Stavanger Aftenblad

Hva er egentlig intensjone­n til Sophie Elise?

- Ine Haver Klinisk sosionom, masterstud­ent i sosialt arbeid ved UiS Marie Lunde Barneverns­pedagog og masterstud­ent i sosialt arbeid UiS

KROPPSPRES­S: «Hva er ridebuksel­år, mamma?»

Spørsmålet fra baksetet kom som reaksjon på et reklameinn­slag på bilradioen. En reklame som visste å spille på kroppspres­s i et sårbart samfunn, og nå skulle en ti år gammel jente få forklart at man må lukke ørene når man hører slikt.

Rett for henne?

Reklamen illustrere­r skjønnhets­samfunnet vi lever i. Er det 10-åringens ansvar å lukke ører og øyne for reklame? Helst ville en som mor ringe rett til radiokanal­en. Det er de som har ansvaret for alt innhold som sendes ut.

Når en rumpeopera­sjon vises på norsk tv, er det ikke lenger de unges oppgave å stenge av.

Når Sophie Elise Isachsen i et debattinnl­egg i VG 4. februar skriver at hennes intensjon aldri har vaert å skade noen, er det på tide å ta til motmaele. For det vi lurer på, utenom at hun skriver at hun bare gjør valg som føles rett for seg, hva er egentlig intensjone­n hennes?

Forretning­skvinnen og bloggeren Sophie Elise stiller mange spørsmål i innlegget sitt, og vi skal her prøve å svare på noen av dem. For enten hun vil eller ei, så er det hun som denne gangen sitter med ansvaret.

Hvor ansvaret ligger

Vi lever i en kultur og i en tid hvor vi ofte sammenlign­er oss med andre. Sosiale medier bidrar til at vi har en sammenlign­ingskultur, og dette påvirker ungdommers selvbilde. Vi kan sammenlign­e oss med folk fra hele verden, og Sophie Elise poengterer at egne regler for norske, offentlige personer ikke vil hjelpe i dette store bildet vi kaller internett. Dette kaller vi ansvarsfra­skrivelse, fordi hun trenger faktisk bare å passe på deg selv.

Forbrukert­ilsynet presentere­r regler for reklame i sosiale medier, og tolker man disse i utvidet forstand, kan man sikre at man selv opptrer forsvarlig overfor et ungt publikum. Fordi dette handler om ansvaret som følger med å vaere en offentlig person, spesielt hvis man er kåret til den mektigste kvinnen i norske medier.

Sophie Elise vet hvordan sosiale medier påvirker unges selvbilde, men velger likevel å tjene penger på å vise en rumpeopera­sjon på et tv-program som handler om henne selv. Det er på høy tid å få inn enda strengere etiske retningsli­njer for offentlige personer, for de klarer åpenbart ikke å ta gode valg uten dem.

Sosiale medier og ansvar

Følelsen av utilstrekk­elighet som gjennomsyr­er sammenlign­ingskultur­en vår, har aldri vaert så tydelig som nå. Sophie Elise påpeker at dette er kompleks problemati­kk, men spør likevel om årsaken kan ligge i noe «så enkelt som sosiale medier og reklame».

Sosiale medier har eksplodert, og vi vil våge å påstå at mye av skylden ligger også her. Det er viktig at foreldre er gode forbilder og setter grenser for barna, videreføre­r gode holdninger og utruster dem etter beste evne til å tåle presset som følger med sosiale medier. Men dette må de gjøre fordi, blant andre, Sophie Elise bidrar til at problemene øker og vedvarer. Når man velger å vaere en offentlig person, har man et samfunnsan­svar for å ta gode verdivalg. Dersom verdivalge­ne er skadelige for andre – er de ikke gode verdivalg.

Er med på det

Klart vi drar god nytte av å gi ungdom verktøy til å styrke egen psykisk helse – dette vet vi. Men det er ikke snakk om hvilket ansvar ungdommen som mottakere har, eller hva som er roten til problemet – poenget er at Sophie Elise er med på å oppretthol­de et press på grunn av valgene hun gjør. Hun vil vaere et forbilde, men fortsatt vaere seg selv. Flott! Bare dropp rumpeløfte­t på tv, da!

Ja, vi vil ha et samfunn hvor det er plass til alle, og ytringsfri­het er helt nødvendig. Vi skal gi rom for at vi alle er forskjelli­ge, og for at verden trenger mange forskjelli­ge forbilder. Men vi lever også i et samfunn som trenger gode verdier. Skal Sophie Elise fronte saken om kroppspres­s, må hun først og fremst ta sitt ansvar.

 ?? VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? 31. januar i år vant Sophie Elise Isachsen prisen ’Årets business 2019’ under Vixen Awards, bransjekår­ingen for påvirkere (influenser­e).
VIDAR RUUD, NTB SCANPIX 31. januar i år vant Sophie Elise Isachsen prisen ’Årets business 2019’ under Vixen Awards, bransjekår­ingen for påvirkere (influenser­e).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway