Stavanger Aftenblad

Rogaland kan klare det igjen

-

LEDER: Vi må slutte å sette olje og klima opp mot hverandre. Rogaland har muligheten til å lykkes med begge deler.

«Selvfølgel­ig er vi stolte av oljå. Men mange av oss kjenner på at hvis vi viser for stor vilje til å nå klimamålen­e, blir vi fort stemplet som om vi er mot oljå. Og det gjør at ingen tør å satse», sa fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) da hun åpnet Solamøtet i går.

Solamøtet er en samlingspl­ass for toppolitik­ere og regionale naeringsli­vstoppper. Tema i år var «Rogaland griper muligheten­e».

Chesak var tydelig på at å drive med en slags proteksjon­isme for oljeindust­rien opp mot klima, setter en demper for det som er mulig å få til i denne regionen.

«Hvem er det som vinner på denne polariseri­ngen? I allefall ikke Rogaland. Det kan heller stoppe oss fra å gjøre noe nå. Hvor er entusiasme­n som vi var avhengige av for å skape oljeeventy­ret?», sa fylkesordf­øreren.

I SR-Banks konjunktur­barometer for januar 2020 sier bedriftene at baerekraft kommer stadig høyere på agendaen. Andelen bedrifter som nå svarer at baerekraft er noe eller svaert viktig strategisk sett, er på 87 prosent.

Bedriftene i Vestland-fylke er over gjennomsni­ttet, mens bedriftene i Rogaland er under, heter det i rapporten.

«Når lønnsomhet­en i kjente naeringer er god, er det ikke gitt at bedriftene velger å satse i nye markeder. Saerlig ikke når tilgangen til arbeidskra­ft er begrenset.»

Norsk olje og gass publiserte nylig sin årlige rapport. Der skrev de at de tror oljeinvest­eringene på norsk sokkel vil øke i år og neste år. Men så er det slutt. Etter det mener bransjeorg­anisasjone­n at toppen er nådd.

Etter 2020 faller investerin­gene i olje og gass markant som følge av få store utbygginge­r, ifølge prognosene. Olje- og gassproduk­sjonen vil naturlig falle i årene som kommer. Ifølge Equinor vil produksjon­en på norsk sokkel uansett bli halvert innen 2050, selv om bransjen gjør alt den kan for å motvirke fallet.

I tillegg er det så mange store endringer i EU nå med deres nye klimaplane­n «Green deal» at endringene i energimark­edene kan komme raskere enn vi tror.

«Alt er på plass for at Rogaland skal ta en ledende posisjon. Men da må vi bestemme oss for å satse», sa Chesak.

Fylkesordf­øreren har helt rett i at vi må slutte å sette hverandre i bås, og heller samarbeide om løsningene for framtiden.

Vi kan stikke hodet i sanden, eller så kan vi begynne å tenke på framtiden. Rogaland har klart det før. Og hvis vi jobber sammen, vil vi også klare det denne gangen.

Fylkesordf­øreren har helt rett i at vi må slutte å sette hverandre i bås, og heller samarbeide om løsningene for framtiden.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fylkesordf­ører Marianne Chesak mener vi må begynne å snakke sammen for å finne løsningene for framtiden.
JON INGEMUNDSE­N Fylkesordf­ører Marianne Chesak mener vi må begynne å snakke sammen for å finne løsningene for framtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway