Stavanger Aftenblad

Fråtseri og gigantoman­i med Vamp

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

MUSIKK: – Er det ikke noe sånt vi lengter etter nå? Å kunne fråtse og boltre oss, spør Vampregiss­ør Yngve Sundvor.

En inkaindian­er dukker opp inne i et svart kråkeslott. Under henne står fire av Vamp-medlemmene i hver sitt scenehjørn­e, ikledd sjakett og instrument­er. Skikkelsen overtar scenen fra Øyvind Staveland og begynner å synge en kjent Vamp-sang:

Den første morgentime er i rute For natten er blitt gråhåret og blek

Nå holder verden pusten sin der ute

Og månen er en gyllen tankestrek

Litt senere dukker nok en inkaindian­er opp, og til slutt kommer en tungt sminket mann inn. Her skal det nok ofres noe til en himmelgud, og Espen Hana ser ut til å ligge fryktelig tynt an.

– Velkommen inn i et hus der alt kan skje, sier regissør Yngve Sundvor, og gnir seg i hendene.

Mye av alt

Sundvor tar et magadrag, gjør seg ferdig med den obligatori­ske koronaprat­en, «ja det er komplisert, men drit nå i det», og sklir fra virus til det som kommer etterpå.

– Dette er det vi lengter etter. Mye av alt. Store ting. Det er så mye greier her at du ikke vil tro det. Så mye kostymer, så mange masker, tekniske ting og folk fram og tilbake.

Gjennom 25 tablåer, og like mange Vamp-sanger, skal «Våken drøm» ta publikum gjennom menneskets historie. De starter for cirka 3000 år siden og ender i en ikke for fjern framtid. Sundvor skal lose publikum kronologis­k gjennom et par tusen år gjennom kjente, historiske personer, tidsbilder og folk som står midt oppi alt fra inka-ofringer via Jesus og Stalin til nazismen og framtiden.

Yngve Sundvor knapt gjort annet de siste ti årene enn å fekte og slåss med norgeshist­orien i Statsteate­rets forestilli­nger. Her har de spilt seg gjennom tusen år, fra vikingtide­n til framtiden.

– Statsteate­ret har vaert sparebluss pluss. Dette er det stikk motsatte. Her snakker vi gigantoman­i. Noen ganger får jeg følelsen av at det skal falle sammen under sin egen vekt. Men vi får det til, og det blir et enormt stort sukkertøy som vi alle kan fråtse i.

25 historiske noveller

Vamp feirer seg selv og sine 30 år ved å stå på scenen tre måneder i strekk i denne teaterkons­erten. Forestilli­ngen skal gå i Stavanger fra og med 10. mars. Deretter skal ensemblet videre Haugesund sent i mai. Regissør Sundvor kasserte fort tanken om å lage en lineaer fortelling med klassisk A til B-handling. Her skulle det ikke lages noen musikal, heller ikke en klassisk fortelling der sanger skulle strøs rundt for å understrek­e handling eller sinnsstemn­ing.

– Jeg synes det er mer hard core å dikte små noveller til hver sang. Sånn ble det. Det som syr alt sammen er dette utadvendte huset som pumper ut historie og historiske personer. Noen tablåer gir på en måte seg selv, men vi har også lagt inn en god del overraskel­ser. Du vet, også diktatorer har dårlige dager på kontoret, sier Sundvor, og hinter muligens til Stalins inntog i Vamp-universet.

Fem skuespille­re skal gjennom ørten kostymeski­ft med til dels store, komplisert­e skift. Medlemmene i Vamp utgjør bandet. De får synge litt, men ikke mye. Noen steder har Sundvor gikk dem mye plass. I andre deler må de nøye seg med å vaere delvis tilslørt husband.

– Vamp har hovedrolle­n her uten at de nødvendigv­is spiller den hele tiden. For meg har det vaert viktig å lage teater av dette, ikke en dramatiser­t konsert. Det kunne de gjort uten teaterets hjelp. Derfor smeller vi til med enormt mye av alt inne i dette kråkeslott­et, og det tror jeg blir herlig, sier Sundvor, før har tillater seg å forbanne Vår Tids Plage en siste gang.

– Sånn sett håper jeg denne forestilli­ngen kan bli en forsmak på det som venter oss når vi blir satt fri. At vi virkelig kan ta for oss. Fråtse og blåse skikkelig ut. Enn så lenge håper vi folk kan få et lite skudd av dette i teateret.

 ?? JARLE AASLAND ?? Øyvind Staveland får selskap av to inkaindian­ere, Rikke Westerlund Lie og Mareike Wang, i ett av de 25 tablåene i «Våken drøm».
JARLE AASLAND Øyvind Staveland får selskap av to inkaindian­ere, Rikke Westerlund Lie og Mareike Wang, i ett av de 25 tablåene i «Våken drøm».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway