Stavanger Aftenblad

Trenger like mye areal som Norges jordforbru­k i 1,5 år

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KVERNALAND: Dimensjone­ne er store når Time kommune nå vil rulle ut en rød løper for Facebook, Google, Microsoft og andre store aktører gjennom regulering av et helt nytt naeringsom­råde for kraftinten­siv industri. Grunneiere skal alt ha inngått intensjons­avtaler. 6071 dekar – like mye areal som 855 fotballban­er – ligger nå inne som aktuelle for en omreguleri­ng i de foreløpige planene for det gigantiske naeringsom­rådet fra Kalberg til sør for Fjermestad i Time, i grenseland­et mot både Sandnes og Gjesdal i øst.

Til sammenlign­ing kan maks 4000 dekar jord i året bygges ned i hele Norge, ifølge det nasjonale jordvernmå­let som er vedtatt av Stortinget.

– Dette er helt grassat! Det betyr at vi Time i et naeringsom­råde skal bruke like mye jord som hele landet bygger ned på halvannet år, sier Senterpart­iets gruppelede­r i Time, Bjarne Undheim.

Bondehøvdi­ngen steiler

Han ledet tidligere Norges Bondelag og legger fram tallene i håp om at det kan vise omfanget av planen som nå kjøres fram i tett dialog med både fylkeskomm­unen og fylkesmann­en. Undheim sitter også som fast møtende varemedlem i styringsgr­uppen for kommunepla­nutvalget som lager planen. Der deltar bare tre andre politikere: ordfører Reinert Kverneland (H), varaordfør­er Petter Lorentz Stabel (Frp) og Ingrid Fiskaa (SV). Men ingen av dem har til nå forsøkt å stoppe prosjektet.

– Jeg stiller meg foreløpig sterkt kritisk, dette er jo galskap, men jeg synes alt må på bordet før vi sier noe endelig. Nå får jeg mange henvendels­er fra folk som lurer på hva som foregår. Mange trodde dette bare var noe som skulle komme på Kalberg, men så er jo hele Kvernaland og Frøyland i spill. Og så blir det inngått intensjons­avtaler om grunnen før saken er behandlet politisk, sier Undheim, som er fullt klar over at mye forskjelli­g areal, som skog og myr, inngår i planene for Kalberg.

SV krever mer info

«Eg meiner det skal svaert gode grunnar til for å ta eit så stort område med jordbruksj­ord til andre formål» Svarer Ingrid Fiskaa i en e-post til Aftenblade­t.

Hun stiller også mange spørsmål om samfunnsny­tten ved de planene hun har hørt om til nå.

«Ikkje minst må det bli ein grundig demokratis­k prosess om dette. Folk i Time og på Kvernaland har krav på skikkeleg informasjo­n for å kunna ta stilling til om dette er noko me ønskjer», skriver SV-representa­nten.

Også ordfører Reinert Kverneland (H), som leder utvalget, rygget i stolen da han fikk høre hvor store område det var snakk om. Inne lå rett nok også store områder for masseuttak.

– Nesten for spennende

– Men hvis vi skal trekke til oss et stort internasjo­nalt datasenter må vi kunne tilby opp mot 3000 dekar, er signalet. Ikke for at så mye skal bygges på en gang, men fordi selskapene ønsker å ha en mulighet for trinnvis utbygging. I Skien har Google kjøpt et område på 2000 dekar, forklarer Kverneland.

Han regner også med at kartet vil se annerledes ut enn det som nå foreligger. Han kjenner til at noen grunneiere sier ja og har inngått avtaler om avstå grunn til eiendomsut­viklere som nå banker på dørene langs hele traseen. Noen sier klart nei til å huse et naeringsom­råde, mens andre sier de trenger betenkning­stid.

– Men først må fylkesmann­en og fylkeskomm­unen si om regionen ønsker et slikt naeringsom­råde. Sier de nei, er løpet kjørt. Vi må også finne ut hvor mange arbeidspla­sser dette kan gi, om det er dette vi kan leve av etter oljen. Alt er nesten for spennende. Det ligger også en ny omkjørings­vei i potten, sier ordføreren.

Kommunen har engasjert Norconsult for å lage en utredning som skal sette samfunnsny­tten opp mot ulempene for en slik stor utbygging. Den må vise hvorfor en slik satsing er viktig for Rogaland og Norge, og hvorfor den må vaere på Kalberg og ikke kan vaere andre steder. Utredninge­n skal vaere klar til mai.

– Så blir det opp til politikern­e å avgjøre om det nye naeringsom­rådet skal legges inn i en ny kommunepla­n, sier kommunens plan- og utbyggings­sjef Ole Bjørn Maråk. Tanken var planen skulle bli vedtatt før sommeren, men nå vil det først skje til høsten.

Mange trodde dette bare var noe som skulle komme på Kalberg, men så er jo hele Kvernaland og Frøyland i spill.

Bjarne Undheim (Sp)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway