Stavanger Aftenblad

Lene Underhaug (22) har bare ett ønske – en jobb å gå til

- Julie Teresa Olsen Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no KILDE: NAV

SANDNES: Lene Underhaug (22) har søkt over 100 jobber. Hun er en av 55.669 arbeidsled­ige under 30 år som nå sliter med inngangen til et beintøft arbeidsmar­ked. – De unge har ofret mest under korona, mener forsker Christer Hyggen.

– Det føles som jeg bare flyter rundt uten å gjøre noe. Det er blitt verre under korona. Det er lett å merke på psyken at du ikke er en del av et arbeidsmil­jø.

Lene Underhaug (22) setter seg ned i en stor, grå hjørnesofa. Fra vinduet i kjellerlei­ligheten i Sandnes titter hun lengselsfu­llt ut etter noe å fylle dagene med.

– Jeg vet at det ikke er saerlig økonomisk, men jeg handler litt hver dag slik at jeg har et påskudd til å komme meg ut, forteller Underhaug.

Korona har ført naermere 100.000 nye nordmenn ut i ledighet. Ferske tall viser at 201.432 personer mellom 16 og 67 år var helt eller delvis ledige i januar. I fjor var tilsvarend­e tall 105.879 personer.

Tøffest er det for de unge som står på terskelen til et arbeidsmar­ked der kampen om jobbene er knallhard.

Underhaug har mistet tellingen på hvor mange jobber hun har søkt det siste året.

– 100, kanskje 200. Jeg vet ikke helt. Jeg søker stort sett på butikkjobb­er. Det verste er når du ikke får noen tilbakemel­ding. Da er det bedre med et nei, slik at jeg kan gå videre, sier hun.

22-åringen søker på det hun kommer over av stillinger, men noen ganger må hun ta en pause.

– Det hender jeg går litt lei. Spesielt når jeg ikke får noen tilbakemel­ding. Da er det lett å miste motivasjon­en. Jeg har vaert på ett intervju det siste året.

Underhaug har fullført tre år med medier og kommunikas­jon på Bryne videregåen­de skole. Medieinter­essen førte henne videre til medielinje­n på Danvik folkehøgsk­ole. Et år som elev og et halvt år som stipendiat.

I fjor høst begynte hun å studere på Universite­t i Stavanger, men hoppet av etter bare noen måneder.

– Det var ikke helt slik jeg hadde sett for meg.

I tall ser ledigheten blant de unge slik ut: y I slutten av januar var 55.669 personer under 30 år helt eller delvis uten jobb i Norge

Det tilsvarer 8,2 prosent av arbeidssty­rken. Til sammenlign­ing er andelen helt ledige for alle aldersgrup­per samlet på 7,1 prosent. y På landsbasis har antall arbeidsled­ige under 30 år steget med cirka 25.000 på ett år, opp fra 30.391 ledige i januar i fjor. y I januar var 4501 mellom 16

og 29 år i Rogaland helt eller delvis ledige. Det er 2000 flere enn for ett år siden. y Ledigheten blant unge i Rogaland var på topp i mars i fjor da over 10.000 under 30 år var helt eller delvis ledige.

Ikke tiden for å ta seg et friår De sitter hjemme, ofte alene, de får ingen tilbakemel­dinger og har ingen som venter på dem. De våkner til en innboks med nye avslag. Da er det fort gjort å havne i en negativ spiral.

Cathrine Dalane i Nav møter ungdommer som skal inn på et knalltøft arbeidsmar­ked. Hun er alvorlig bekymret.

– Utenforska­p får konsekvens­er for psykiske helse, selvtillit og motivasjon. Noe av det første folk spør om, er hva du driver med. Det er ganske tabubelagt å si at du ikke har jobb eller går på skole.

Dalane er leder for Nav sitt eget ungdomstea­m i Sandnes, som har en hovedoppga­ve, finne jobb til unge arbeidsled­ige.

– Jobbene uten krav til formell kompetanse er langt faerre og det er mange om beinet når det lyses ut en vanlig butikkjobb. Korona har på ingen måte gjort det enklere. Går de for lenge uten jobb eller skoleplass, er jeg redd gapet blir stort å tette, sier hun.

Noe helt annet i dag Ungdomstea­met møter daglig unge arbeidsled­ige som aldri har hatt en jobb, skrevet en søknad eller vaert på jobbinterv­ju.

Dalane forteller om unge som er skremt av kravene i stillingsa­nnonsen og som ofte ikke orker lese ferdig før de tenker at dette ikke er aktuelt, her strekker jeg ikke til.

– Det er noe helt annet å vaere jobbsøker i dag enn for bare fem år siden. Du skal virkelig skille deg ut når du kjemper om jobben med hundrevis av andre arbeidssøk­ere, forteller Dalane.

Rekordstor­e søkerbunke­r gjør at arbeidsgiv­ere kan vaere langt mer kresne enn før. De kan velge og vrake blant arbeidssøk­ere med lang erfaring og god kompetanse. Da er det ikke lett for 18 og

4 av 10 stillinger blir ikke utlyst. Bruk nettverk og venner.

Dette er ikke tiden for å ta et friår. Meld deg på et kurs eller begynn på skole dersom jobben lar vente på seg.

Vis at du ønsker å bidra, at du har veldig lyst på en jobb.

 ??  ?? Cathrine Dalane er leder for ungdomstea­met i Nav. Hun er bekymret for unge ledige.
Cathrine Dalane er leder for ungdomstea­met i Nav. Hun er bekymret for unge ledige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway