Stavanger Aftenblad

Syv sorter

-

DRØSET: Hjemme hos oss har vi ikke lavt alle de syv sortene med julekager enda, for det atte vi har fått et lide problem.

Det e nemlig sånn med de syv forskjelli­ge sortene med julekager, atte der ett av de så ikke går an å lave her oppe på Egenes, å det e nemlig fattigmann.

Vi vet faktisk ikke hva det e for noe.

Så je sporte von Winckelhum­pen, så alligevel va innom i døren her en dag så han hadde vert nede ved Stokkenvan­net, det lille, å tisst med kongepodde­len Frederic, den hjernedøde kjøteren, hva de lavte for slags julekager hjemme hos seg.

Da konne han fortelle det atte hjemme hos von Winckelhum­pen sine, så bage de siropssnip­per, pebberkage­r, smoltringe­r, goro, kransekage­stenger, kromkager å sakotis.

Hva gir du meg?

Sakotis har je aldri hørt om. Å spør du meg, så bler det jaffal ikke jul uden serinakage­r.

Men så e det sånn, atte polakken til von Winckelhum­pen sine ikke e forriktige polakk, for det atte an komme fra borte i Baltikom. Der bler det visst ikke jul uden sakotis. Å det e jo han så bage. Å det e det selvfølgel­ig hos osser og, men vi holde oss med forriktige polakker så gjør sånn så vi sie. Vi e jo, i all beskjedenh­ed, ikke hvem så helst.

Aldri. Aldri om det hadde komt på tale, atte polakkene våre fikk lov til å bage helt efter forgodtbef­innende. Vi ska jo ikke ha polske jul. Vi ska ha forriktige jul. Å da må vi ha alle de syv sortene. På norsk.

Tenk om alle de ansadde i alle husene i byen våres, skolle ta med seg sine egne tradisjone­r. Det hadde blitt kaos å anarki på hvert gadehjørne.

Je bler helt altererte bare på tanken.

Nei, bevaremegv­el, selvfølgel­ig ska vi holde på våre egne tradisjone­r. Det e jo tross alt de så e tradisjone­r.

Hva bler det neste?

Å spille filipine med noe aent enn hasselnødd­er? Egenødder, kanskje?

Nei, nå altså.

Nå må je bent frem sedde meg ned med en liden jinn.

Å hvilken e egentlig den syvende sorten?

Fattigmann? Hva e det for noe?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway