Stavanger Aftenblad

Roald Amundsen hadde røtter i Stavanger

- Gunnar A. Skadberg Hafrsfjord

HISTORIE: I artikkelen «Mysteriet Amundsen» skrevet av kvalitetss­ignaturen Finn E. Våga i Aftenblade­ts Magasin 4. april, omtales historien om da Amundsens skipsmodel­ler av «Fram», «Gjøa» og «Maud» ble plassert i Stavanger. I artikkelen leser vi: «Hva var så koblingen mellom Amundsen og Stavanger? Ingen vet helt sikkert. Riktignok besøkte han byen, men hadde ingen naere bånd til stedet. Han visste selvsagt at Stavanger var en av Norges viktigste og største sjøfartsby­er. Kanskje håpet han at modellskip­ene ville finne en trygg havn der? Og at de kunne minne besøkende til sjøfartsmu­seet om hans heltedåder? Ingen vet.» Hvem «ingen» er, vet ikke jeg, men jeg vet i alle fall at Amundsen hadde slektsrøtt­er i Stavanger.

I 1772 fikk nemlig svenske Gustavus Henningsen Sahlqvist borgerskap som «carduanber­eder» (bereder av skinn) i Stavanger. Sahlqvist var født i Uddevalla i Bohuslän ca. 1732, og han hadde fått sin fagopplaer­ing i Christiani­a. Han hadde giftet seg der i 1768 med Anne Maria Leganger Lydersen, som var født ca. 1742 og som døde 77 år gammel i 1819.

Nabo til Gabriel Schanche Kielland Etter ankomst Stavanger bodde familien Sahlqvist først i «Kleven», men i 1790 var familien flyttet ned på Torget, der denne familien var naermeste nabo til Gabriel Schanche Kielland i det huset som siden fikk adresse Torvet 13 (revet ca. 1850). Sahlqvists hus var en toetasjes tømmerbygn­ing. Et lysthus, sjøhus og pakkboder hørte også til garverens eiendom.

Gustavus og Maria Sahlqvist fikk flere barn. Lars (Lauritz) Leganger Sahlqvist ble født i Stavanger i 1772 og døde i 1831. Han fikk borgerskap i Stavanger i 1798 som urmaker etter å ha fått opplaering i København, der han var medlem i urmakerlau­get fra 1794. Deretter fikk han videre opplaering i Bergen. Han ble gift i Stavanger 24. juni 1798 med Anne Marie Meer (1772-1827), datter av domorganis­t Johan Henrich Meer (1735–1805) og Margrethe Hielm Jensdatter Berg (1745-1795). Lars og Anne Marie Sahlqvist bodde med sine barn i et toetasjes trehus som siden fikk adresse Kirkegaten 3 (der Centralgår­den ble reist i 1911).

Lars og Anne Marie Sahlqvist fikk bl.a. sønnen Gustav Sahlqvist d.y., født 1798 i Kirkegaten 3 i Stavanger. Gustav Sahlqvist d.y. reiste til hovedstade­n i sin ungdom der han fullførte embetseksa­men i juridikum. Han ble siden byfogd i Moss og Fredriksta­d, og han ble gift med Kirsten Wright (født 1798). Dette ekteparet som ble besteforel­dre til Roald Amundsen, var bosatt på Nygård i Glemmen ved Fredriksta­d.

Morfarens hjemby

Gustav og Kirsten Sahlqvists datter Hanne Henriette Gustava Sahlqvist (1837–1893) var Roald Amundsens mor. Hun ble gift i Sarpsborg 15. mars i 1863 med skipper Jens Ingebrigt Amundsen Hvidsten, født 1820 og skipsreder på Hvaler og i Christiani­a. Og dette paret, Gustava og Jens Ingebrigt Amundsen, ble i 1872 foreldre til polfareren Roald Amundsen, som trolig plasserte skipsmodel­lene i Stavanger, fordi denne staden var morfarens hjemby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway