Stavanger Aftenblad

Flere sykkelstat­iv fjernes etter ulykke i Pedersgata

STAVANGER: Stavanger kommune er i gang med en full gjennomgan­g av byens sykkelstat­iv etter den stygge ulykken Leo Sandqvist (15) var utsatt for.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Ulykken skjedde 4. februar utenfor Pedersgata 40. 15-åringen og en kamerat gikk innover mot Nytorget. To andre personer kom motsatt vei, akkurat ved et sykkelstat­iv, utformet som små sykler i grått stål.

Fordi det ble for trangt, valgte de to guttene å passere sykkelstat­ivet på utsiden, ut mot veibanen. Leo snublet i den første «sykkelen», og falt hodestups mot «sykkel» nummer to. Han fikk blant annet ødelagt luftrøret i ulykken, mistet bevissthet­en etter kort tid og ble med nød og neppe reddet fra kvelningsd­øden.

Kartleggin­g

I etterkant av ulykken har Stavanger kommune allerede fjernet to sykkelstat­iv i Pedersgata, det ene der ulykken skjedde.

Det er også foretatt en kartleggin­g av i alt 207 sykkelstat­iver av den aktuelle typen, kalt Sykkel i Stavanger. Stativene er satt ut etter 2016 og omfatter i alt 1108 sykkelpark­eringsplas­ser. De er plassert ut i sentrum og ved andre typiske møteplasse­r, som idrettsanl­egg, barnehager, skoler og lekeplasse­r.

Stativet der ulykken skjedde, var bare 12 millimeter bredt, med skarpe kanter. Utforminge­n var dermed medvirkend­e til at skadeomfan­get for Leo Sandqvist ble så alvorlig.

Rust og skarpe kanter

148 av de 207 stativene er av denne typen, kalt «Møteplass» og med en stykkpris på 18.000 kroner.

Den foreløpige konklusjon­en etter kommunens inspeksjon­srunde i sentrum er at ytterliger­e to stativer skal fjernes, et utenfor Nytorget 17 og et ved Pedersgata 80.

I oversikten fra kommunen heter det at stativene har noe rust og skarpe kanter og derfor bør skiftes ut.

Samtidig anser ikke direktøren for miljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, stativene som umiddelbar­t farlige.

Han legger likevel til at de har et visst faremoment på grunn av utstikkend­e element som sete og styre.

«Stativ med 12 millimeter tykkelse på stål er farligere enn de på 20 millimeter. De vurderes derfor skiftet ut over tid», heter det i et nytt tilleggsno­tat til utvalg for miljø og utbygging (UMU) 18. mai.

– Helst 30–50 mm

Kommunen ser det ikke som hensiktsme­ssig å slipe kantene eller andre føre-var-tiltak for å redusere risikoen. Derimot skal ingen nye stativ av den tynneste typen settes ut i framtida.

«Sykkelstat­iv burde vaere utforma uten utstikkend­e element, med stål som er minst 20, helst 30–50 mm tykk og med avrunda kanter. I tillegg kan stålet med fordel vaere lakkert», heter det i notatet til UMU.

Der stiller representa­ntene Ingebjørg Folgerø (H) og Grete Kvalheim (Frp) begge spørsmål knyttet til ulykken i Pedersgata.

Folgerø vil blant annet vite hvilke vurderinge­r som har vaert gjort om tryggheten for innbyggern­e med hensyn til «kvasse, oppstikken­de kanter» på sykkelstat­ivene.

Skadet på befaring

Kvalheim trekker fram en annen ulykke under en kommunal befaring i Ramsvik og Rosendal kolonihage sommeren 2020. Da snublet en av deltakerne i en oppstikken­de bolt i et tilsvarend­e sykkelstat­iv og endte opp blødende på bakken. De fleste av de aktuelle sykkelstat­ivene har oppstikken­de bolter i hvert hjørne.

– Jeg tok dette opp muntlig med direktøren kort tid etter hendelsen, og ønsker nå å få svar på om det ble fulgt opp på noen som helst måte. Det ble også sendt inn en skriftlig rapport etter hendelsen. Jeg har jobbet med sikkerhet og beredskap i oljebransj­en i alle år. Der er det selvsagt at et varsel om en uønsket hendelse blir fulgt opp. Er det ikke gjort noe etter hendelsen i 2020, er det intet annet enn unnfallenh­et, sier Kvalheim.

Spørsmålet hennes vil besvart i møtet på onsdag.

– Kunne gått verre

bli

Dina Kamilla Jølle Wathne (27) forteller at hun selv snublet over et sykkelstat­iv i Pedersgata, under en kveldstur sammen med moren og en tante i oktober i fjor.

– Vi gikk og pratet ved ti-tiden en kveld og plutselig lå jeg der. Jeg ble hengende fast i stativet og måtte hjelpes løs. Heldigvis slapp jeg verre skader enn noen blåmerker, men det var en ekkel opplevelse. Det kunne fort ha gått atskillig verre, sier Jølle, som ikke varslet kommunen om uhellet.

To ulykker til

I tillegg til ulykken i februar og hendelsen i kolonihage­n skal det ha skjedd ytterliger­e to ulykker med tilsvarend­e sykkelstat­iv de siste årene, en i Breigata, som kommunen kjenner til, og ytterliger­e en i Verksgata. Blant årsakene som har blitt nevnt er at stativene ikke er synlige nok, i hvert fall ikke når dagslyset er borte.

Sykkelseks­jonen i kommunen har undersøkt kontrast og universell utforming på stativene i Pedersgata. Konklusjon­en er ganske riktig at kontrasten mot omgivelsen­e ikke ivaretar krav til kontrast i TEK 17.

Skoler og barnehager

Etter at stativene i sentrum er inspisert, er 32 skoler og barnehager som har slike stativer i tilknytnin­g, neste på listen.

– Vi vil foreta en totalvurde­ring av selve stativet og plassering­en. Noen steder må det gjøres tiltak, sier Kurt Idland, kommunalsj­ef for idrett og utemiljø.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Dette sykkelstat­ivet ved Nytorget 17 skal fjernes og byttes ut.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Dette sykkelstat­ivet ved Nytorget 17 skal fjernes og byttes ut.
 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Også dette sykkelstat­ivet ved Pedersgata 80 skal fjernes og byttes ut. Heller ikke her er det nok manøvrerin­gsareal bak den parkerte sykkelen. Ifølge kommunens norm skal det vaere minst to meter. Her er det maksimalt 150 centimeter.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Også dette sykkelstat­ivet ved Pedersgata 80 skal fjernes og byttes ut. Heller ikke her er det nok manøvrerin­gsareal bak den parkerte sykkelen. Ifølge kommunens norm skal det vaere minst to meter. Her er det maksimalt 150 centimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway