Stavanger Aftenblad

Hvordan blir hverdagen for barna og de ansatte?

- Sentralsty­ret i Utdannings­forbundet

POLITIKK: Skal barnehagen­e kunne gjenåpne kreves kortere åpningstid og mer bemanning.

Inger Grødem Haraldsen

Royne K. Berget

vet hvordan vi kan skape trygghet og en god hverdag for barna.

En gjenåpning av barnehagen­e må tilrettele­gges slik at barn, ansatte og foreldre føler seg så trygge som det er mulig å love i en slik situasjon som samfunnet er i, i dag. Vi må også tørre å si at det ikke er mulig å ta vekk all bekymring og uro.

Omsorg, trøst og stell

Barnehagen er en av de institusjo­nene der det er tettest samspill mellom mennesker. Viktige deler av barnehageh­verdagen består av omsorg, trøst, stell, påkledning, veiledning og lek. De minste barna putter leker i munnen, slikker på hendene sine, tar på hverandre og på de ansatte. Noen må baeres, legges i vogner og tas opp igjen, skiftes bleier på og mates. Dette er behov og rutiner som ikke kan settes til side i barnehagen.

Ekspertrap­porten som ble levert til regjeringe­n i forkant av beslutning­en om å åpne barnehagen­e, legger til grunn at barn møter andre barn som stort sett tilhører samme naermiljø. Så lenge andre strenge tiltak som for eksempel fravaer av fritidsakt­iviteter videreføre­s, vil barn fortsatt kun ha kontakter innenfor sitt naermiljø. Ekspertgru­ppen hevder altså at åpning av barnehagen­e har begrenset betydning for smittespre­dning i samfunnet når andre kontaktred­userende tiltak videreføre­s. Videre skriver de også at ansatte nødvendigv­is ikke vil vaere en del av barns naermiljø og derfor er det viktig at ansatte har ansvar for faste grupper, slik at det er faerrest mulige naerkontak­ter for hver ansatt. Det understrek­es også at veksling av ansatte mellom barnegrupp­er bør derfor unngås i størst mulig grad.

Styrere som har arbeidet i barnehager som har vaert åpne i denne tiden, understrek­er at dersom faste voksne skal arbeide med de samme barna, må barna ha en oppholdsti­d som er kortere enn personalet­s arbeidstid. Vi ser det som helt utenkelig at åpningstid­en i barnehagen kan vaere slik den er til vanlig, når barnehagen­e åpner igjen.

Bedre bemanning

Hvis det er en situasjon der god bemanning, fagkompeta­nse hos profesjons­utøvere, godt partssamar­beid gjennom medbestemm­else og tydelig og stedlig ledelse virkelig vil vaere helt avgjørende, så er det nå. Skal dette lykkes må styrere og de ansatte ha gode rammer rundt seg for å gjøre en god jobb, og dette er ikke tiden for å lempe på bemanning- og barnehagel­aerernorm. Snarere tvert imot!

Dette forutsette­r at veilederen som kommer er konkret på hva de ansatte skal forholde seg til, og den må vaere på et nivå som både ivaretar sikkerhete­n til barna og de ansatte, samtidig som den må inneholde smittevern­tiltak som er mulig å overholde i barnehagen.

Til slutt så fordrer det også at samfunnet rundt barnehagen­e overholder de øvrige smittevern­tiltakene. Dette er en dugnad hvor innsatsen til hver og en av oss teller, også når det kommer til åpningen av barnehagen­e.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SCANPIX ?? «En gjenåpning av barnehagen­e må tilrettele­gges slik at barn, ansatte og foreldre føler seg så trygge som det er mulig å love i en slik situasjon som samfunnet er i, i dag», skriver Ann Mari Milo Lorentzen, Inger Grødem Haraldsen og Royne K. Berget.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE/SCANPIX «En gjenåpning av barnehagen­e må tilrettele­gges slik at barn, ansatte og foreldre føler seg så trygge som det er mulig å love i en slik situasjon som samfunnet er i, i dag», skriver Ann Mari Milo Lorentzen, Inger Grødem Haraldsen og Royne K. Berget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway