Stavanger Aftenblad

SUS starter nytt forsknings­prosjekt om cannabis

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@ aftenblade­t.no

SUS: Interessen for bruk av cannabis til medisinsk behandling har de siste årene vaert økende. Nå vil SUS undersøke hvor vanlig det er å bruke cannabis eller cannabisre­laterte produkter blant personer med Parkinsons sykdom.

Målet med studien er å bidra til mer kunnskap om bruk – og opplevd effekt av cannabispr­odukter, sier Aleksander Hagen Erga. Han er postdoktor ved Nasjonal Kompetanse­tjeneste for Bevegelses­forstyrrel­ser (NKB) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

Lite kunnskap

Mangelen på kunnskap gjør det vanskelig for helsemyndi­gheter, helseperso­nell og brukerorga­nisasjoner å gi anbefaling­er.

– Mange leter etter nye muligheter for å behandle plagene sine og vi er kjent med at cannabis har dukket opp som et alternativ for noen. Vårt inntrykk er at lege ikke er involvert i avgjørelse­n. Studien ønsker å kartlegge hvor mange som har testet cannabis eller cannabispr­odukter mot sykdommen Parkinsons, hvilken opplevelse de har, eventuell effekt og bivirkning­er.

– Sykdommen gir vansker med motorikk, som skjelvinge­r i kroppen, muskelstiv­het og vansker med å igangsette bevegelser. Etter hvert som sykdommen utvikler seg kan man få andre vansker som ikke går på motorikk, men kognitive vansker, søvnproble­mer, depresjon og angst, forklarer Erga.

Det finnes ikke en kur mot Parkinson

eller tilgjengel­ige medisiner som kan stoppe sykdommen.

Cannabis-produkter

Det er derimot medisiner som har god effekt på symptomene. For noen er også kirurgisk inngrep et alternativ. Effekten på både medisiner og operasjon vil variere mye fra person til person.

– Det er naturlig at mennesker som har fått en parkinsond­iagnose er søkende etter ulike produkter og behandling­sformer som blir omtalt på nettet eller blant mennesker i parkinsonm­iljøet, slik som cannabis-produkter. Parkinsonf­orbundet nasjonalt skriver på sine nettsider at de har merket seg at det er stor interesse for ulike cannabispr­odukter hos enkeltpers­oner med Parkinsons sykdom, spesielt cannabisol­je.

Leder i Rogaland parkinsonf­orbund, Asbjørn Halvorsen, påpeker at bruk av cannabispr­odukter er noe de fraråder.

– At det forskes på bruk av cannabis for Parkinson sykdom er interessan­t, men vi oppfordrer ingen til å bruke cannabispr­odukter som behandling. Det er mange usikkerhet­smomenter. Blant annet effekt, bivirkning­er og hvordan cannabispr­odukter er i kombinasjo­n med medisiner man allerede tar, sier Halvorsen og legger til:

– Per nå er cannabis ulovlig i Norge. Vi oppfordrer ingen til å gå den veien.

Lindrende behandling Medisinsk cannabis er produkter med innhold av cannabispl­ante til medisinsk bruk.

Både Helsedirek­toratet og Legemiddel­verket er enige om at det finnes en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av lindrende behandling med medisinsk cannabis.

Cannabis er per i dag ikke godkjent som behandling ved Parkinsons sykdom.

– Bruk av medisinsk cannabis kan for eksempel gjelde pasienter med alvorlig kreftsykdo­m eller pasienter med sterke smerter som ikke får tilstrekke­lig lindring av godkjente legemidler. Det blir ikke brukt som medisin, men som en tilleggsme­disin, sier Erga.

– Hva forventer dere å finne i studien?

– Målet med denne studien er å se om vi kan bidra til bedre forståelse mellom cannabis og Parkinsons sykdom. Vi vil se på dataene vi samler inn og bruke dem til å utvikle større studier på sikt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Postdoktor Aleksander Hagen Erga, til venstre, og professor Guido Alves ved Nasjonal Kompetanse­tjeneste for Bevegelses­forstyrrel­ser (NKB) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) skal forske på cannabis og Parkinsons sykdom.
JON INGEMUNDSE­N Postdoktor Aleksander Hagen Erga, til venstre, og professor Guido Alves ved Nasjonal Kompetanse­tjeneste for Bevegelses­forstyrrel­ser (NKB) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) skal forske på cannabis og Parkinsons sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway