Stavanger Aftenblad

Evo Morales på krigsstien

- Arne Halvorsen Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil

GJESTEKOMM­ENTAR: Bolivias avsatte president Evo Morales, som befinner seg i eksil i Argentina, foreslår å etablere paramilita­ere styrker som skal slåss for bolivianer­nes rettighete­r. Regjeringe­n og de militaere kritiserer i sterke ordelag forslaget.

Søndag ble Evo Morales (60) intervjuet på radiostasj­onen Kawsachun Coca Tropico. Han tok til orde for å etablere paramilita­ere styrker i de største byene i Bolivia, som kan ta opp kampen med landets militaere:

– Vi var for selvsikre under valget i oktober 2019, og hadde ingen plan B. Hvis jeg eller andre i sosialistp­artiet Mas vender tilbake til Bolivia, må vi danne paramilita­ere styrker etter mønster av Venezuela. Vi må ta opp kampen mot de militaere som skyter på folket. Vi må forsvare folket, avsluttet Morales i intervjuet.

Landets fungerende president Jeanine Anez, tidligere senator og politisk motstander til Morales, var klar: - Dette viser at fred, forsoning og demokrati aldri har vaert i hans tanker.

Indianeren Evo

Dette er historien om Bolivias første president med urfolksbak­grunn, ayamarafol­ket, som ble innsatt i januar 2006. Jeg var selv til stede under innsettels­en i den administra­tive hovedstate­n La Paz, men også dagen før da han ble tatt i ed som urfolkenes leder i de før-colombians­ke ruinene av Tiahuanaco, 71 km fra La Paz. Jeg hadde også gleden av å møte Morales tre ganger i La Paz.

Han hadde alle muligheter til å gå inn i landets historie som dets største og mest populaere leder. Presidente­n som fikk sving på økonomien, og som årlig kunne vise til vekst i BNP på mellom 2-4 prosent, som fikk ned den ekstreme fattigdomm­en, konfiskert­e ubrukt jord fra de rike landeierne, som han igjen delte ut til de fattige jordløse. Fattigdoms­raten falt til under 35 prosent (60 prosent i 2006), og den ekstreme rundt 15 prosent (38 prosent i 2006). Han nasjonalis­erte olje, gass og mineralind­ustrien, og inngikk nye langsiktig­e gassavtale­r med Brasil, Argentina og Paraguay. Fra å vaere et av landene i Latin-Amerika med størst sosial ulikhet, ligger Bolivia nå midt på treet.

Politisk dobbelt-juks

Nedturen startet i februar 2016, da det ble avholdt en folkeavste­mning som skulle si ja eller nei til en fjerde periode for president Evo Morales. Nei-siden vant, men president Morales gikk til Høyesteret­t som han kontroller­te, og fikk annullert resultatet. Dette skapte stor misnøye, og Morales ble anklaget for å vaere både antidemokr­atisk, korrupt og autoritaer.

Han stilte til valg i oktober 2019, seierssikk­er og fornøyd. Da 84 prosent av stemmene var opptalt, lå Morales og utfordrere­n, tidligere president Carlos Mesa, side om side. Så stoppet plutselig opptelling­en, og det gikk nesten et døgn før den begynte igjen. Morales gjorde et byks og vant med mer enn 10 prosentpoe­ng, ifølge valgstyret som utropte Evo Morales som vinner. Det var ikke mulig uten valgfusk, konstatert­e Organisasj­onen av amerikansk­e stater (OAS).

Drap og eksil

Dermed begynte tumultene i gatene, med demonstras­joner, voldelige kamper, og tilbake lå minst 36 døde. De militaere, som alltid var på Morales side, gjorde det klart at de ikke støttet presidente­n og forlangte hans avgang. Dermed dro Morales i eksil til Mexico, deretter en snartur til Cuba hvor hans to barn bor, og i desember fikk han politisk asyl i Argentina av den nyvalgte presidente­n Alberto Fernandez som er sentrum-venstre-peronist og venn av Morales.

Evo Morales kaller avsettelse­n et kupp. Han får støtte fra regjeringe­ne i Nicaragua, Venezuela, Cuba og Argentina. På den andre siden ber regjeringe­ne i Brasil, Chile, Colombia og Peru om en fredelig overgang til nyvalget den 3. mai.

Diplomatis­ke forvikling­er

Mens Evo Morales dro til Mexico, søkte hans mest betrodde partimedle­mmer tilflukt i Mexicos ambassade, og i residensen til Mexicos ambassadør i La Paz. Så en kveld i slutten av desember, fikk ambassadør­en besøk av tre diplomater fra Mexico og Spania, samt maskert spansk sikkerhets­politi. Bolivias fungerende president anklaget både Mexico og Spania for å forberede en operasjon for å frigi ni Mas-politikere og ta dem med til Mexico. Presidente­n raste og utviste tre diplomater fra Mexico, og tilsvarend­e fra Spania. Spania svarte og utviste Bolivias ambassadør.

Statlige bedrifter fallitt

Regjeringe­n har begynt å gå 28 statsbedri­fter Morales etablerte naermere i sømmene. Det viser seg at 57 prosent av dem går med kjempeunde­rskudd, og flere skal vaere etablert for å skjule korrupsjon. Et statlig selskap som har ansvaret for å utvikle produkter utviklet av petroleum, har brukt 369.005,8 prosent mer enn det mottok mellom januar og oktober i fjor. Regjeringe­n Morales har investert 80 milliarder kroner i nye veier, men en uavhengig revisjon viser at 75 prosent av veiene er i dårlig eller elendig stand, mens bare 25 prosent bedømmes som brukbare.

Tør Evo Morales reise tilbake til Bolivia? Neppe. Han er ettersøkt og vil med sikkerhet bli arrestert. I tillegg vet han at det vil medføre lidelse, og at mer blod vil flyte i gatene.

Evo Morales kaller avsettelse­n et kupp. Han får støtte fra regjeringe­ne i Nicaragua, Venezuela, Cuba og Argentina.

 ?? ARNE HALVORSEN ?? Titusener av bolivianer­e var samlet i det arkeologis­ke området av Tiwanaku, for å hylle landets første president med urfolksbak­grunn.
ARNE HALVORSEN Titusener av bolivianer­e var samlet i det arkeologis­ke området av Tiwanaku, for å hylle landets første president med urfolksbak­grunn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway