Stavanger Aftenblad

«Ingen får vaere større enn Viking. Ikke trenerne, ikke spillerne»

- Egil Ø. Naerland Journalist egil.naerland@aftenblade­t.no

FOTBALL: Batty og Morten kan gi assosiasjo­ner til Batman og Robin, men der de amerikansk­e filmhelten­e ikke kunne feile, lurer faren etter hver eneste kamp for Vikings trenerpar.

Vi bor her, vi har ingen planer om å flytte på oss. Vi har enorm lojalitet til Viking. Vi har tenkt å gjøre dette lenge, sier Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen. Tre dager før seriestart mot Brann møter Aftenblade­t to herrer med mildt vesen og stoisk ro til lunsj på Ostehuset Hinna, et utspark fra arbeidspla­ssen SR-Bank Arena.

To herrer som vet hva de vil, vet hva målet er, vet hvilken vei de skal ta, to herrer som gnistrer når de må. Saerlig Hundvåggut­ten Bjarte Lunde Aarsheim.

– Viking er større enn oss

– Viking er større enn oss, fastslår de og klargjør at de kjenner konsekvens­ene om de ikke lykkes.

Men duoen som overtok etter suksessrik­e Bjarne Berntsen, har ingen tanker om å mislykkes. Tvert om.

I dette intervjuet får du Lunde Aarsheim og Jensens tanker om blant annet: y En gladsak uten glede. y Vikings verdier. y Slik blir Viking et topplag. y Bakgrunn for ny formasjon. y Zlatko Tripic. y Vikings skyggelag i Norden. y Press, forventnin­ger og manglende rutine.

En gladsak uten glede

– Vi fikk sjokk da Bjarne Berntsen fortalte oss at han hadde fått sparken, og vi fikk ikke den starten vi ønsket på drømmejobb­en. Alt var trist. Vi var steinglade, men fikk ikke den gullfriske gleden, sier Morten Jensen.

– Vi hadde jobbet tett med Bjarne i tre år, reisen med ham hadde gjort dette mulig. Overgangen kunne blitt en flott sak, tilføyer Bjarte Lunde Aarsheim.

– Hvor hardt presset dere for å få overta som hovedtrene­re?

– Ikke i det hele tatt. Aldri, kommer det kontant.

– Vi var innstilt på å vente ett år til Bjarnes kontrakt gikk ut. Det var Bjarne selv som spurte om vi var klar allerede. Tanken var at han skulle fortsette som sportssjef.

Jensen og Lunde Aarsheim mener at de er privileger­te som fikk vokse inn i rollen sammen med Berntsen.

– Vi er ydmyke og stolte, samtidig føler vi at det er rett, understrek­er Jensen.

Vikings verdier y Viking er større enn alt. y Lojalitet. y Kraft og kjaerlighe­t.

– Vårt prosjekt er ikke Morten og Bjarte AS. Det er hele Viking. Spillerne, lederne, hjelperne.

– Vi jobber naert i et indre team, Kurt Hegre, Pål Fjelde, Halvard Øen Grova, Rune Repvik og flere.

– Ingen får vaere større enn Viking. Ikke trenerne, ikke spillerne. Lojalitet er en viktig verdi for Bjarte og meg, for hele teamet. Vi forventer lojalitet 24/7 sier Jensen.

– Dessuten tar vi med et begrep som har kjennetegn­et oss med Bjarne som sjef: Kraft og kjaerlighe­t.

– Du opplever knapt en eneste spiller som ikke utstråler disse egenskapen­e. Det er utrolig verdifullt, understrek­er Lunde Aarsheim.

Slik blir Viking et topplag

Da Lunde Aarsheim og Jensen overtok treneransv­aret, fortalte de ganske raskt at de ville endre formasjone­n fra 4–3–3 til 4–2–3–1.

De har en plan:

– Vi må bli flinkere til å dominere kampene med og uten ball om vi skal naerme oss de aller beste, begrunner de.

– Hvorfor tukle med et grunnspill og en formasjon som har fungert og gitt flotte resultater tre år på rad, opprykk, 5. plass i serien og NM-gull samt 6. plass?

– Vi har gjort en grundig analyse før vi kom frem til endringen. Og vi har spillerne med oss. Vi gikk gjennom våre funn under den første samlingen i januar på Sirdal Høyfjellsh­otell. Det var utrolig nyttig. – Hva har dere funnet?

– Plassering­ene har vaert gode, men avstanden til lagene vi kan kalle topp fire, Bodø/Glimt, Molde, Rosenborg og Vålerenga, øker poengmessi­g. De fire skiller seg litt ut.

– Vi klarer oss godt blant resten, men vårt mål er at Viking skal kjempe om medaljer. Da må vi gjøre noe.

– Hva?

– Vi må bli mye tryggere defensivt.

Vinner ikke medaljer med 52 baklengsmå­l

– Vi slapp inn 52 mål i fjor. Det er umulig å vinne medaljer med så mange baklengs. Vi scoret 54, og det var ofte kjekt å se på, men vi tar ikke et steg opp blant de beste om vi fortsetter slik, mener trenerduoe­n.

Fjorårstab­ellen viser at Lunder Aarsheim og Jensen har et poeng, Bodø/Glimt slapp inn 32, Molde 36, Vålerenga 33 og Rosenborg 35.

– Hva med ryktet som et feiende, flott kontringsl­ag?

– Faktum er at vi scoret bare 9 av 54 mål på kontringer. 16 av målene kom etter dødballer. Jeg tviler at mange regner oss som et dødballag av den grunn, forklarer Jensen.

Formasjons­endringen

– Formasjons­endringen er ikke radikal. Vi har to såkalt sittende midtbanesp­illere, to som passer perfekt i rollen, Joe Bell og Kristoffer Løkberg.

– Det gjør oss tryggere defensivt, men vi skal vaere framoverle­nte og legger på ingen måte bort muligheten til å gå kjapt i angrep om vi kan, utfyller Lunde Aarsheim.

– Poenget er at vi skal bruke ballen når vi ikke har et alternativ direkte i angrep. Det vil ta oss det neste steget, lover de ferske trenerne.

– Hva har dere sett av utvikling så langt i treningska­mpene?

– Ikke mye, innrømmer de.

– Med unntak av personlige feil, har vi sett bedre ut defensivt, tilføyer Lunde Aarsheim.

Zlatko Tripic

Kapteinen er kommet hjem. Fansen feiret lyngdølen som en konge da han ankom Stavanger lufthavn, Sola onsdag. Trenerne er begeistret.

– Han er «Kraft og kjaerlighe­t» i egen person. Zlatko er helt fantastisk, en ener og foregangsm­ann som setter klubben høyere enn seg selv.

– Han går rett inn i kapteinste­amet vårt, han er på alle måter en signalspil­ler, sier Lunde Aarsheim.

– Med Zlatko tilbake gir Viking klar beskjed om at vi vil noe ekstra. Han kan tiltrekke seg flere gode spillere, mener Jensen.

– Hvor stor er faren for at han blir en sovepute?

– Det vil ikke skje. Zlatko kan ikke vinne alene, han er en lagspiller, flink til å ta vare på alle rundt seg. Han inspirerer de unge.

Jeg tror Kristian Thorstvedt og Adrian Pereira kan takke Zlatko for mye av framgangen, sier Jensen.

Viking har skyggelag i Norden

Viking har utviklet en rekke unge spillere de siste årene. Thorstvedt og Pereira er nevnt, Henrik Heggheim kan fort bli nestemann som blir solgt og gir millioner i kassen.

Trenerne er innforståt­t med at flere vil bli solgt når tiden er inne, men de har en plan.

– Vi vil at de unge skal bli attraktive, at de skal få sjansen til å komme ut. Samtidig har vi et mål om å utvikle og gjøre laget sterkere heller enn å selge unna, forteller de.

– Men vi er bedre i stand til å finne erstattere enn noen gang, sier Jensen og forklarer.

– Vi har skyggelag i alle ligaer og på flere nivå i Norden inkludert Obosligaen i Norge. – Skyggelag?

– Sjefspeide­r Ole Askeland har satt opp lag med 11 spillere fra hver eneste liga. Vi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway