Stavanger Aftenblad

– Dette skulle bli livets beste år

-

STAVANGER: For et halvt år siden skulle hun satt seg på flyet til Canada. Kofferten var pakket, men turen gikk ikke over Atlanteren.

– Å miste den muligheten var ganske nedtur. Vi hadde ventet i over ett år på reisen, sier Hanne Andersen.

Hun og bestevenni­nnen bestemte seg tidlig for at de skulle på utveksling. Muligheten til å oppleve high school i Canada lokket dem. Alt var planlagt. Så kom pandemien.

– Organisasj­onen vi skulle reise med, var håpefull gjennom sommeren. Noen uker før avreise fikk vi beskjed om at utveksling­såret ikke ville bli mulig.

I stedet ble det hybelliv og Internatio­nal Baccalaure­ate (IB) ved St. Olav videregåen­de skole i Stavanger. Sjansen til å leve tenåringsl­ivet i Canada får hun aldri igjen. Kanskje blir det studier i utlandet i stedet.

– Etter hvert blir det en lang rekke med dårlige nyheter. Da er det vanskelig å finne motivasjon­en.

– Har noe vaert positivt?

– Da må jeg tenkte meg litt om. I mitt eget liv, mener du?

– Ja.

– Å drive med elevpoliti­kk har vaert givende. Jeg har truffet mange kjekke folk der. Og så har jeg laert å sette pris på de små tingene i livet. At den sosiale kontakten er utrolig viktig, saerlig i en fase av livet hvor vi skal finne ut hvem vi er og utvikle oss.

Andersen beskriver det som underlig å gå inn i kantina på skolen nå. Lyden, lukten og følelsen er annerledes.

– Før klemte folk, venner gikk arm i arm og store gjenger satt sammen. Nå står eller sitter alle langt fra hverandre. Det er trist.

– Hva håper du din generasjon vil bli husket for?

– Innsatsen vi gjorde. Vi har ofret mye, tross den sårbare posisjonen vi er i. Pandemien har påvirket mange unge kraftig, og jeg håper ikke de strenge restriksjo­nene vil føre til at mange vil ha det vanskelig i fremtiden.

 ?? MARIE VON KROGH ?? – Utveksling­såret var det største som hadde skjedd oss og skulle bli det beste året i livet.
MARIE VON KROGH – Utveksling­såret var det største som hadde skjedd oss og skulle bli det beste året i livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway