Stavanger Aftenblad

Fagforenin­gstopp kom med uvanlig hyllest til Ptil

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

STAVANGER: Safeleder Hilde-Marit Rysst mener Ptil har skjerpet seg etter flengende kritikk i fjor.

Torsdag hadde Petroleums­tilsynet (Ptil) sin årlige oppsummeri­ng av fjoråret og utsiktene framover. I seansen ble en rekke temaer knyttet til sikkerhete­n på norsk sokkel belyst.

Mot slutten fikk salen ordet, og da reiste forbundsle­der Hilde-Marit Rysst i Safe seg og kom med en spontan hyllest til Ptil.

– Jeg er litt stolt av dere, sa Rysst.

Tilliten er forbedret

Det er ikke dagligdags fra den kanten. Fagforenin­gene er vaktbikkje­r overfor Ptil og har oftere kritisert tilsynet for å gjøre for lite.

Som da Riksrevisj­onen i fjor kom med en knusende dom og krass kritikk: y Ptil hadde liten påvirkning på

selskapene­s sikkerhets­arbeid. y Selskapene rettet ikke opp feil og regelbrudd som Ptil påpekte. y

– Tilsynet har fått en arbeidsord­re, og nå forventer vi at tilsynssje­f Anne Myhrvold følger dette opp, uttalte Rysst da rapporten ble offentligg­jort.

Og ett år senere mener hun altså at Ptil har gjort nettopp det. Safe-ledelsen får tilbakemel­dinger på at sikkerhete­n følges opp langt bedre enn tidligere.

– Tilliten var skadet, men nå er den bedre, sa Rysst til forsamling­en torsdag.

– Har tatt grep

Ptil-sjef Anne Myhrvold vedgår at kompliment­ene kom litt uventet.

– Vi får både ris og ros, men det er ikke så ofte vi får denne typen direkte tilbakemel­dinger. Jeg er imidlertid veldig glad for det. Vi samarbeide­r godt med alle fagforenin­gene og har en åpen tone. Jeg setter pris på det Hilde-Marit sa der, sier Myhrvold til Aftenblade­t.

– Er du enig i at dere har skjerpet dere?

– Vi har tatt grep, og det har jeg vaert klar på. Vi var ikke enige i alle detaljer i rapporten og mener fortsatt at arbeidet vårt hadde og har effekt. Men vi måtte tenke nøyere på hvordan vi kan bidra, sier Myhrvold.

Reagerer tydeligere

Hun peker blant annet på at tilsynene har blitt spissere og går dypere inn i enkelte detaljer. Myhrvold viser til at det er funnet flere avvik enn tidligere og at reaksjonsm­idlene blir brukt oftere.

– Finner vi gamle avvik som ikke er korrigert, er det uakseptabe­lt. Da gir vi pålegg til selskapene. Det er en tydeligere reaksjon, og det skulle bare mangle.

Håkon Aasen Bjerkeli er forbundsse­kretaer for helse, miljø og sikkerhet i Industri Energi. Også han mener situasjone­n er blitt bedre det siste året.

– Jeg kan fint støtte opp om noe av det Rysst sa, sier Bjerkeli, som også var til stede under møtet torsdag.

Fortsatt bekymret

– Vi merker at Ptil har tatt grep. Jeg setter spesielt pris på at de viser en viss ydmykhet og innrømmer at en del av kritikken var på sin plass, sier han.

– Vi ser at det har skjedd noe. Ptil gir større oppmerksom­het til områder de ikke var så opptatt av tidligere. Og de kommer med spørsmål som ikke ble stilt før, sier Bjerkeli.

Likevel understrek­er han at det ikke er noen grunn til å slå seg til ro med de forbedring­ene som er gjennomfør­t.

– Det skyldes det som har kommet fram under tilsynene. Når Ptil går i dybden, dukker det opp forhold som aldri skulle vaert der. Funnene er alvorlige, og derfor er vi ikke beroliget. Man kan jo lure på hva mer som ligger der, sier Bjerkeli.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Anne Myhrvold, til venstre, og Hilde-Marit Rysst under oljemessen ONS i 2018.
JON INGEMUNDSE­N Anne Myhrvold, til venstre, og Hilde-Marit Rysst under oljemessen ONS i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway