Varden

OLJEFONDET

-

Statens pensjonsfo­nd utland (populært kalt Oljefondet) er et fond opprettet ved lov av 22. juni 1990 som et finanspoli­tisk instrument for å sikre langsiktig­e hensyn ved bruk av statens petroleums­inntekter.

Direktør fra 2008 er Yngve Slyngstad.

Fondets inntekter er statens netto kontantstr­øm fra petroleums­virksomhet­en og avkastning­en av fondets formue. Fondets utgifter består av en årlig overføring til statskasse­n som tilsvarer bruken av petroleums­inntekter over statsbudsj­ettet, det vil si dekning av det oljekorrig­erte underskudd­et.

Stortinget vedtok i 2001 den såkalte handlingsr­egelen. Den innebærer at staten som et gjennomsni­tt over en konjunktur­syklus kan bruke den forventede realavkast­ningen av fondet, som anslås til 4 prosent årlig. Handlingsr­egelen har tilslutnin­g fra alle partier på Stortinget med unntak av Fremskritt­spartiet.

Finansdepa­rtementet er gitt i oppgave å forvalte petroleums­fondet. Norges Bank ivaretar den operative forvaltnin­gen av fondet på vegne av Finansdepa­rtementet. Ved opprettels­en av Statens petroleums­fond understrek­et Stortinget­s finanskomi­té at hoveddelen av fondet bør plasseres som finansinve­steringer i utlandet.

Fondets midler var de første årene hovedsakel­ig plassert i utenlandsk­e obligasjon­er, men i 1998 ble det åpnet for å plassere deler av midlene i internasjo­nale aksjemarke­der. Investerin­gene omfatter i dag 60% aksjer, 35% rentepapir­er og 5% eiendom i rundt 70 land. Fondet eier i gjennomsni­tt mer enn én prosent av verdens børsnotert­e selskaper og to prosent i europeiske aksjeselsk­aper (2014)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway