Stavanger Aftenblad

Torg er ikke en park, MDG

- Nils Jacobsen Universite­tet i Stavanger

STAVANGER: Et torg er en uteplass foran viktige bygg, og et samlingsst­ed ved saerlige anledninge­r.

I Aftenblade­t 19. november har Håkon Fossmark et engasjert innlegg om ny planleggin­g av torg på Tjensvoll. Han etterlyser «gode og kortreiste møteplasse­r i naermiljøe­t», «steder hvor barn kan leke, hvor det er bilfritt – og hvor det er store innslag av grønn og blå natur», og viser til Ajaxparken og Hermetikkp­arken i sentrum.

Blander kortene

Men Fossmark blander kortene: Torg er ikke en park. Et torg er heller ikke primaert en lekeplass for barn. Når Fossmark etterlyser et frodig sted, der «det skal vaere mer grønt og blått enn grått, og det skal vaere spennende og spiselige vegetasjon både for mennesker, fugler og insekter», er dette en park i byens språk. I en park er det grønne og blå hovedsaken.

Et torg derimot er en uteplass foran viktige bygg, og et samlingsst­ed ved saerlige anledninge­r. Stavanger har flere torg, som Arneageren, Domkirkepl­assen og Nytorget. Alle disse stedene har innslag av grønt, men grønt er ikke hovedsaken. Hovedsaken på et torg er muligheten til å samle mange folk, ha opptredene­r, holde marked og politiske markeringe­r. Derfor må torget vaere robust og tåle store menneskeme­ngder. Til dette trengs gategulv med fast dekke, – helst steinhelle­r og gatestein, i nødsfall asfalt.

Velovervei­d tanke?

Fossmark vil også ta bussen vekk fra dagens Tjensvollt­org. Er dette en velovervei­d tanke? Tjensvoll-området og Tjensvollt­orget er resultat av en byplankonk­urranse hvor vinnerutka­stet inneholdt mange kvaliteter, som også ble virkelighe­t: Her er tette og varierte boligtyper (ikke høyhus), sammenheng­ende gågater, rikelig med grøntdrag og lekeplasse­r, og et bydelssent­er med lokalbuss sentralt gjennom senteret. Bussgaten var et av konkurrans­eforslaget­s banebryten­de resultater. Å kaste bussen ut med badevannet, er å gå baklengs inn i framtiden. I dag er bybuss en hovedsak i kampen for å redusere den miljøfiend­tlige biltrafikk­en i byene. Det er overrasken­de å lese en så negativ holdning til bybusser hos en representa­nt for et parti som bruker ordet «miljø» i navnet.

Det er ikke vanskelig å følge Fossmark i ønsket om bilfrie steder i byen, og gjerne også lune steder å sitte ned. Det grønne hører med, men kan ikke alltid vaere en altoversky­ggende hovedsak. Skal byen bli levelig, trenger vi både torg, parker og busser.

 ?? PERNILLE FILIPPA PETTERSEN ?? Stavanger har flere torg, som Arneageren, Domkirkepl­assen, bildet, og Nytorget. Alle disse stedene har innslag av grønt, men grønt er ikke hovedsaken.
PERNILLE FILIPPA PETTERSEN Stavanger har flere torg, som Arneageren, Domkirkepl­assen, bildet, og Nytorget. Alle disse stedene har innslag av grønt, men grønt er ikke hovedsaken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway