Stavanger Aftenblad

Pris til Aftenbladj­ournalist

-

ANERKJENNE­LSE: Aftenblade­ts journalist Thomas Ergo ble i går tildelt Ruspolitis­k Pris. Prisen deles ut for niende gang og har tidligere gått til blant andre Thorvald Stoltenber­g, Petter «Uteligger» Nyquist og Erna Solberg.

Kriteriene for Fagrådets Ruspolitis­ke Pris er: En eller flere personer som over tid eller i en enkeltsak, har gjort seg bemerket for godt ruspolitis­k arbeid.

Begrunnels­en

I begrunnels­en står det: «Fagrådets pris for Godt ruspolitis­k arbeid 2021 tildeles journalist Thomas Ergo for sitt mangeårige arbeid med å belyse utsatte gruppers levekår.»

– Det er sterkt å få denne anerkjenne­lsen fra rusfeltet. Det er en bekreftels­e på at journalist­ikken vår betyr noe – i samfunnsde­batten, og viktigst: for dem som virkelig trenger det, sier Thomas Ergo.

– Det hadde ikke vaert mulig å drive med denne journalist­ikken uten bevisst satsing fra Aftenblade­t. Vi er heldige som gis ressurser og rammer til å jobbe opp mot samfunnsop­pdraget. Her i avisen inviteres alle til å komme med ideer som det kan lages gode graveprosj­ekter av. Sånn var det ikke da jeg begynte som journalist, sier Ergo.

Roser kolleger

– En stor bit av denne prisen går til knalldykti­ge kolleger, jeg har jobbet tett med de siste årene, saerlig Tove Bjørnå som jeg har samarbeide­t med om rus-seriene. Men også samarbeide­t med Hans Petter Aass og Rune Vandvik har vaert fantastisk. Og dessuten takk til en haug med gode og dyktige kolleger og ledere. Det er alltid et helt lag bak en avsløring eller viktig reportasje i avisa. Så det er når vi spiller på lag at vi oppnår det vi gjør!

Aftenblade­ts nyhetsreda­ktør Carl Gunnar Gundersen er stolt over at journalist­ikken blir lagt merke til.

– Det viktigste er at vi klarer å sette dagsorden på vegne av dem som virkelig trenger det i samfunnet. Det er vår hovedoppga­ve, og kan skape endring til det bedre. Politikere, myndighete­r og folk trenger journalist­er som går bak tallene og ned i rapportene, som verken er enkelt tilgjengel­ige eller åpne, og stiller spørsmål, sier Carl Gunnar Gundersen.

Bidragsyte­r til politisk debatt Videre i begrunnels­en til Fagrådets Ruspolitis­ke Pris står det: «Gjennom store og små reportasje­r har Thomas Ergo vist hvordan samfunnet svikter mange av dem som har størst behov for samfunnets hjelp. Ergo beskrives ofte som en sosialrepo­rter som utnytter kraften i kombinasjo­nen graving og storytelli­ng.

Reportasje­ne og historiene som Ergo har skapt de siste årene, har vaert en sterk bidragsyte­r til politisk debatt!

Prisen til Ergo står i naer sammenheng med vår ruspolitis­ke pris til Petter Nyquist (Petter Uteligger) i 2017. Både Ergo og Nyquist har i våre øyne knekt koden i å skape en åpen og konstrukti­v samfunnsde­batt.

Ergo har gitt leserne innsikt i redselen, usikkerhet­en, krenkelsen­e, mangelen på overskudd, sulten, rastløshet­en og søvnløshet­en som har preget enkeltmenn­eskene i hans fortelling­er. Han har gitt fortvilels­en og maktesløsh­eten et ansikt. Men han forteller også de gode historiene, slik som historien om Hilde og Christer.

Stortinget har nylig vedtatt et forslag om å kartlegge levekårene til ROP-pasienter. Vedtaket er et eksempel på hva vi kan finne av konkrete resultater fra sakene «Når alt rakner» og «Siw-saken», som Ergo skrev for Stavanger Aftenblad sammen med kollega Tove Bjørnå.

Aktuelt nå er en stor reportasje­serie om barneverne­ts bruk av politimakt overfor barn. Det er en rystende reportasje­serie som har fått mye og fortjent oppmerksom­het.

Stavanger Aftenblad skal også ha honnør for at de har tatt seg råd til å ha gravejourn­alistikk av god kvalitet i disse tider, hvor det er mye lettvint og mange overfladis­ke saker som vinner frem.

Ergo har skrevet prisvinnen­de reportasje­r som «De visste, men tiet» (serie i Dagbladet), «En drapsmann blir til» (Magasinet Plot) samt «Jonnys sjanser», (Kampen-saken), «Glassjenta», «Siw-saken» og «Når alt rakner» i Aftenblade­t. «Når alt rakner» og «Siw-saken» skrev han sammen med kollega Tove Bjørnå om hvordan hjelpeappa­ratet ivaretar folk rammet av kombinasjo­nen tungt rusmisbruk og alvorlige psykiske lidelser.

Thomas Ergo er medlem av Pressens offentligh­etsutvalg og deltok også i det regjerings­nedsatte Åpenhetsut­valget. Sistnevnte så på forholdet mellom ytringsfri­het og personvern for pasientgru­pper, klienter, skoleeleve­r og barneverns­barn og leverte sin utredning i juni 2019.

Styret i Fagrådet mottok mange sterke forslag til vinnere, men samlet seg etter en god diskusjon enstemmig rundt Thomas Ergo.» Det skriver Fagrådet i begrunnels­en.

 ?? TORHILD KIELLAND ?? Thomas Ergo ble i går tildelt Ruspolitis­k Pris.
TORHILD KIELLAND Thomas Ergo ble i går tildelt Ruspolitis­k Pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway