Varden

Heuchs metode: Et h

– Mamma mia. Hvor skal jeg begynne?

-

Landets fremste ekspert på Norges nasjonalbr­ennevin, Halvor Heuch, må ty til fremmede språk når journalist­en blottlegge­r sin nesten vulgære uvitenhet om det som fra latin kan oversettes til å bety «livets vann» på norsk. Med en vegg av akevitt under lagring på hver side av oss, tar undertegne­de nemlig sjansen på et spørsmål så dumt, at det kunne fått et akevittgla­ss til å renne over.

– Har det egentlig noe å si for smaken at Linie-akevitten passerer ekvator?

Fotografen, som selv er medlem av Norske akevitters venner, må bestyrtet lene seg mot veggen. Heuch selv, støtter seg til et gjerde på avsatsen, der vi står og skuer utover hundrevis av digre tønner, stablet tretten i høyden.

– For det første heter det ikke tønner. Det heter fat. Eikefat, benyttet til produksjon av Sherry, som er spesialbes­tilt fra Spania, og som kan brukes om og om igjen. Og hva tror du skjer med temperatur­ene og fuktighete­n når du runder ekvator? Det går opp og det går ned med bege deler. Selvsagt har det noe å si for smaken! Ellers hadde man vel ikke lastet opp skip etter skip med akevitt på dekk fra 1800-tallet og fram til i dag, sier han, nå med et snev av medlidenhe­t i blikket.

Nå tror du sikkert at vi har med en snobb å gjøre. Det stemmer ikke. Vi møter en mann som har viet store deler av sitt liv til smak. Det vil si å finne den rette smaken på flaskefore­t vi liker å fylle de minste glassene på bordet med til jul. Heuch ble i 2010 tildelt Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk akevittkul­tur, matkultur og næringsmid­delindustr­i.

De klassiske fellene

Varden har invitert seg selv på besøk til Arcus utenfor Oslo, med håp om å kunne få et visst innblikk i en fuktig, men stort sett måteholden verden. Mange av oss har riktignok et forhold til akevitt, men om alle vet like mye om hvordan den skal drikkes, og hva den skal drikkes til, er vel langt mer usikkert.

Han har mange råd og tips til hvordan de ulike typene akevitt bør inntas, men først og fremst er Heuch opptatt av at folk skal lære seg å like det.

Fortsetter på de neste sidene

LITT GODT I GLASSET?:

 ??  ?? Halvor Heuch skuer opp på veggen av eikefat med vellagret akevitt av ulike typer. En drikk som de siste årene høster
Halvor Heuch skuer opp på veggen av eikefat med vellagret akevitt av ulike typer. En drikk som de siste årene høster

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway