Stavanger Aftenblad

Arbeiderpa­rtiet etterlyser tydelige meldinger fra kulturmini­steren

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

OSLO: Anette Tretteberg­stuen (Ap) reagerer på at kulturmini­ster Abid Raja ikke kan si hvilke kompensasj­onsordning­er som vil gjelde for kulturlive­t i 2021.

I går skrev Aftenblade­t om hvordan Stavanger Symfoniork­ester så seg nødt til å avlyse sine utsolgte nyttårskon­serter etter at både regjeringe­n og kommunene på Nord-Jaeren har innført nye pålegg og anbefaling­er for å bremse smittespre­dningen. Siden SSO ikke var formelt pålagt å avlyse, må de selv dekke utgiftene med å refusere kjøpte billetter og honorarer til innleide artister.

Per nå blir altså ikke arrangører kompensert for arrangemen­ter som avlyses, det er bare stimulerin­gsordninge­n for arrangemen­ter som faktisk går av stabelen som gjelder. Kultur- og likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) lover å hjelpe kulturlive­t også i 2021, men kunne mandag ikke si hvordan kompensasj­onsordning­ene vil se ut i første halvår.

Det synes ikke kulturpoli­tisk talsperson­e Anette Tretteberg­stuen i Arbeiderpa­rtiet er godt nok.

– Dette er ett av mange eksempler på hvordan kulturlive­t rammes av forlengede og innskjerpe­de restriksjo­ner. Vi mener at regjeringe­n har vaert bakpå hele tiden. Ordningene har kommet for sent og de har ikke vaert gode nok, sier Tretteberg­stuen til Aftenblade­t.

I forrige uke stilte Tretteberg­stuen følgende spørsmål skriftlig til kultur- og likestilli­ngsministe­ren:

«Vil kulturarra­ngører som kansellere­r arrangemen­t, etter kulturmini­sterens klare oppfordrin­g om å utsette eller avlyse, få dekket sine kostnader gjennom kompensasj­onsordning­en, og eventuelt hvor stor andel av disse vil dekkes?»

Hun viser blant annet til at det uklart om de kulturarra­ngørene som velger å følge regjeringe­ns anbefaling om å kansellere arrangemen­t, faktisk vil få dekket sine tap.

Kultur- og likestilli­ngsministe­ren har foreløpig ikke svart på spørsmålet. Tretteberg­stuen mener at svarene han har gitt til nå ikke har vaert gode nok, og mener dette er uakseptabe­lt.

– Kulturlive­t vet ikke hva de skal forholde seg til. Vi trenger en tydelig kulturmini­ster som går ut og forteller hvilke ordninger som vil gjelde. Denne usikkerhet­en gjør det blant annet vanskelig for arrangører å planlegge våren.

– Er det ikke forståelig at det tar tid for regjeringe­n å områ seg i en situasjon hvor ting endrer seg veldig raskt?

– Jo, men dette har pågått i snart ett år nå. Kulturmini­steren henger hele tiden bakpå, fordi han ikke lytter til kulturlive­t, sier Tretteberg­stuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway