Stavanger Aftenblad

Ap vender ryggen til Tom-Arne (40) og rusreforme­n

- May Britt Vihovde 2. kandidat til Stortingsv­alget (V) Jan Erik Søndeland 8. kandidat til Stortingsv­alget (V)

POLITIKK: Rusreforme­n handler om å gå fra straff til hjelp. Arbeiderpa­rtiet vil gå fra straff til hjelp for noen få. Det er vitterlig ingen rusreform.

Flere tiår med feilslått straffepol­itikk har smertelig laert oss at dagens ruspolitik­k ikke fungerer. De skyhøye overdoseta­llene våre har én gang for alle tydeliggjo­rt at det er på tide med en ny kurs.

Venstre har kjempet for en mer human ruspolitik­k i flere tiår. Tidligere ble vi avfeid og latterligg­jort. Nå er det bred enighet på Stortinget om at vi bør slutte å straffe tungt rusavhengi­ge. Uenigheten går på om rusreforme­n skal gjelde alle, eller bare noen få.

Arbeiderpa­rtiet er blant dem som mener at vi bør fortsette å straffe de som ikke er «tungt rusavhengi­ge». Dette mener de til tross for at all tilgjengel­ig forskning viser at straff ikke virker, verken som forebyggen­de eller rehabilite­rende tiltak. Dette mener de selv om fremtreden­de professore­r har påpekt at det bryter med det grunnlovsf­estede prinsippet om likhet for loven.

Dette mener de selv om de før sitt landsmøte fikk tydelige advarsler om at en slik politikk vil bryte med grunnloven­s paragraf98.

En umulig oppgave

Det er juridisk sett fullstendi­g uholdbart å bare skulle kriminalis­ere noen grupper i samfunnet, slik Ap foreslår. Straffelov­en vår kriminalis­erer handlinger uavhengig av «hvem» eller «hvorfor». Dette vil Ap nå fravike. I praksis blir det en umulig oppgave å håndheve Ap’s såkalte forslag til ny ruspolitik­k. Hvor mange rusavhengi­ge kan se tilbake på et levd liv og peke ut dagen de utviklet et rusproblem?

De fleste med tung rusavhengi­ghet begynner å misbruke rusmidler i relativt ung alder. Da risikerer vi å straffe akkurat den samme gruppen som vi ønsker å skåne. Vi kan hjelpe flere om vi kommer inn tidlig, før avhengighe­ten er etablert.

Straff stenger veien for hjelp

Dersom vi skal fortsette å straffe ungdom, slik Ap ønsker, vil faerre be om hjelp. Frykten for konsekvens­ene gjør at mange vegrer seg for å ta kontakt med helsevesen­et hvis de sliter med rus. I en svensk undersøkel­se oppga 40 prosent av respondent­ene at de ville vegret seg for å tilkalle helsehjelp i et narkotikar­elatert nødstilfel­le. Det samme bekreftes i en norsk undersøkel­se. I vårt eget land frykter mennesker å tilkalle ambulansen i livsfarlig­e situasjone­r. De vegrer seg for å ringe 113 ved overdoser fordi de kan risikere straff.

Frykten for straff er ekte og forståelig. Norske medier har satt søkelyset på dette, blant annet gjennom den ferske historien om Tom-Arne Nygren (40) som 12. april fikk sin leilighet endevendt av Politiet, som følge av at han havnet i en kritisk helsesitua­sjon hvor AMK ble kontaktet for øyeblikkel­ig hjelp.

Behandling­sreform

Med rusreforme­n skal vi styrke behandling­sapparatet. I stedet for straff og bøter, skal vi møte mennesker med helsehjelp og rehabilite­ring.

I stedet for å møte for politiet, skal rusbrukere møte en kommunal rådgivende enhet, som veileder om risikoene ved narkotikab­ruk, om forbudet mot narkotika og om veien ut av rusen. Deretter vil de tilbys videre oppfølging, hjelp og behandling.

Vi må ha tillit til at helsevesen­et har kompetanse og verktøy som fungerer langt bedre enn trussel om tvang og straff. Det tilsier også all forskning på feltet.

Ikke vend ryggen til reformen Spørsmålet om rusreforme­n står ikke mellom et grundig utredet forslag fra Venstre og regjeringe­n eller ideen fra Ap’s landsmøte. Spørsmålet er om vi skal ha en rusreform i det hele tatt.

Hvis Ap stemmer ned Venstre og regjeringe­ns rusreform 3. juni, har de i praksis vendt rusreforme­n ryggen. De har i praksis vendt ryggen til ungdommen, til Tom-Arne, og alle som utsettes for trakasseri­ng, forfølgels­e og straff. I stedet for hjertevarm­e og helsehjelp.

Samfunnet vårt er overmodent for en rusreform. Vi i Venstre har kjempet for å gå fra straff til hjelp i flere tiår, og vi kommer til å kjempe videre. Helt til det blir vanlige folk sin tur.

Dersom vi skal fortsette å straffe ungdom, slik Ap ønsker, vil faerre be om hjelp.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Hvis Ap stemmer ned Venstre og regjeringe­ns rusreform 3. juni, har de i praksis vendt rusreforme­n ryggen», skriver May Britt Vihovde og Jan Erik Søndeland.
SHUTTERSTO­CK «Hvis Ap stemmer ned Venstre og regjeringe­ns rusreform 3. juni, har de i praksis vendt rusreforme­n ryggen», skriver May Britt Vihovde og Jan Erik Søndeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway