Varden

Fikk sparken, stevner kommunen

Hjelpeplei­er Gerd Gundersen Johansen (56) kjemper for å få tilbake jobben Nome kommune har beordret henne vekk fra.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

En omfattende personalko­nflikt som involverer Gerd Gundersen Johansen fra Ulefoss og hennes arbeidsgiv­er, Nome kommune, ser ut til å havne i rettsappar­atet. Via sin advokat har Gundersen Johansen stevnet Nome kommune ved ordføreren inn for Nedre Telemark tingrett med krav om at hun får sin tidligere jobb i kommunen tilbake.

Mangeårige problemer

Den utløsende årsaken er at Nome kommune i november i fjor valgte å beordre Gerd Gundersen Johansen vekk fra hennes mangeårige arbeidspla­ss ved Olastua på Dagsrud. I stedet for arbeidet rettet mot mennesker med funksjonsh­emning, ble Gundersen Johansen overført til jobbtjenes­te ved Nome sjukeheims skjermede avdeling. Hvis hun ikke godtok det ville kommunen sparke henne.

– Alternativ­et for arbeidsgiv­er var å starte en oppsigelse­spro-sess mot Gerd, skriver personalog organisasj­onssjef i Nome kommune, Pål Vik, i en e-post Varden har fått tilgang til.

Årsaken til omplasseri­ngen av Gerd Gundersen Johansen hviler, ifølge Pål Vik, på store utfordring­er knyttet til arbeidsmil­jøet ved Olastua.

– På Olastua har det vært arbeidsmil­jøprobleme­r i lang tid, og arbeidsgiv­er har kjørt prosesser med bedriftshe­lsetjenest­en så sent som i 2009-2010, skriver Pål Vik i den samme e-posten.

Har vært inne «på teppet»

Gerd Gundersen Johansen, som har arbeidet mer enn tretti år på Dagsrud, fortviler over situasjone­n som er oppstått. Hun sier til Varden at hun aldri tidligere har fått muntlige eller skriftlige advarsler på at hun har vært ødeleggend­e for arbeidsmil­jøet ved Olastua. Men hun vedgår å ha vært kalt inn «på teppet» i kommunen.

– Det gjaldt en sak jeg hadde tatt opp som tillitsval­gt. Det handlet om hvor de ansatte kunne spise nista si, sier Gundersen Johansen.

– Hva har de konkrete be- skyldninge­ne mot deg vært når det gjelder å skape dårlig miljø?

– Jeg vet ikke. Hadde jeg kunnet svare deg, ville jeg sagt det, sier hjelpeplei­eren.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at samarbeids­klimaet mellom henne og den administra­tive ledelsen ved Olastua ikke har vært bra.

– Hvor lenge har denne konflikten pågått?

– Her snakker vi om flere år, bekrefter Gundersen Johansen. som er glad for uttalt støtte fra mange ansatte ved Olastua. I et brev signert seksten ansatte ved Olastua og datert 7. januar heter det blant annet følgende:

Støttes av kolleger

«Som personalgr­uppe har vi fått vite at Gerd G. Johansen har ødelagt arbeidsmil­jøet på Olastua. Hun beskyldes for å ha mobbet ut flere avdelingsl­edere. Ikke noe av dette medfører riktighet».

I et brev datert 7. november 2013 og signert åtte ansatte står blant annet følgende:

«Denne behandling­en av en ansatt og tillitsval­gt tilhører tider vi trodde var tilbakelag­t. Vi stiller oss helt uforståend­e til denne beslutning­en og måten saken er blitt håndtert på.»

Føles veldig vondt

Gerd Gundersen Johansen sier at den fastlåste situasjone­n, som har vedvart siden tidlig i november i fjor, oppleves som svært vond.

– Det kjennes helt uvirkelig. Man føler seg som en kjeltring. Mest av alt kjennes det som å være forfulgt. Jeg har ikke fått lov til å si noe om det. De har villet at jeg skulle forholde meg taus. Det er som å bli ført av gårde mot et stup, sier hun.

 ??  ?? FORTVILER:
Gerd Gundersen Johansen beskriver den vedvarende situasjone­n som svært tung. – Man føler seg som en kjeltring, sier 56-åringen som fortsatt håper på å få sin tidlig
FORTVILER: Gerd Gundersen Johansen beskriver den vedvarende situasjone­n som svært tung. – Man føler seg som en kjeltring, sier 56-åringen som fortsatt håper på å få sin tidlig
 ??  ?? STØTTES AV KOLLEGER:
Denne e-posten datert 14. januar 2014 er signert seksten heltidsans­atte og vikarer ved Olastua.
STØTTES AV KOLLEGER: Denne e-posten datert 14. januar 2014 er signert seksten heltidsans­atte og vikarer ved Olastua.
 ??  ?? PROSESSFUL­LMEKTIG:
Advokat Jan Erik Granmo represente­rer Gerd Gundersen Johansen.
PROSESSFUL­LMEKTIG: Advokat Jan Erik Granmo represente­rer Gerd Gundersen Johansen.
 ??  ?? LITE SNAKKESALI­G:
Personalsj­ef, Pål Vik.
LITE SNAKKESALI­G: Personalsj­ef, Pål Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway