruker av Evju-
EN OASE FOR AKTIVITET: Åshild Øygarden (foran) stortrives som bruker av Evju-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway