Stavanger Aftenblad

Fram med skøytene igjen, disse vatnene er brøytet i Stavanger

- Hanne Undem hanne.undem@aftenblade­t.no

STAVANGER: Vannassen, Mosvatnet og Litle Stokkavatn er blant vatnene som er brøytet – til glede for alle som ønsker å ta seg en tur på skøyter i Stavanger i helgen.

Torsdag sendte MDG-politiker Rune Askeland forespørse­l til Stavanger kommune om å få brøytet skøytebane­r på noen av de trygge vatnene. Kommunen svarte at de ikke kunne love at de fikk det til før helgen. Nå er fem vatn brøytet.

– Snøen på Vannassen har vaert hard, noe som har gjort det litt vanskelig. Men vi har gjort så godt vi kunne, sier konstituer­t seksjonssj­ef i park og natur i Stavanger kommune, Katarina Lutcherath.

Vannassen ble brøytet i går formiddag, og kommunen håpet da å bli ferdig med å brøyte både Mosvatnet og Litle Stokkavatn før arbeidsdag­ens slutt.

Dalestemme­n på Rennesøy og Lauvsnesva­tnet på Finnøy er også brøytet.

Etter Sandnes

I Sandnes ble Stokkaland­svatnet, som ble målt til 14 centimeter, brøytet tidligere denne uken. Vannassen, på 24 centimeter, ble ikke brøytet før i dag.

– Hvorfor har dere ikke brøytet isen tidligere?

– Vi måtte vente til isen var tykk nok og av god nok kvalitet, slik at den tåler brøytemask­inen. Det skal vaere trygt for dem som skal utføre arbeidet, sier Lutcherath.

Selv om isen er tykk, er den ikke alltid av så god kvalitet.

– Smelter og fryser den mange ganger, er den veldig porøs. Da er den ikke like sterk som en is som har fryst kontinuerl­ig, til tross for at denne kanskje er tynnere, forklarer Lutcherath.

Isen på Store Stokkavatn er ikke sikkert ennå, og kommunen åpner derfor ikke for ferdsel her ennå.

– Isen fryser i ulik hastighet på grunn av ulike bunnforhol­d. Store Stokkavatn er mye dypere og større, og derfor fryser isen saktere her.

Isen på Breiavatne­t er heller ikke sikker. Her er det blant annet en pumpe som sirkulerer for at deler av vatnet skal holdes åpent for fuglene.

– Jeg tviler på at vi kommer til å brøyte dette vatnet, sier Lutcherath.

Hockey på Finnøy

Finnøy har kommunens tykkeste is. Grunneier Peder Bergøy tok selv initiativ til å brøyte Lauvsnesva­tnet.

– Her samles naboer, venner og familie til hockey, lek og moro. Der er veldig gøy, sier Bergøy.

I dag skal han brøyte enda en gang, mens det lokale brannvesen­et vil pumpe vann på isen slik at den blir glatt.

Av sikkerhets­hensyn oppgis ikke tall på istykkelse før den er minimum 13 centimeter.

Vatn med sikker is kan ha usikre eller åpne partier, for eksempel ved innløp eller utløp av bekker og langs kanten der det vokser vegetasjon. Noen av disse er merket med sperrebånd, men man har ansvar for å passe på seg selv.

Isen fryser i ulik hastighet på grunn av ulike bunnforhol­d. Store Stokkavatn er mye dypere og større, og derfor fryser isen saktere her.

Katarina Lutcherath, konstituer­t seksjonssj­ef i park og natur i Stavanger kommune

 ?? MORTEN BERTELSEN ?? Mosvatnet ble brøytet av kommunens ansatte i går formiddag. Istykkelse­n er målt til hele 23 centimeter.
MORTEN BERTELSEN Mosvatnet ble brøytet av kommunens ansatte i går formiddag. Istykkelse­n er målt til hele 23 centimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway