Stavanger Aftenblad

Hvor mye pizza må du spise for å kunne drikke fem øl?

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

REGLER: Alkohol kan serveres i sammenheng med et måltid. Det står i den nasjonale forskrifte­n, som også gjelder for NordJaeren nå. Forskrifte­n åpner for gråsoner, men «skjenkesje­fen» i Sandnes ber oss vektlegge hensikten bak reglene.

Skjenkesto­ppen

– nesten.

Det må vaere fersk mat på bordet skal du få alkoholser­vering.

Utelivet blir nemlig ikke helt som før ennå. Hva er lov nå? Og hva er ikke lov?

I dag kan det serveres alkohol i tilknytnin­g til et måltid i Stavanger. I Sandnes, Sola og Randaberg har dette vaert lov siden 29. januar. Reglene var da at serverings­stedene måtte ha eget kjøkken og at skjenkesto­pp var klokken 22.00. Dette har endret seg fra og med i går.

Slik er de nasjonale skjenkereg­lene som nå også gjelder i Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola:

er opphevet y Man må bestille mat for å få

servert alkohol. y Man kan ikke bestille en liten rett og deretter fortsette å drikke hele resten av kvelden. Hensikten med dette er at man skal drikke alkohol i tilknytnin­g til et måltid. y Skjenkesto­pp ved midnatt og man kommer ikke inn på et serverings­sted etter 22.00. y Salg av kioskvarer, baguetter, boller o.l. er regnes ikke som matserveri­ng. y Maten kan enten bli laget på stedet, leveres gjennom et cateringse­lskap, gjennom en foodtruck, eller annen restaurant.

Hva skjer i praksis?

Ovenfor står reglene, greit nok, men man sitter igjen med noen spørsmål:

Hvor mye drikke kan man bestille til maten? Hvor lenge kan man sitte etter at maten har blitt spist opp? Kan man ta med egen mat?

Kommuneadv­okat i Sandnes, Rune Kanne, mannen som råder over skjenkebev­illingene, prøver å gi oss svar:

– Er det sånn at man kan bestille fem øl til én forrett?

– Nei, det vil nok ikke vaere i samsvar med situasjone­n. Det er viktig å merke seg er at reglene er innført for å kunne ha alkohol i tilknytnin­g av et måltid. Altså at alkoholen blir en naturlig del av det måltidet. Å påstå at fire eller fem øl er en naturlig del av en forrett blir i liten grad naturlig. Det er dog ikke noe i veien med å bestille flere enheter underveis i måltidet, så lenge man har drukket det opp. – Kan man fortsette å bestille drikke etter at maten er spist opp?

– Nei. Å bestille én enhet på slutten av måltidet er uproblemat­isk, men når tallerkene­ne er ryddet vekk kan du ikke fortsette å bestille, sier Kanne.

Tidsfriste­r?

– Finnes det noen tidsfrist for hvor lenge man kan drikke etter at maten er borte?

– Nei, men man kan drikke opp. Det er naturlig å kose seg med resten av drikken når maten er spist opp. Tidsfriste­r er vanskelige, noen drikker fort, andre drikker sent. Det kommer også an på hvilken type måltid man har.

– Men kan jeg og vennegjeng­en bestille en pizza på deling og bare la den stå på bordet hele kvelden, mens vi fortsetter å bestille ny drikke frem til stengetid?

– Det er i utgangspun­ktet ikke feil at man kan gjøre det, men man kan ikke ha et måltid stående fast på bordet i flere timer. En eller annen plass der faller det utenfor hensikten med reglene. Regelverke­t er ment å åpne opp for at folk som ønsker å spise et måltid på byen skal ha mulighet til å få servert alkohol i forbindels­e med måltidet. En har ut fra smittevern­faglige hensyn lagt til grunn at risikoen ved slik skjenking er mindre enn ved at folk går ut på byen for å sitte og drikke en hel kveld.

Hvordan følge reglene?

– Men, hvis det ikke er direkte brudd på noen regler, hvordan sørge for at reglene blir fulgt som tiltenkt?

– Det er ingen tvil om at utforminge­n av reglene tillater en del gråsoner. Skjenkekon­trollørene i Sandnes vil følge opp serverings­stedene, både ved å utføre kontroller og gi veiledning, slik at hensikten. De i bransjen jeg har snakket med vil følge reglene slik det er tenkt, sier Kanne.

– Her skal altså serverings­stedene bruke skjønn?

– Jeg tenker at vurderinge­n må vaere med utgangspun­kt i forskrifte­n. Det er åpenbart når drikken ikke blir en naturlig del av måltidet. Ja, forskrifte­n inneholder gråsoner, men hensikten er å gi gjester en anledning til å kunne bestille alkohol til maten.

Det samme mener Truls Bakke, seniorrådg­iver i Helse- og omsorgsdep­artementet: – Den naermere grensegang­en av hva det innebaerer å servere mat bør foretas av bransjen selv, sier han om spørsmål utover det som står i forskrifte­n.

Hva vil matserveri­ng si?

– Hva vil catering si? Kan barer inngå en avtale med en naerliggen­de restaurant/foodtruck? At servitøren­e tar bestilling, så leverer restaurant­en/foodtrucke­n maten til gjestene?

– Ja, det er greit. I Sandnes fikk mange levert mat fra Birger, det er helt i orden. En kelner kan ta bestilling fra gjestene og gi det videre til en restaurant, som så leverer maten til stedet eller gjestene. – Er det greit hvis gjester bestiller takeaway fra en restaurant og tar maten med til annet serverings­sted?

– Nei, takeaway er ikke godt nok. Matserveri­ng må skje fra stedet, sier Kanne.

– Skjønner du at folk og bransje er litt forvirret?

– Ja, det skjønner jeg godt, men jeg tenker at mye sier seg selv hvis man kun tar utgangspun­kt i reglenes hensikt. I Sandnes har vi sagt at kontrollør­ene skal bruke sunn fornuft når de besøker serverings­steder.

 ?? PAULO WHITAKER / /NTB ?? Nå kan det serveres alkohol i tilknytnin­g til et måltid i Stavanger. I Sandnes, Sola og Randaberg har dette vaert lov siden 29. januar.
PAULO WHITAKER / /NTB Nå kan det serveres alkohol i tilknytnin­g til et måltid i Stavanger. I Sandnes, Sola og Randaberg har dette vaert lov siden 29. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway