Stavanger Aftenblad

– Greta Thunberg er sint. Jeg er rasende

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Skipsfart- og oljepioner Fred. Olsen krever klimahandl­ing nå før verden styrer inn i det han kaller en ekte syndflod.

Geir Søndeland

Lidenskape­n for klimaet naermest lyser ut av den 90 år gamle skipsreder­en.

Fred. Olsen er en av Norges mest betydnings­fulle personligh­eter innen blant annet offshore, olje og gass, industri, skipsfart og eiendom. Han var imidlertid tidlig ute med å satse på fornybare naeringer.

Lenge før «klimaprins­esse» Greta Thunberg og verdensoms­pennende demonstras­joner, skrev Olsen følgende:

«Hvor lenge Norge kan leve fett på oljeinntek­tene, avgjøres ikke bare av hvor mye som ennå ikke er pumpet opp, men også av utviklinge­n av fornybare energikild­er.»

Det kom frem i et brev til davaerende finansmini­ster Karl Eirik Schjøtt-Pedersen om oljefondet­s disponerin­ger, skrev Dagbladet i 2001.

Fred. Olsen slo fast at en massiv satsing på fornybare energiform­er kunne bli absolutt nødvendig for å bevare miljøet. Entusiasme­n har ikke stilnet siden da.

Grønn skipsfart

– Hva bør Norge som olje- og energinasj­on gjøre? Bør man la noe kommersiel­t drivverdig olje og gass ligge?

– Det kommer til å skje i alle tilfeller, sier mannen, som sjelden gir intervjuer.

– Kan skipsfarte­n bli virkelig grønn?

– Den er nødt til å bli grønn. Det er ikke noe spørsmål en gang, sier Olsen.

Aftenblade­t har fått en kvote på to spørsmål, og kvoten er nå oppbrukt og vel så det. Så sier Fred.

Olsen at han glemte å si en ting:

– Greta Thunberg er sint. Jeg er rasende, sier han til Aftenblade­t.

Milliardae­ren, listet hos Kapital med 8,9 milliarder i netto formue i høst, husker selv starten på det norske oljeeventy­ret med virksomhet «på en liten holme utenfor Stavanger.»

Til forsamling­en hos Rederiforb­undet forteller han om starten på oljeeventy­ret i Norge.

– Vi vet hvordan det var. Det var en kamp for å bygge ut, selv om folk ikke vil tro det nå. Men det var det, sier Olsen.

– Å komme ut av olje ... Det er problemet vårt. Et kjempeprob­lem, sier han.

Stigende havnivå

Fotavtrykk­et er fortsatt betydelig i Stavanger-regionen.

Eksempelvi­s het det børsnotert­e morsselska­pet til Dolphin Drilling «Fred. Olsen Energy» inntil slutten av 2018.

Riggselska­pet satt med betydelig gjeld da olje- og gassmarked­et kollapset i 2014. Det skapte en krevende situasjon for selskapet i årene som fulgte. Fred. Olsen-systemet hadde lenge vaert største eier, men ga i januar i år beskjed om at det ikke var aktuelt å bruke mer penger på selskapet.

Olsen peker på motkrefter, en «voldsom brems», i det grønne skiftet:

– Det skal veldig mye til at oljeselska­pene skal greie det. Det er ingen der som vil ha endringer inni seg, sier Olsen og prikker med pekefinger­en sin på hjertet sitt. Han advarer mot at havnivået kan stige betrakteli­g allerede dette århundret, sier han fra podiet.

– Det er gildt når skip kan gå i Nordøstpas­sasjen, men ikke fullt så gildt når det ikke er noen havner igjen etter at havnivået har steget som en følge av issmelting­en, sier han til Aftenblade­t.

– Syndflod

– Vi kaller det syndfloder, og det er det vi nå er på vei inn i. Dette

er en ekte syndflod. I antikken trodde man at syndfloden kom fordi man hadde oppført seg dårlig overfor guder. Nå kan vi se at nå har vi gjort det, eller i det minste er i ferd med å gjøre det, sier Olsen.

– Må ha vindmøller Shippingne­storen tror fort at flytende hydrogen kan bli løsningen for grønn skipsfart. Batteritek­nologi gir håp, men utfordring­en er å lage kraftige nok batterier slik at skip kan gå over lengre distanser. Olsen ønsker også satsing på sol og land- og havvind.

– Norge må eksportere store mengder elektrisit­et for å klare trøkket når oljen forsvinner. Da er vi avhengig av et fungerende marked og nettforbin­delser til og nedover kontinente­t som kan håndtere dette. Vi må inn i det, og vi må bygge, sier han.

– Vi må ikke tro at dette er noe som kan bare tas ut av luften. Vi må ha et norsk miljø som skjønner at vi må ha vindmøller, sier han.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? Kristin Halvorsen (direktør for Cicero), Fred. Olsen og Harald Solberg (administre­rende direktør i Rederiforb­undet) avbildet i Rederiforb­undets lokaler i Oslo sentrum i går.
GEIR SØNDELAND Kristin Halvorsen (direktør for Cicero), Fred. Olsen og Harald Solberg (administre­rende direktør i Rederiforb­undet) avbildet i Rederiforb­undets lokaler i Oslo sentrum i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway