Stavanger Aftenblad

Biden ligger dårlig an

GJESTEKOMM­ENTAR: Historien bringer ingen gode nyheter for president Biden og Demokraten­e før mellomvalg­et i USA 8. november.

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

Figuren er tydelig, og den fallende trendlinje­n er klar: I 15 av de 17 mellomvalg­ene siden 1954 har presidente­ns parti mistet seter i Representa­ntenes hus. Unntakene er 1998 og 2002.

Dette mønsteret har naermest blitt en sannhet: Presidente­ns parti mister oppslutnin­g i det første mellomvalg­et etter å ha vunnet presidentv­alget. Et mellomvalg er valg til Kongressen uten at det samtidig holdes presidentv­alg. Disse valgene indikerer også at tilbakegan­gen henger sammen med lav oppslutnin­g om presidente­n.

Bruker vi informasjo­nen i figuren, kan vi driste oss til en prediksjon av mellomvalg­et 8. november. Velgernes tilfredshe­t med Biden i april var på 41 prosent, denne uken falt den til 39 prosent. Prediksjon­en – 2022 i blått i figuren – blir da at Demokraten­e vil miste 36 plasser i Representa­ntenes hus.

Den korte forklaring­en på tendensen i figuren er at i et presidentv­alg vil det politiske tidevannet løfte både presidente­n og hans parti. To år senere snur tidevannet og tar med seg både representa­nter og senatorer på vei ut igjen.

Trekker seg i tide

Men den kritiske leser har selvfølgel­ig rett: Ingen valg er like. Og det er noen trekk som i kombinasjo­n skiller årets valg fra de 17 foregående som er vist i figuren.

Ved presidentv­alget i 2020 klarte ikke Biden å levere et solid demokratis­k flertall i Kongressen. Det indikerer at det blir faerre seter å skrelle av i mellomvalg­et. I dag er fordelinge­n mellom de to partiene i Kongressen jevn. I Representa­ntenes hus, med 435 representa­nter, trenger Republikan­erne bare en netto framgang på fem representa­nter for å vinne tilbake flertallet. I Senatet, med 100 senatorer, er alt Republikan­erne trenger en netto framgang på én senator får å få flertall. Men bak disse små marginene er bildet mer sammensatt.

En tommelfing­erregel for det generelle valgutfall­et er å se hvor mange representa­nter som har valgt å trekke seg. Bak de mange fagre forklaring­ene på hvorfor en politiker ikke stiller til gjenvalg, er ofte at kandidaten innser at sjansen for å tape det kommende valget er for stort. På det politiske rulleblade­t er det bedre å ha trukket seg i tide, enn å måtte registrere et valgnederl­ag.

Ved siste opptelling i vår hadde 30 demokrater og 17 republikan­ere gitt beskjed om at de ville rydde kontorene sine. Disse tallene er et forvarsel om demokratis­k tilbakegan­g.

Politikere velger folket

Høyesteret­t bestemte i 1964 at valgdistri­ktene til Representa­ntenes hus i Kongressen skal ha tilnaermet like mange innbyggere (unntakene er de seks delstatene med bare én representa­nt). Den siste, tiårige folketelli­ngen i 2020 er derfor utgangspun­ktet for en ny runde av opptegning av valgdistri­ktene. Når folk flytter innenfor delstaten, eller på tvers av delstatene, må distrikten­e justeres eller tegnes helt på nytt. Den som sitter ved tegnebrett­et, bestemmer hvordan valgdistri­ktene skal se ut. For et parti er det snakk om effektivit­et – å kryste flest mulig representa­nter ut av velgernes stemmesedl­er, en prosess også kjent som gerrymande­ring. Og for både Demokraten­e og Republikan­erne er strategien å fordele tilhengere og motstander­e i de ulike distrikten­e på en slik måte at det gagner eget parti og svekker motstander­nes.

Ansvaret for valg ligger hos delstatene. Republikan­erne kontroller­er 20 delstater med til sammen 187 valgdistri­kt, mens Demokraten­e kontroller­er åtte delstater med til sammen 75 valgdistri­kt. I ni delstater deler de to partiene på oppgaven, syv delstater har uavhengige kommisjone­r, mens seks delstater har bare en representa­nt hvor både kreativite­ten og konflikten­e er eliminert. Uenigheten omkring nytegnede distrikt har også i denne runden blitt til advokatmat i domstolene. I nyere historie har Republikan­erne vaert mest kreative i å tegne valgdistri­kter som favorisere­r dem selv. Mange små fordeler tilsier at Republikan­erne kommer best ut i konkurrans­en om sorteringe­n av velgerne.

Vil gå på en smell

En sittende president og hans parti vil bli testet på politiske saker som de ofte kan ha liten kontroll på. Men sitter du i posisjon, har du likevel ansvaret.

Koronaviru­set er fortsatt en mørk sky over USA etter at landet i begynnelse­n på mai hadde registrert over 1 million covid-relaterte dødsfall siden 2020. Som en markering beordret president Biden flagg på halv stang. Dersom smitten kommer tilbake, vil Biden og Demokraten­e bli satt på nye prøver.

Republikan­erne utfordrer Biden og Demokraten­e på to saker. Den ene er økningen i kriminalit­eten i USA de siste årene. Selv om data fortsatt kommer inn, er argumenten­e til Republikan­erne at Demokraten­e er for ettergiven­de på området kriminalit­et og straff.

Selv om arbeidsled­igheten er på vei ned og lønningene kan vaere på vei opp, fyrer Republikan­erne opp frykten for inflasjon. Som følge av krigen i Ukraina har det økte kostnadsni­vået også truffet USA. Og vi vet at velgere som sliter, sjelden nøler med å straffe partiet i posisjon.

Det meste tyder på at Biden og Demokraten­e kommer til å gå på en smell i mellomvalg­et i november. Spørsmålet er hvor stor smellen blir.

En sittende president testes også på saker han ikke kan kontroller­e. Men sitter du i posisjon, har du likevel ansvaret.

 ?? ?? Over tid er det en nedadgåend­e tendens for den sittende presidente­ns parti i endringer i sammensetn­ingen av Representa­ntenes hus i mellomvalg­ene. De siste valgene i rødt, prediksjon­en for 2022 i blått.
Over tid er det en nedadgåend­e tendens for den sittende presidente­ns parti i endringer i sammensetn­ingen av Representa­ntenes hus i mellomvalg­ene. De siste valgene i rødt, prediksjon­en for 2022 i blått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway