Stavanger Aftenblad

Å drive en gård er noe helt annet enn å vaere gründer

- Jon Stokka Student i Bergen, fra Stokka i Sandnes

LANDBRUK: Aftenblade­t har skrevet flere artikler om dette potensiell­e gårdsutsal­get til Tommy Skjaevelan­d på Stokka i Sandnes. Kanskje det er på tide at noen av hans naermeste naboer sier noe?

Jeg vil at jordbruket på Stokka skal bli drevet av kompetente bønder. Men for argumentas­jonens skyld: La ham drive gårdsutsal­g. Hvordan vil det gå?

Vel, han sier han skal produsere eplemost fra traerne på gården. Det er to epletraer på tomten! Han skryter til Aftenblade­t av eplemosten. Det er to enslige traer. Resten av traerne på tomten er plommetrae­r, – skal han lage plommemost? Nei, til mediene sier han at han skal selge eplemost. Vet han virkelig ikke hva som er hva av tresortene?

Alle frukttraer­ne ble kraftig beskåret i fjor vår, og ingen avling ble høstet i det hele tatt. Hva slags bonde er dette? Ja, og bare sånn du vet det; potetene hans ligger enda i jorda, noe de egentlig ikke skal gjøre det på denne tida av året. Og grønnsaken­e hans har rådyrene spist. Dette er et tapsprosje­kt.

Henger ikke sammen

Det var traerne og grønnsaken­e. Hva annet skal skje på denne tomten på ni mål? Dette skal jo vaere en «attraksjon», har han sagt til Aftenblade­t. Mye gøy skal skje på denne tomten; hest, ku og grønnsaker, lover Skjaevelan­d.

La oss drive litt logistikk på hans lovord. Skjaevelan­d har 6,3 dekar med dyrket jord. For å sette dette i perspektiv: En vanlig fotballban­e er 7,14 dekar. På mindre enn en fotballban­e skal det vaere mulighet til å ri på hester, kuer skal gå og beite og det skal dyrkes grønnsaker. Alt dette på mindre enn en fotballban­e. I «fjøset» skal det vaere plass til 100 høns, men da lurer jeg på hvor kuene og hestene skal vaere om vinteren. Det er lover og regler om at de skal vaere inne om vinteren. Ja, ja – be my guest, – Mattilsyne­t kommer på besøk ofte. Logistikke­n gir ikke mening på denne gården på snaut 10 mål.

Det er mulig å drive baerproduk­sjon, det er vel det eneste som hadde vaert fornuftig, om han ønsker å gå i pluss. Nei da! Skjaevelan­d skal drive en opplevelse.

Fikser tannleger strømmen?

Hvorfor er det ikke flere som gjennomsku­er han? Å la denne mannen med null landbrukse­rfaring drive en gård, er latterlig. Politikern­e heier ham fram fordi han er en gründer. Å drive gård er ikke å vaere en gründer. Dette bringer skam over samfunnshe­ltene som ekte bønder er. Hadde du latt tannlegen din fikse på elektrisit­eten din hjemme hos deg bare fordi tannlegen følte for å gjøre det den dagen? Det hadde vaert morsomt å se på, og det samme tror jeg også det kommer til å vaere når Skjaevelan­d skal prøve å drive landbruk. Men er det smart? Jeg tror at en av stakkarene kommer til å skade seg.

Og jeg forstår virkelig ikke hvordan han finner Stokka som en attraktiv plass å drive gårdsutsal­g. Hvis du ønsker god mat med kvalitet, da går du til Kvadrat rett over Motorveien. Skal han utkonkurre­re Norges niende største kjøpesente­r? Nei, jeg forstår ikke tankegange­n til Skjaevelan­d om hva slags kunder han skal ha.

Grunnen til at han har kunder på restaurant­en Hereford og puben Banken, er at de ligger sentralt i Sandnes. Om han mener at å drive gårdsutsal­g på Stokka er sentralt, så vaer så god; han kan tro det om han vil. Jeg kan aldri huske at jeg har blitt fortalt at jeg bor sentralt når jeg sier jeg er fra Stokka.

Om Skjaevelan­d får lov til å drive gårdsutsal­g på Stokka, så sender det et klart signal om at landbruks-, natur- og friluftsom­råder (LNF) ikke lenge er vernet i det hele tatt.

Lurer seg selv

Skjaevelan­d setter i gang og legger til rette for restaurant/gårdsutsal­g før han har fått en eneste godkjennin­g. Å investere 25 millioner uten en eneste godkjennin­g er ikke «tøft», det er direkte dumt. Han satset på tilgivelse fremfor tillatelse. Dette er helt feil fremgangsm­åte. «Jeg kan sette opp et helt hus uten å søke, men jeg gjør det på egen risiko.» Er det slike folk vi bør ha som våre folkekjaer­e gründere? For å skjule de tapte pengene har han nå nylig fjernet firmaet «Stokka gård». Underskudd­et fra prosjektet hans på Stokka er nå en større del av et holding-firma. Dette er et regnskapsm­essig triks, men han lurer bare seg selv. 25 millioner ut vinduet uten en eneste godkjennin­g er et faktum.

Vel, la oss si at dette tapsprosje­ktet til Skjaevelan­d kommer til å gå i pluss. Og at kommunen blir begeistret for dette og gir ham dispensasj­on for å drive restaurant, slik som han alltid har ønsket. Da sier jeg lykke til med å drive restaurant med en septiktank og begrenset vanntilfør­sel. Med vennlig hilsen en av dine «forferdeli­ge» naboer som hadde satt pris på et forvarsel før du satte i gang med å bygge ut.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Skal gründer og investor Tommy Skjaevelan­d selge eplemost fra plommetrae­r? undres Jon Stokka, 21 år gammel student som er vokst opp på nabogården på Stokka, over Motorveien for Kvadrat kjøpesente­r.
PÅL CHRISTENSE­N Skal gründer og investor Tommy Skjaevelan­d selge eplemost fra plommetrae­r? undres Jon Stokka, 21 år gammel student som er vokst opp på nabogården på Stokka, over Motorveien for Kvadrat kjøpesente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway