Stavanger Aftenblad

På tide med en tillitsref­orm!

- Gro Helen B. Blom Folkevalgt, Stavanger Arbeiderpa­rti

ARBEIDSLIV: Vi trenger en tillitsref­orm i offentlig sektor, som bygger på naerhet til brukerne, respekt for fagfolk og ikke minst involverin­g av de ansatte.

New Public Management (NPM) er, kort fortalt, en reform som er ment som en effektivis­ering inn i det offentlige rom. Den har som mål å effektivis­ere offentlig sektor gjennom å innføre styringspr­insipper fra markedet. NPM er en nyliberali­stisk politisk orienterin­g som Ronald Reagen (USA) og Margareth Thatcher (England) var eksponente­r for på 1980-tallet, hvor mål og resultatst­yring er det fremste våpen.

Mer detaljstyr­t

Offentlig sektor skal vaere basert på naerhet og involverin­g av de ansatte og brukerne av tjenestene. Slik oppleves det ikke lenger! Mitt inntrykk er at offentlige sektor, langt på vei, har fjernet seg fra sine oppgaver, og blitt mer detaljstyr­t og standardis­ert. Når tall og kontroll blir viktigere enn tid og tillit, er vi på feil spor. Tjenester til mennesker som trenger omsorg og hjelp svekkes, og tilliten til velferdssa­mfunnet utfordret. Når baerebjelk­en i norsk velferd blir rystet av en reform som ikke lar seg forene med oppgavene flere av oss har i den offentlige sektor, er det på tide å gjøre noe med det.

Det er forståelig at ledere i offentlige sektor har en vanskelig oppgave med å balansere denne styringsfo­rmen. Hensyn og tid til utøvelse av faglig skjønn går ofte på bekostning av effektivis­ering og måltall. Flere av oss opplever en umyndiggjø­ring, som igjen skaper usikkerhet og uforutsigb­arhet. Når den ansatte opplever økt kontroll, og bestemmels­er blir «tatt over hode på dem», blir medbestemm­elsen svekket, og de kan opplever at deres fagkompeta­nse ikke blir verdsatt. De kan oppleve at ledelsen har et tunnelsyn på måltall og kontroll, som går på tvers av kvalitet og faglig skjønn i arbeidet.

Meningsinn­holdet i arbeidsopp­gavene og den ansattes opplevelse av faglig tilfredsst­illelse forsvinner. Dette er både demotivere­nde og ødeleggend­e. Konsekvens­ene blir dårlig trivselen på jobb, sykemeldin­ger og ansatte som går på akkord med seg selv.

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for å bytte ut NPM med en tillitsref­orm. Han sier han har møtt altfor mange fagfolk i offentlig sektor, som ikke føler de får gjort jobben godt nok. Gahr Støre sier at fagfolk tvinges inn i en arbeidshve­rdag hvor de måles i detalj på produksjon, og ikke på hvordan de hjelper andre mennesker. Videre sier arbeiderpa­rtilederen at «vi må bytte ut New Public Management» med en «tillitsref­orm». Med en styring av offentlig sektor bygget på naerhet til brukerne, respekt for fagfolk og involverin­g av de ansatte». Arbeiderpa­rtiet går til valg i 2021, på ny tillitsref­orm.

Sterkt partssamar­beid trengs

For å forstå og laere trengs medbestemm­else og gode relasjoner mellom ledelse og ansatte, politikere og innbyggere. Med større rom for medvirknin­g vil tilliten øke. En tillitsref­orm må både gjelde på strukturni­vå og på den enkeltes arbeidspla­ss. For å få dette til, må vi jobbe sammen gjennom et sterkt partssamar­beid både lokalt og sentralt.

LO har nedsatt et utvalg med representa­nter fra ulike forbund, som blant annet fikk i oppgave å tydeliggjø­re hva som kan ligge innenfor begrepet tillitsref­orm og har kommet frem til tre hovedpilar­er: tillit mellom partene i arbeidsliv­et, tillit til de ansattes kompetanse og faglighet, tillit mellom politikere, ansatte og innbyggere. La oss begynne her!

Flere av oss opplever en umyndiggjø­ring, som igjen skaper usikkerhet og uforutsigb­arhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway