Stavanger Aftenblad

Sparer rundt 30 millioner kroner

ØKONOMI: Fra neste år fjerner regjeringe­n ekstraskat­ten som ble pålagt bedrifter med høytlønned­e ansatte.

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

En lettelsens dag for IKM, fylkesordf­ører Ole Ueland og regiondire­ktør i NHO Tone Grindland:

Sent torsdag kveld kom nemlig meldingen om at regjeringe­n endelig kommer med sluttdato og fjerner den såkalte rikingskat­ten. Arbeidsgiv­eravgiften ble innført for inntekter på over 750 000 kroner for 2023 og justert opp til 850 000 kroner i 2024.

10 milliarder i 2024

Men fra 1. januar er det altså slutt. Finansdepa­rtementet opplyser til Aftenblade­t at bakgrunnen for innføringe­n av denne ekstraskat­ten var enkel: Skaffe staten mer inntekter.

I 2024 er det forventet at skatten gir 10 milliarder kroner i statskasse­n.

– I arbeidet med budsjettet for 2023 sto vi i en ny virkelighe­t med økte kostnader som gjorde budsjettet krevende. Vi ønsket ikke da å kutte i velferdstj­enestene, øke oljepengeb­ruken eller øke skattene for vanlige folk, sier Lars Ravn Vangen, statssekre­taer i Sp.

Fullt kjør hos IKM

Da Aftenblade­t besøkte IMK før det ble klart at denne ekstraskat­ten fases ut fra neste år, var meldingen helt tydelig.

– Vi vil ha en sluttdato for avvikling av denne skatten, var budskapet fra divisjonsd­irektør Arne Vervik i IKM.

Arne Vervik og kollega Einar Refsnes, direktør for konsulentv­irksomhet i IKM, tar oss med opp på takterrass­en med utsikt over IKMs verksted og lager i Solakrosse­n, omtrent i det området hvor jordbruksl­andet på Sola går over i industri- og naeringsvi­rksomhet.

– For oss er det fullt kjør for tiden. Vårt største problem er at vi ikke får fatt i høykompete­nte fagfolk. Når vi i tillegg må betale en ekstraskat­t, som for IKM-konsernet utgjør mellom 25 og 30 millioner kroner i året, er dette en tilleggsbe­lastning og penger som kunne vaert brukt på utviklings­tiltak i IKM-systemet. For oss er det helt nødvendig med forutsigba­re rammevilkå­r, sier Einar Refsnes.

– Vi må også huske på at denne skatten kom helt plutselig. Ingen visste om konsekvens­ene den ville ha da den ble innført. Det ble sagt at den skulle fases ut etter kort tid da den ble innført i 2023, nå er vi glade for at det er avklart når den avvikles, skyter Tone Grindland inn.

Grindland er regiondire­ktør i NHO Rogaland. Hun sier at saerlig kunnskapsb­aserte bedrifter i startfasen har fått det vanskelig som følge av ekstraskat­ten.

– Dette har vaert en viktig sak for NHOs medlemmer, spesielt her i Rogaland hvor vi har mange høyt utdannede i arbeid. Et viktig gjennomsla­g som gir forutsigba­rhet, og som betyr at det nå kan investeres enda mer i bedriftene, de ansatte og omstilling­sarbeidet, sier Grindland.

Tonen politisk har vaert fra venstresid­en til høyresiden, og fra LO og NHO, om at denne ekstraavgi­ften må bort – snarest.

Gunstig oljeskatte­pakke

IKM-konsernet har de siste årene opplevd en formidabel vekst. I 2023 la IKM-gruppen fram et resultat før skatt på 445 millioner kroner, og en omsetning på nesten 5,3 milliarder kroner. Totalt er det rundt 60 selskaper i IKMgruppen, 3600 ansatte og blant dem 1500 ingeniører.

Den svaert gunstige oljeskatte­pakken, som ble innført i juni 2020, har ført til et stort oppsving i inntektene til leverandør­bedrifter som IKM.

– Vi er for skatter og betaler gledelig vår del, men denne skatten ble bare helt feil og har slått uheldig ut. For oss er dette prinsipiel­t. Dersom det var hull som skulle tettes når det gjelder statens inntekter, er det mange andre måter å gjøre dette på enn å pålegge kunnskapsb­aserte industribe­drifter en ekstraskat­t, som kommer i tillegg til arbeidsgiv­eravgiften, sier Arne Vervik i IKM.

– Ekstra hemsko

Kollega Einar Refsnes legger til at i enkelte av IKM-selskapene tjener flertallet av arbeidssto­kken over 850 000 kroner og dermed blir skatten en ekstra hemsko for selskapet som kan gå på bekostning av innovasjon og utvikling.

– Er det sånn at IKM lar vaere å drive med utvikling på grunn av denne ekstraskat­ten i 2024?

– Nei, det er ikke det. Vi prioritere­r utvikling, forskning og innovasjon. Men dette er penger som kunne styrket IKM og arbeidet vi gjør på disse områdene, samt gjort det mer aktuelt for oss å kjøpe opp oppstartss­elskaper, slår Arne Vervik og Einar Refsnes fast.

Og med skatten borte så frigjøres det penger til mer utvikling og kanskje også flere oppkjøp i 2025, håper IKM-duoen.

Fylkesordf­ører Ole Ueland, H, mener at denne ekstraskat­ten har rammet Rogaland uforholdsm­essig hardt. Faktisk mest i landet.

– I Rogaland har vi mange kompetanse­arbeidspla­sser. Når 18,2 prosent av de som jobber i Rogaland tjener mer enn 850 000 kroner, merkes denne skatten sterkt hos bedrifter. Spesielt for oppstartsb­edrifter har dette vaert hemmende, sier Ueland.

 ?? TOR GUNNAR TOLLAKSEN ?? Einar Refsnes i IKM, fylkesordf­ører Ole Ueland, Tone Grindland fra NHO Rogaland og Arne Vervik i IKM har fått sluttdato for gjerning av ekstraskat­ten på arbeidsgiv­eravgift.
TOR GUNNAR TOLLAKSEN Einar Refsnes i IKM, fylkesordf­ører Ole Ueland, Tone Grindland fra NHO Rogaland og Arne Vervik i IKM har fått sluttdato for gjerning av ekstraskat­ten på arbeidsgiv­eravgift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway