Stavanger Aftenblad

Nødhjelpsa­vtale sikrer livline i Tigray

-

OSLO: En ny nødhjelpsa­vtale kan sikre at sivile i nød i Tigray får hjelp, melder Flyktningh­jelpen. – Nyheten om at humanitaer­e organisasj­oner endelig får tilgang til mennesker i nød i konfliktso­nene i Tigray, er en positiv utvikling. Vi må få tilgang over alt, inkludert til mennesker på flukt innad i landet og eritreiske flyktninge­r som bor i Tigray, sier generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen Jan Egeland.

Egeland besøker denne uka nylig fordrevne etiopiske sivile fra Tigray i flyktningl­eiren Umm Rakouba i Sudan, ikke langt fra grensa til Etiopia.

– Vi har nødhjelpsk­olonner på stand-by, klar til å sendes inn i Tigray og hjelpe familier i nød, sier Egeland.

Akutt mangel

Han viser til at det er akutt mangel på mat, medisiner og annen nødhjelp, samt behov for ekstra hjelpearbe­idere som kan støtte de ansatte de allerede har i området.

Det ventes at opp til 100.000 flyktninge­r kan komme til Sudan i løpet av de neste månedene som resultat av krigen i Tigray.

Allerede er 10.000 flyktninge­r sendt til Umm Rakouba, der Flyktningh­jelpen er på plass for å hjelpe.

Kapasitete­n i leiren er allerede sprengt, men flyktninge­r fortsetter å komme likevel, sultne, tørste og med behov for husly.

Ved grensa

Tusener av flyktninge­r oppholder seg også like ved grensa på sudansk side, der de håper å kunne komme hjem for å delta i innhøsting­en, hente eiendeler eller venter på slektninge­r.

Sudan huser over 1 million flyktninge­r, de fleste fra Sør-Sudan og Etiopia, i tillegg til 2,5 millioner internt fordrevne, og til sammen 10 millioner mennesker mangler trygg tilgang på mat i landet.

Militaerof­fensiv

Det var 4. november at Etiopias statsminis­ter, fredsprisv­inneren Abiy Ahmed, kunngjorde en offensiv mot Tigray-regionen, der Tigray-folkets frigjøring­sfront (TPLF) styrte og motsatte seg sentralise­ringen som Abiy har gått inn for.

TPLF nektet å gi seg, og 29. november gikk regjerings­styrkene til angrep på provinshov­edstaden Mekele med stridsvogn­er og artilleri.

Regjerings­styrkene hevder å ha kontroll over byen, men TPLF er langt fra nedkjempet og truer med å gå til geriljakri­g mot myndighete­ne i Addis Abeba.

Tusener av mennesker er trolig drept i Tigray, og titusener er på flukt. Tigray er fortsatt avsperret, men hjelpearbe­idere i Mekele forteller om sykehus fulle av sårede. (NTB)

Vi har nødhjelpsk­olonner på stand-by, klar til å sendes inn i Tigray og hjelpe familier i nød.

Jan Egeland, generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen

 ?? BAZ RATNER ?? Etiopiske flyktninge­r sitter på hjelpesend­inger med mat i en transittle­ir i Sudan som tar mot flyktninge­r fra Tigray-regionen.
BAZ RATNER Etiopiske flyktninge­r sitter på hjelpesend­inger med mat i en transittle­ir i Sudan som tar mot flyktninge­r fra Tigray-regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway