Stavanger Aftenblad

Apply passerte 2 milliarder kroner for første gang i fjor

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

FORUS: Om få år kommer Apply til å vaere et langt større selskap enn i dag, mener toppsjef Karsten Gudmundset.

– Dette er veldig bra! Jeg er svaert positiv, og det sier jeg ikke fordi jeg må, sier Gudmundset.

I går morges ble det kjent at Hitecvisio­n avlyser planene om å selge Apply og 19 andre oljeservic­ebedrifter. Istedenfor etableres industriko­nsernet Moreld med totalt 3600 ansatte.

Apply blir den store muskelen i det nye konsernet. Selskapet har mer en dobbelt så høy omsetning og flere ganger så mange ansatte som neste selskap på listen.

– Framover kan vi utvikle oss og samarbeide med søstersels­kapene i langt større grad enn da alle var til salgs.

Satser på grønn energi

Etter at Hitecvisio­n i oktober 2018 meldte at en rekke oljelevera­ndører skulle selges, har det hersket usikkerhet rundt veien videre. Situasjone­n gjorde det vanskelig å samarbeide fullt ut med de andre selskapene.

Men nå er det altså nye tider. – Vi får en helt annen slagkraft i markedet. Ved å kombinere selskapene kan vi gi et langt bredere tilbud enn vi klarer alene. Spesielt innenfor vedlikehol­d og modifikasj­on av offshorean­legg, sier Gudmundset.

I samarbeid skal det også ses mot nye markeder, som energieffe­ktiviserin­g og havvind.

Spår stor vekst

Nå starter jobben med å selge inn den nye forretning­smodellen overfor de ansatte.

– Jeg kommer til å understrek­e at vi som selskap er veldig positive. Dette sikrer jobbene her og fører til flere ansettelse­r.

– Vi ser for oss at Apply om få år vil vaere et langt større selskap enn i dag, sier Gudmundset.

Og blant de ansatte blir nyheten godt mottatt. Åshild Svennevik og Thomas Johansen har jobbet i bedriften i henholdsvi­s 20 og 16 år og represente­rer de ansatte i styret.

– Dette er veldig spennende, sier Svennevik.

– Det er en bekreftels­e på at eierne har tro på bedriften. Det er veldig bra for oss som jobber her. Hitecvisio­n har vaert en god eier og fikk oss gjennom oljekrisen. Vi er glad for at de blir med videre, sier Johansen.

Bikket 2 milliarder

Som mange andre oljelevera­ndører fikk Apply store problemer under oljekrisen.

Fra 2014 til 2016 falt inntektene med 37 prosent, og på tre år var det samlede underskudd­et nesten 300 millioner kroner. Flere hundre medarbeide­re måtte gå. På bunnen for noen år siden hadde virksomhet­en knapt 700 ansatte, men i dag er antallet 1200.

– Det var veldig kjedelig å se gode kolleger forsvinne, men desto hyggeliger­e å se mange komme tilbake. Nå er det optimisme igjen her, sier Johansen.

I fjor ble omsetninge­n den høyeste noensinne. For første gang passerte inntektene 2 milliarder kroner, opp fra 1,7 milliarder i 2018.

– Det er jo en milepael. Det bidrar til at vi blir sett på som en betydelig aktør, noe som er viktig for oss, sier Gudmundset.

Svakere lønnsomhet Selskapet har nå en ordrebok på rundt ni milliarder kroner, som blant annet inkluderer store rammekontr­akter for vedlikehol­d med oljeselska­pene Equinor, Vår Energi og Lundin.

Selv om inntektene har vokst raskt, er ikke utviklinge­n like oppløftend­e på bunnlinjen. Resultatet før skatt endte på 98 millioner kroner, mot 96 millioner i 2018. Det betyr at Apply sitter igjen med knapt 5 kroner for hver hundrelapp som kommer inn. På toppen var tilsvarend­e tall 13 kroner.

– Tallene reflektere­r situasjone­n i markedet. Det er krevende konkurrans­e og pressede marginer i mange av kontrakten­e våre, sier Gudmundset.

Mange oljelevera­ndører er i samme situasjon. De hadde dårlige kort på hånden da nye avtaler ble signert under oljekrisen og preges fortsatt av det. I tillegg viser Gudmundset til kostbare investerin­ger i ny teknologi og tiltak for å drive mer effektivt. Det mener han også er avgjørende for å bedre lønnsomhet­en framover.

– Med dagens konkurrans­esituasjon er prisene omtrent gitt. Derfor må vi hente marginer i måten vi jobber på, sier Apply-sjefen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Toppsjef Karsten Gudmundset, fra venstre, Thomas Johansen og Åshild Svennevik er fornøyde med at Hitecvisio­n nå fortsetter som Apply-eier.
KRISTIAN JACOBSEN Toppsjef Karsten Gudmundset, fra venstre, Thomas Johansen og Åshild Svennevik er fornøyde med at Hitecvisio­n nå fortsetter som Apply-eier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway