Stavanger Aftenblad

«Spiller så jeg får frysninger»

-

KLASSISK CD: Vår klassisk-anmelder har dukket ned i nye album med klassisk musikk. Han dukker opp igjen med sterke anbefaling­er.

Arnfinn Bø-Rygg

Moszkowski/Horowitz, i Cziffras arrangemen­t av Rimskij-Korsakovs Humlens flukt, Feinbergs klaververs­jon av scherzoen fra Tsjaikovsk­ijs symfoni nr. 6, samt i sin egen glitrende konsertpar­afrase av Mozarts «Alla turca». Og denne virtuosite­ten var aldri anspent, men fullkommen­t ledig og avslappet.

Det fins mange ypperlige innspillin­ger av Schuberts sene Adur-sonate: av Brendel, Perahia, Uchida, Zimerman, Andsnes. Men Volodos overtrumfe­r dem alle. Den melankolsk-sørgmodige andantinoe­n (spor 2) har jeg aldri hørt vakrere. Så svakt lyder noen partier her at du knapt hører det, en makeløs pianissimo. I midtpartie­t i denne satsen bryter et musikalsk uvaer løs, mens sistesatse­n er full av finesser og eleganse. Det er som å høre denne sonaten for første gang.

Men enda mer – hvis dette «mer» er mulig – overrasker den lille menuetten i ciss-moll, D 600 (spor 7). Staccato-akkordene i venstre hånd får en romlig virkning som du skulle tro ikke var mulig, alt mens melodien i høyre hånd får en mirakuløs vakker utforming. Det er til å få frysninger av.

Jeg ville ha brukt ordet «magisk» her, hvis det ikke hadde vaert for at ordet dessverre er nedslitt gjennom uvettig bruk.

Hevder seg blant de beste

Schubert: Sonate c-moll, D 958, A-dur, D 959 og B-dur, D 960. Francesco Piemontesi, klaver. 2 cd-er. Utgitt på Pentatone.

Piemontesi­s tolkninger av Schuberts tre sene sonater er blant de beste som fins samlet på plate. Men sammenlign­er vi spillet i Adur-sonaten her med det til Volodos, blir forskjelle­n eklatant. Den langsomme satsen her (spor 6) klinger vakkert-vemodig, men den berører ikke slik som hos Volodos. Men å bruke Volodos som målestokk er nesten urettferdi­g. For Piemontesi spiller med hengivelse disse sonatene som den 31-årige Schubert skrev i sitt dødsår, 1828. Det er vanskelig å overhøre dødslengse­len i den langsomme satsen av den aller siste sonaten, den i B-dur (Cd2, spor2).

Brahms sine mange farger Brahms: De sene klaverstyk­kene, op. 116-119. Stephen Hough, klaver. Utgitt på Hyperion.

Brahms’ sene verk for klaver kalles gjerne for de siste monologer. Om Brahms kan vaere høstlig i enkelte satser fra symfoniene, så er han det til gagns her. Stykkene – Fantasier op. 116, Intermezzi op. 117, Klaverstyk­ker op. 118 og 119 – har hatt mange gode fortolkere, som f.eks. Wilhelm Kempff og Radu Lupu. Stephen Hough, som også har opptrådt her i byen, har tidligere spilt inn relativt ukjente virtuose stykker av f.eks. Hummel og gitt ut piano-albumer som sammenstil­ler briljante variasjone­r fra tidlig romantikk, salongstyk­ker og egne arrangemen­ter. Spillet hans er elegant, ofte kjøligpres­ist, med en virtuosite­t som naermest beveger seg «oppå» tangentene.

Brahms krever noe mer. Og det får han da også av Hough på denne cd-en. Alle mellomstem­mene hos Brahms kommer frem, uten at de fremheves spesielt; klangfarge­ne skifter, nesten umerkelig; den atmosfaeri­ske tettheten preger i saerlig grad stykkene op. 117 og 118, og klangen får den nødvendige sanselighe­t der det er påkrevd. Jo, denne Brahms-platen ville jeg ikke vaert foruten.

Mer enn pent og pyntelig

Bach: Seks partitaer. Angela Hewitt, klaver. Utgitt på Hyperion.

Jeg har tidligere syntes at Hewitt sitt Bach-spill, f.eks. i Goldbergva­riasjonene, har vaert for pent og pyntelig. Et perfekt pianistisk håndverk, men ikke mer. I motsetning til sin landsmann Glenn Gould unngår hun ekstremer i dynamikk, tempo og mellom staccato og legato. Men her, i Bachs partitaer, viser hun temperamen­t og kontrasten­e er store. Hadde det ikke vaert for Goulds ekstremt frie tolkning av sarabanden i den siste partitaen, ville hennes tolkning her (cd2, spor19) ha vaert eksepsjone­lt god. For denne uskyldige dansesatse­n gjør Hewitt på sitt Fazioli-flygel til et midtpunkt i verket, med sitt frie, fantasipre­gede spill, alle trillene og forsiringe­ne som blir en del av uttrykket i en sats som løftes opp mot det sublime.

 ?? MARCO BORGGREVE ?? Arcadi Volodos fra Russland imponerer med sin Schubert-tolkning.
MARCO BORGGREVE Arcadi Volodos fra Russland imponerer med sin Schubert-tolkning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway