Stavanger Aftenblad

De lange linjers konspirasj­oner

- Tonje Brenna Fylkesråds­leder i Viken og overlevend­e etter 22.juli

DEBATT: Volden gjerningsm­annen utøvet 22. juli står han, og han alene, ansvarlig for. Det slår dommen mot han fast, og det er et ubestridel­ig faktum. «Det går en ubehagelig linje fra 9. april 1940, da Norge var altfor lett å okkupere fordi Arbeiderpa­rtiet systematis­k hadde nedrustet det norske forsvar, og til Utøya som var dårlig sikret», skriver Ole GjemsOnsta­d i sin kronikk i Aftenblade­t 6. mai. Det finnes en langt mer ubehagelig linje, som han selv er i berøring med. Nemlig linjen mellom Nasjonal Samlings konspirasj­onsteorier om Arbeiderpa­rtiet på 1940-tallet, og konspirasj­onene som spiller på de samme strengene, og lever i beste velgående, den dag i dag.

Vanskelig å forsvare seg

NS sådde på 40-tallet tvil om Arbeiderpa­rtiets lojalitet til nasjonen, fordi partiet hadde tradisjon for å samarbeide med organisasj­oner og bevegelser i andre land. Noen av dem var kommunisti­ske. Konspirasj­onen gikk ut på at kommuniste­ne og jødene hadde slått seg sammen, for å ødelegge Norge. Arbeiderpa­rtiet var, ifølge NS, en del av dette. Du har kanskje hørt konspirasj­oner som minner om dette i moderne tid? Det stemmer. Eurabiateo­rien, der Arbeiderpa­rtiet anklages for å jobbe sammen med den muslimske verden for å islamisere Norge, er naert beslektet. Konspirasj­onsteorier har det som grunnlegge­nde premiss at den som mistenkeli­ggjøres, er uaerlig om sine hensikter. Derfor er de vanskelig å forsvare seg mot. Og slik får de leve videre, med hjelp fra blant annet Gjems-Onstad. En god del mennesker tror på disse konspirasj­onsteorien­e. En av dem er Anders Behring Breivik.

«Fripass» opplever de neppe

La meg, igjen, understrek­e: Volden gjerningsm­annen utøvet 22. juli står han, og han alene, ansvarlig for. Det slår dommen mot han fast, og det er et ubestridel­ig faktum. Desto mer underlig er det å lese at Gjems-Onstad mener at debatten om holdningen­e bak handlingen­e, i seg selv, har bidratt til «å skape Breivik». For så i samme innlegg mene at «overlevend­e fra Utøya kan opptre med et fripass til å si naermest hva som helst om de som tenker annerledes politisk», og at vi ikke blir stilt kritiske spørsmål. Jannike Arnesen overlevde terroren, men tør ikke gå alene ute om kvelden i t-skjorte med Ap-logo, etter å ha fått en jevn strøm med trusler i snart ti år. Tarjei Jensen Bech får jevnlig beskjed om at han burde vaert drept på Utøya. Helen Ingrid Andreassen likeså. Eksemplene er mange. Noe «fripass» opplever de neppe å ha fått utdelt.

Det er vanskelig å forstå annet enn at Gjems-Onstad mener at dersom du har blitt utsatt for terror og overlevde, må du tåle å få hets og trusler uten å ta til motmaele. Og at dersom du, på tross av hetsen, har et ønske om å fortsette å debattere holdningen­e bak handlingen­e, bidrar du potensielt til at flere går til det steget å ty til vold. Ikke bare er det konspirato­risk og galt, det er dobbel påføring av skyld og skam på de overlevend­e.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Knapt en uke etter 22. juli i 2011 ble det opprettet en egen kommisjon som skulle gjennomgå beredskape­n i Norge og håndtering­en av terroren. Kommisjone­ns dom var knusende: Liv kunne vaert spart. Gjerningsm­annen kunne vaert stanset før. 22. juli-kommisjone­ns rapport var historien om ressursene som ikke fant hverandre. Stortinget endevendte norsk beredskap på jakt etter svar. Norske politikere jobbet sammen for å finne løsninger, og for å bli bedre. Innlegget til Gjems-Onstad er en eneste lang påminnelse om hvorfor det samme er nødvendig å gjøre for den viktigste delen av vår beredskap: Fellesskap­et, og menneskene som lever sammen i landet vårt. Å vite mer holdninger, hva vi frykter og hvordan vi kan overkomme de tingene som splitter oss, er klokt. Ikke fordi noe er rett eller galt å mene, eller fordi noen skal vaere meningspol­iti. Men fordi vi skal vaere bedre forberedt. Med mål om at hat og konspirasj­onsteorier ikke får fotfeste og fører til nye terrorhand­linger.

Avslører seg selv

La meg gi Gjems-Onstad rett i en ting han skriver: At både 22. juli og håndtering­en av pandemien har laert oss viktighete­n av fellesskap, og at i vonde tider håndterer vi tingene bedre om vi står sammen. Sammen håndterte vi det akutte traumet som la seg som et grått slør over ferieglade nordmenn, både her hjemme og ute i verden, i dagene etter 22. juli. Vi sto sammen, vi holdt sammen, vi trøstet og støttet hverandre. Ellers er det lite i hans tekst som innbyr til noen form for fellesskap. Gjems-Onstad avslutter med å skrive at «et innlegg som dette er å stikke hånden inn i et vepsebol». Jeg vil nok heller gratulerer han med å ha avslørt seg selv fullstendi­g.

En god del mennesker tror på disse konspirasj­onsteorien­e. En av dem er Anders

Behring Breivik.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? «Det er vanskelig å forstå annet enn at Gjems-Onstad mener at dersom du har blitt utsatt for terror og overlevde, må du tåle å få hets og trusler uten å ta til motmaele», skriver Tonje Brenna. Her klemmer Jens Stoltenber­g den gang AUF-leder Eskil Pedersen.
TOMMY ELLINGSEN «Det er vanskelig å forstå annet enn at Gjems-Onstad mener at dersom du har blitt utsatt for terror og overlevde, må du tåle å få hets og trusler uten å ta til motmaele», skriver Tonje Brenna. Her klemmer Jens Stoltenber­g den gang AUF-leder Eskil Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway