Stavanger Aftenblad

«Homo» er det mest brukte skjellsord­et i Norge

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

OPPFØRSEL: Selv om samfunnets syn på homofili har endret seg, er «homo» fortsatt et negativt ladet banneord. Man kunne like godt sagt «pingle», sier Anina Jaeger Olsen. «Homo» er det mest brukte skjellsord­et i Norge de siste tiårene, sier Anina Jaeger Olsen i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, Fri.

– Det går rett vei, og det er nok lettere å stå fram som homofil i dag enn da jeg sto fram for 20 år siden. Men det er trist å høre ungdommer snakke sånn, sier Anina Jaeger Olsen.

Middagsbor­det er det viktigste stedet for påvirkning, mener Jaeger Olsen. Det samme middagsbor­det kan formidle negative holdninger fra oss voksne over på barna om vi ikke er bevisst på hvordan vi snakker om folk rundt oss.

Når middagen er spist, tar vi matpraten med oss til vennegjeng­en og til tastaturet, sier Anina Jaeger Olsen.

Psykisk vold

Hun beskriver det som psykisk vold når nettrollen­e setter i gang med beskrivels­er som «homo» og «lespe».

Typisk for nettroll er at de er tøffere bak tastaturet enn ansikt til ansikt.

«Homo» som skjellsord er ofte koblet til noe mykt, følsomt, feminint og lite mandig.

– Man kunne like godt sagt «pingle», sier Jaeger Olsen i foreningen Fri.

Tar «homo»-ordet tilbake

– Jeg elsker ordet «homo», sier hun. I dagliglive­t prøver hun ofte å ta ordet tilbake når noen bruker ordet til å beskrive andre egenskaper enn seksuell legning. Da bruker hun ofte humor for å skape forståelse for et alvorlig tema.

– Jeg fleiper mye for å få folk til å tenke på hva de sier. Vi i Fri er ofte ute på skoler og snakker med elever, da er det bra å bruke humor. Det får ofte folk til å tenke, uten at de får piggene ut.

Spøk kan slå feil

Men temaet som sådan er ingen spøk og ingenting å le av.

– Å slå en spøk til en kompis i kampens hete kan vaere greit. Men det er også andre som hører det du sier. Og de kan bli mer såret enn du forstår, sier Jaeger Olsen.

– Alle mennesker klarer ikke å baere slike kommentare­r like bra. Da kan en tankeløs kommentar få store konsekvens­er for en enkeltpers­on, sier hun.

– Det er ofte gutter som gamer sammen eller spiller fotball sammen, som bruker «homo»-begrepet. Det er også ofte godt voksne og eldre personer. Naboer eller kolleger som mener de ser feminin adferd hos en annen mann, for eksempel klaer eller matvaner. Da slenger de om seg med beskrivels­er som «homo».

– Bare vaer grei

– Det koster lite å vaere hyggelig. Man trenger ikke bli bestekompi­s, men vaer grei og vis respekt for hverandres forskjelle­r, er rådet Anina ofte gir ungdom.

I Sandnes er foreningen Fri på besøk ved alle skoler hvert år. Stavanger har ikke like systematis­k bruk av hennes organisasj­on i holdningsa­rbeidet.

– Jeg er invitert til Kannik for å snakke om holdninger. Det er bra. Men jeg skulle ønske at skolene i Stavanger brukte oss mer systematis­k. Det kan vaere lettere å ta budskapet når det kommer fra en homo med skoene på, enn når det kommer fra en laerer, sier hun.

Alle mennesker klarer ikke å baere slike kommentare­r like bra. Da kan en tankeløs kommentar få store konsekvens­er for en enkeltpers­on.

Anina Jaeger Olsen, foreningen Fri

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Det går rett vei, og det er nok lettere å stå fram som homofil i dag enn da jeg sto fram for 20 år siden. Men det er trist å høre ungdommer snakke sånn, sier Anina Jaeger Olsen i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, Fri.
JON INGEMUNDSE­N – Det går rett vei, og det er nok lettere å stå fram som homofil i dag enn da jeg sto fram for 20 år siden. Men det er trist å høre ungdommer snakke sånn, sier Anina Jaeger Olsen i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, Fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway