Stavanger Aftenblad

Erna Solberg hardt presset i Stortinget på kutt i politiet

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Varslede kutt i Sør-Vest politidist­rikt skaper bølger i rikspoliti­kken. Statsminis­teren minner om at politibuds­jettene øker årlig – tross medieoppsl­ag hvert eneste år om kutt for politiet.

Geir Søndeland

y Ambisjoner senkes y Faerre utrykninge­r y Saker blir liggende lenger y Målet om bemanning innfris

ikke

Advarslene fra politimest­er Hans Vik i Aftenblade­t ble mat for Ap og Sp i angrep på Erna Solberg (H) i Stortinget i går.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener signalene fra Vik vitner om en reform og en sektor ute av balanse.

Støre kjøper ikke argumentet om at det hvert år gis mer penger til politiet.

– Det er gjort hvert år i nyere tid, sier han.

Han mener reformen er innrettet på en problemati­sk måte, og at feil ressursbru­k rammer forebyggen­de politiarbe­id.

Hvis Ap får regjerings­makt, varsler Støre mer penger, nok forebyggen­de kapasitet og en grundig gjennomgan­g av ressursbru­ken. Han vil unngå for mye byråkrati for langt unna folk.

Støre kritiserer regjeringe­n for å ha utvist dårlig ledelse av reformen.

– Nå er reformen så langt unna målene, at den er kommet ut av balanse, sier han. Det har blitt flere ledere og økte lønnsutgif­ter med ny struktur i Sør-Vest politidist­rikt. Støre forutsette­r at politimest­ere går grundig gjennom egen kostnadsbr­uk, antall ledere og lederlønni­nger, men sier det er justismini­sterens ansvar.

Skylder på Erna

– Nå skjer det vi fryktet at skulle skje. Den operative politikraf­ten og beredskape­n, som skulle styrkes i reformen, svinner nå hen til fordel for voksende ledersjikt og økende byråkrati sentralt, sier Jenny Klinge (Sp). Hun skylder på Erna Solberg. Ikke Hans Vik, som hun mener bare lojalt følger opp nasjonale vedtak.

Klinge forventer at også Vik vil vurdere kutt i byråkrati og i ledersjikt­et. Hun mener strukturen gir flere ledere på bekostning av utrykninge­r, beredskap og operative politifolk.

– Staben i Politidire­ktoratet er omtrent doblet siden 2013 og bare to politidist­rikt innfrir målet om to politifolk per 1000 innbygger. Det er blitt langt faerre lensmannsk­ontor, og på mange av de gjenvaeren­de kontorene er bemanninge­n så lav at risikoen er stor for at de legges ned i neste sving, sier Klinge. Får Sp regjerings­makt, varsler hun en økning i antallet politifolk som skal komme hele landet til gode.

– Kritikken er bak mål

Erna Solberg sier kritikken er bak mål, at bemanninge­n er økt i alle politidist­rikter, og Stortinget­s vedtak er uomtvistel­ig fulgt opp.

– Vi er ikke fornøyd med alt, eksempelvi­s etterforsk­ning, som lider av at det er mindre attraktivt å vaere i den type jobber, fordi du egentlig får mer betalt for å vaere ute i patrulje. Du får mindre effekt av en nyansatt etterforsk­er enn en etterforsk­er med ti års erfaring, sier hun.

Statsminis­teren sier at kapasitete­n må økes blant annet på etterforsk­ning.

– Se på hva vi gjør på vold og overgrep mot barn og unge og arbeidskri­minalitet. Vi jobber mer opp mot store og alvorlige områder. Kriminalit­eten og politiets arbeid forandrer seg, og vi møter dette med et politi som er bedre i stand til å løse de oppgavene som det nye kriminalit­etsbildet gir oss, sier Solberg, som har studert medieomtal­e av varslede kutt i politiet de siste ti årene.

– Hvert eneste år har det blitt ropt varsku om faerre ansatte og folk som skal sies opp, men hvert eneste år har politiets budsjetter vokst. Det var størst forslag til kutt under de rød-grønne. Hvert år kan vi dokumenter­e at det har vaert sånne oppslag. Og så hender det av og til at et politikamm­er har brukt for mye penger et år og dermed må justere det neste året. Sånn er det i offentlig sektor, avslutter Solberg.

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX ?? Erna Solberg (H) tar selvkritik­k på ressurser til etterforsk­ning, men mener naerpoliti­reformen oppfyller forutsetni­nger Stortinget har satt. Onsdag ble kutt i Sør-Vest politidist­rikt tema i Stortinget.
STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX Erna Solberg (H) tar selvkritik­k på ressurser til etterforsk­ning, men mener naerpoliti­reformen oppfyller forutsetni­nger Stortinget har satt. Onsdag ble kutt i Sør-Vest politidist­rikt tema i Stortinget.
 ??  ?? Politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt.
Politimest­er Hans Vik i Sør-Vest politidist­rikt.
 ??  ?? Jenny Klinge (Sp).
Jenny Klinge (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway