Stavanger Aftenblad

Tørken krever stadig flere liv

KISMAYO: Somalia er rammet av den verste tørken på flere tiår, og hundretuse­ner har flyktet på leting etter mat og vann. Nå må verden våkne, ber Redd Barna.

- NTB

Somalia:

90 prosent av Somalias 16 millioner innbyggere er rammet av tørken, som i enkelte områder av landet er den verste på 40 år.

FN og hjelpeorga­nisasjoner har for lengst slått alarm og advarer mot en omfattende sultkatast­rofe slik Somalia opplevde i 2011. Da døde 260.000 somaliere.

FN, som anslår at 1,4 millioner barn i Somalia om få måneder vil vaere akutt underernae­rte, har bedt om 12,6 milliarder kroner til sitt hjelpearbe­id i landet i år. Hittil har de fått inn under 500 millioner kroner.

Frykter gjentakels­e

Redd Barna ber giverland komme på banen og frykter det verste. Mange liv går alt tapt, forteller deres hjelpearbe­idere på bakken.

To leirer i Luglow naer byen Kismayo er nå hjem for rundt 30.000 flyktninge­r. Daglig ankommer det flere som har sett brønner tørke inn, husdyra dø og avlingene svikte. Nå er de helt avhengige av hjelp for å overleve.

Den siste måneden kom hjelpen for sent for åtte av barna i leiren, de døde etter lengre tid med alvorlig underernae­ring, ifølge Redd Barna, som driver en mobil helseklini­kk der.

5000 leirer

5000 slike leirer er nå opprettet over hele Somalia, men i mange av dem er tilgangen på rent vann og mat begrenset og sanitaerfo­rholdene dårlige. Diaré er utbredt og krever ofte liv blant de minste.

De tre siste regntidene har sviktet, og utsiktene er heller ikke gode foran den kommende regntida i april. Svikter også den, noe meteorolog­ene frykter, kan katastrofe­n vaere et faktum.

Russlands invasjon av Ukraina 8000 kilometer lenger nord, har bidratt til å forverre situasjone­n ytterliger­e.

Prisen på

hvete, sukker og matolje har steget kraftig som følge av krigen, og det samme har prisen på drivstoff. Stadig faerre har nå råd til å kjøpe det de trenger.

Ikke vend dem ryggen

– Vi er vitne til en klimakatas­trofe. Somalia har alltid opplevd tørke omtrent hvert tiende år, men når tørkeperio­dene kommer på rekke og rad så innebaerer det at mange ikke rekker å komme på fote igjen og etablere nye avlinger og husdyrbese­tninger. Det er derfor situasjone­n nå er kritisk og nesten hele landet er rammet, sier Mohamud Mohamed Hassan som leder Redd Barnas virksomhet i Somalia.

– Vi må handle nå for å unngå en sultkatast­rofe som den vi så i 2011 og som tok 260.000 liv, halvparten av dem små barn, sier han.

– Vi vet at det er mange kriser i verden som konkurrere­r med hverandre, og Ukraina kommer trolig til å overvelde giverlande­ne. Men barna her trues av sult og stadig flere risikerer å dø. Vi kan ikke vende dem ryggen, og vi kan redde dem om vi handler nå, sier Mohamed Hassan.

 ?? AP / NTB ?? FN har bedt om 12,6 milliarder kroner for å holde en sultkatast­rofe på avstand i Somalia. Hittil i år har giverland bidratt med under 500 millioner.
AP / NTB FN har bedt om 12,6 milliarder kroner for å holde en sultkatast­rofe på avstand i Somalia. Hittil i år har giverland bidratt med under 500 millioner.
 ?? AP / NTB ?? De tre siste tørketiden­e har sviktet i Somalia, der brønner har tørket inn og husdyra dør. Nå trues hundretuse­ner av en sultkatast­rofe.
AP / NTB De tre siste tørketiden­e har sviktet i Somalia, der brønner har tørket inn og husdyra dør. Nå trues hundretuse­ner av en sultkatast­rofe.
 ?? AP / NTB ?? 63 år gamle Boolo Aadan er en av 450.000 somaliere som de siste månedene er drevet på flukt som følge av tørke. Her sitter hun med det ni måneder gamle barnebarne­t på fanget i en leir utenfor Mogadishu.
AP / NTB 63 år gamle Boolo Aadan er en av 450.000 somaliere som de siste månedene er drevet på flukt som følge av tørke. Her sitter hun med det ni måneder gamle barnebarne­t på fanget i en leir utenfor Mogadishu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway