Varden

SAMFERDSEL: Bompenger Har Porsgrunn Ap tatt til vettet?

Ser nå at Porsgrunn Ap kommer med forslag om at den nye regjeringe­n nå skal finansiere bypakke Grenland over statsbudsj­ettet.

- Jan Tore Evensen Roxman

H vis jeg ikke tar feil, var det jo Porsgrunn Ap som var den største pådriveren for at dette skulle finansiere­s med bompenger. Er dette et seriøst forslag, eller er det som jeg frykter etter å ha hørt talen til Helga Pedersen, et bidrag til svertekamp­anjen mot den nye regjeringe­n?

Nå betaler bilistene ca. 65 mrd. kroner i veiavgift, de bruker etter det jeg forstår ca. 25 mrd. til vei, og størstedel­en av dette er bompenger. Til og med uten bompenger ville jo staten hatt et overskudd på 40 mrd. i forhold til veiavgifte­n. Skulle ikke dette prosjektet koste 2,5 mrd. kroner, og av dette skulle ca. 800 mill. kroner gå til bompenger, altså 800 mill. som vi ikke får en millimeter vei for. De fleste oppegående vil jo forstå at dette er en dustepolit­ikk og en pengesløsi­ng uten like.

Når en da stadig hører de rødgrønne rakke ned på alle andre som har et sugerør i statskassa, som de kaller det, er det for meg helt uforståeli­g at de godtar at bompengese­lskaper har et kjempesuge­rør i den samme kassa. Et av argumenten­e til Porsgrunn Ap var at regjeringe­n nå har gitt skattelett­e til de rikeste, og ikke til de fattige. Så lenge det er politisk enighet om at dette går i prosenter blir det jo slik, enten man vil eller ikke.

Selv har jo Porsgrunn Ap pålagt alle bilister i Grenland en merutgift på 1000,- kroner i måneden (2000,- for de som er avhengig av to biler) i flere tiår fremover, de kan da umulig mene at dette er en bedre politikk i forhold til de med dårlig råd. Dette er en avgift som kun vil ramme de med dårlig økonomi.

Dessuten må de svakeste også betale for de rike, for det er vel ingen som tror at industri og varelevera­ndører vil betale dette av egen lomme, dette vil jo selvsagt bli betalt av meg og deg i form av økte priser. Jeg vil heller ha en liten skattelett­e fremfor en økning på 1 til 2000.- kroner i måneden som denne bypakka foreslår.

Jeg lurer også på hvem de 40 prosentene er som ikke lenger skal få kjøre over Porsgrunns­brua slik bypakke Grenland forutsette­r. Jeg tror jammen PC’n min er enig med meg, i hvert fall kommer den opp med en svær rød strek under hver gang jeg skriver bypakke eller bypakka.

Jan Tore Evensen Roxman

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway