Stavanger Aftenblad

– Det kan gå bra til slutt for Jan Bokn og naustet

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STAVANGER: Utvalg for by- og samfunnsut­vikling skal ta stilling til klagen på naustet til den båtavhengi­ge sauebonden på Sør-Bokn

10. desember.

Innstillin­gen fra kommunedir­ektør Per Kristian Vareide er å avslå klagen og sende den til Fylkesmann­en i Rogaland for endelig behandling.

– Dette ser godt ut. Vi var spent på innstillin­gen, det går ofte prestisje i slike saker der kommuneadm­inistrasjo­nen holder fast på sitt. Men her konkludere­r kommunedir­ektøren at naustet er nødvendig for stedbundet naering, slik vi har sagt hele tiden. Dermed ligger det til rette for det kan gå bra til slutt for Jan Bokn, sier Jon Olav Runestad

Tomatbonde­n på Fogn er Appolitike­r i kommunedel­en Finnøy og en av støttespil­lerne til 82 år gamle Jan Bokn.

Ulovlig byggetilla­telse?

Den båtavhengi­ge sauebonden har cirka 80 dyr som beiter på flere øyer og holmer. Jan Bokn argumenter­er med at gården trenger naustet i forbindels­e med saueholdet. Han bruker småbåt når han minst annenhver dag ser etter dyrene.

Spørsmålet er om naustet er en nødvendig del av gårdsdrift­en?

UBS-utvalget er enig at naustet er viktig for gårdsdrift­en. Antallet dyr og bruk av beite på veiløse øyer og holmer, gjør dette driftsoppl­egget så spesielt at naust og båt må inngå som en naturlig del, heter det i vedtaket som ble fattet i oktober.

Dette vedtaket ble påklaget av en hytteeier, som har to båter liggende fortøyd til en brygge kloss i naustet. I august inngikk sauebonden en avtale i forliksråd­et som gir hytteeiere­n eksklusiv bryggerett ved naustet.

Hytteeiere­n stilte spørsmål ved både gyldighete­n og lovlighete­n av det enstemmige UBS-vedtaket i september om å la naustet stå. Han argumenter­te blant annet med at byggesaken er endelig avgjort av Fylkesmann­en i Rogaland (som heter Statsforva­lteren fra årsskiftet).

17 vedlegg unntatt

En annen hyttenabo, Reidar Maaseide, har også engasjert seg på vegne av Jan Bokn.

– Vi ønsker at det skal vaere gårdsdrift på Sør-Bokn, det ønsker samfunnet også. Da kan ikke samfunnet torpedere naustet til Jan Bokn når han er helt avhengig av båt, sa Maaseide til Aftenblade­t i oktober.

Klagen inneholder ingen nye, avgjørende momenter i saken, konkludere­r kommunedir­ektør Per Kristian Vareide. Det er 17 vedlegg i saken som er unntatt offentligh­et.

Stridens kjerne er om bruken av naustet faller inn under begrepet «stedbundet naering», og om det dermed er oppført i samsvar med LNF-formålet i kommunepla­nen. Dette er tilfelle hvis bygningen er nødvendig i forbindels­e med utøvelse av landbruksn­aeringen, ifølge regjeringe­ns veileder Garden som ressurs. Veilederen sier at det er opp til kommunen å vurdere i hver enkelt sak.

UBS-utvalget har bestemt at naustet er stedbundet naering.

– Det er kommunen som bestemmer hvilke tiltak som er i tråd med stedbundet naering etter en konkret vurdering. Kommunedir­ektøren har i vurderinge­n av denne klagen lagt avgjørende vekt på kommunens (UBS-utvalgets, red.anm.) vurdering og konklusjon ved behandling av forrige klagebehan­dling av same sak, hvor det ble bestemt at naustet i dette tilfellet inngår i stedbundet naering, heter det i saksutredn­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway