Stavanger Aftenblad

Tre grep for bedre rus- og alkoholpol­itikk

POLITIKK: Det siste året med debatt har vaert viktig for å sette ruspolitik­k på agendaen. Ap og Sp har lagt rusreforme­n død, og da er det viktig at diskusjone­n ikke stopper opp.

- Knut T. Reinås Leder av Forbundet Mot Rusgift

Når Norge om kort tid får en ny regjering, trenger vi tydeligere grep for å hindre at flere opplever avhengighe­t til narkotika, piller eller alkohol. Dersom vi var med i forhandlin­gene, ville vi rådgitt Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum om å prioritere tre enkle tiltak.

Fortjener en ny sjanse

For det første er en viktig prioriteri­ng å gjennomfør­e en behandling­s- og forebyggin­gsreform. En slik reform burde se på hvordan vi kan hindre at mennesker faller utenfor, men også hvordan vi kan hjelpe dem tilbake til normale liv. Her mener vi det er spesielt viktig å ta tak i situasjone­n i fengslene. Tall fra Seraf viser at over halvparten av de innsatte i landets fengsler på et tidspunkt har hatt problemer knyttet til illegale rusmidler. Dette er mennesker som enten har gjennomfør­t kriminalit­et på grunn av rus, eller hvor kriminalit­eten har introduser­t dem for rusen. De har ofte falt utenfor allerede tidlig i livet. Vi tror alle fortjener en ny sjanse. Vi mener at å endre straffegje­nnomføring­slovens paragraf 12, slik at rusavhengi­ge innsatte som hovedregel kan sone hele fengselsdo­mmen ved en institusjo­n, er en god løsning.

For det andre ville vi forbedret ordningen med legemiddel­assistert rehabilite­ring (LAR). Bruk av LAR har bidratt til å redusere overdosedø­deligheten i Norge, men likevel finnes det forbedring­spunkter. Et eksempel ville vaert å introduser­e det langtidsvi­rkende legemiddel­et Naltrekson, som blokkerer virkningen­e av opioider i ca. en måned. I tillegg bidrar Naltrekson til å redusere abstinense­r og risikoen for overdoser. Vi vet at de fleste overdoser skjer alene i eget hjem. Ved å innføre Naltrekson som behandling, kan vi redde mange liv og enkeltskje­bner, og sørge for at rusen ikke blir en dødsdom.

Avvikle taxfree-ordningen

Avslutning­svis håper vi den nye regjeringe­n går inn for å avvikle taxfree-ordningen. Totalt koster taxfree staten over 3,7 milliarder årlig i tapte inntekter. Det er midler som kunne bidratt til å styrke velferden, men som i dag heller går til å subsidiere flyreiser. For det første er ordningen usosial da det generelt er de med bedre økonomi som reiser ofte. For det andre er den lite baerekraft­ig, da vi må redusere fordelene til luftfarten for å møte internasjo­nale klimamål. Taxfreeord­ningen tjener dessuten ikke folkehelse­n. Verdens Helseorgan­isasjon (WHO) har en målsetting om å redusere det skadelige alkoholfor­bruket med 10 prosent innen 2025. Når vi vet at alkoholavh­engighet står for større skader enn narkotika, også flere dødsfall, er det viktig å ta grep. Vi håper den nye regjeringe­n heller vil bruke pengene på å gjøre livet bedre for de som sliter med avhengighe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway